W tym tygodniu będąc w S-turnie przyglądałem się obudowie 700-tek oraz 600-tek oraz praktycznie wszystkim co stało a stało tego .PiotrM_ napisał:I ja dzisiaj miałem okazję zobaczyć 32Le-700 w akcji (w sklepie).
Wrażenia: doskonała czerń i kąty, wysoki kontrast i zdecydowanie lepsza ostrość od stojących obok Samsungów serii 5. Obserwowałem jedynie sygnał HD (choć nie sądzę żeby był to 1080) i wrażenia odniosłem naprawdę pozytywne.
Inaczej wygląd zewnętrzny. Zdjęcia nowych modeli w materiałach prasowych i zapowiedziach w internecie, prezentowały się nadzwyczaj dobrze. W rzeczywistości jednak obudowy robią wrażenie tanich, chińskich zabawek. Przyglądając się z bliska podświetlanemu, niebieskiemu znaczkowi w centralnej części dolnej krawędzi obudowy, dostrzegłem postrzępione jego brzegi, tak jakby ktoś narysował go odręcznie czarnym pisakiem.
Obudowa wygląda jakby się miała rozlecieć, zanim doniesiemy telewizor do domu, ramka wokół matrycy ma pofalowaną powierzchnię. Fakt, że osobiście nie lubię błyszczących powierzchni typu "piano black", ale ta już przekracza wszelkie granice, możemy się w niej przeglądać jak w krzywym zwierciadle....
Nie rozumiem tego, tym bardziej że nowe modele nie są tanie (4 kilo za 32"). Zwykle dobrej jakości ekrany były wsadzane do dostojnie wyglądających obudów
klosshans napisał:Każda ramka - obudowa niezależnie od firmy, jak się jej przyjżeć pod odpowiedznim kątem padania światła wydaje się nie całkiem prosta jak powierzchnia szyby i modele Sharpa nie odbiegają tu od pozostałych.
na razie zamierzam wymienic telewizor na inny egzemplarz - może to wydaje się radykalnym rozwiązaniem, ale mam na to tylko kilka dni, więc zanim znajdę rozwiązanie, może byc już za późno.Chris9 napisał:(...) daj znac jak zauwazysz gdzie byl problem.
pozdro
PioterW napisał:BTW - co do braku bajerów w styli odtwarzanie filmów z USB itp. to jak ktoś słusznei zauważył - od tego są odtwarzacze.
Gdyby telewizor miał wszystkie bajery z kostkarka do lodów włącznie, to pewnie nie kosztowałby tyle ile kosztuje. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że to nie telefon, który musi być przenośnym urządzeniem multimedialnym All-In-One.
pzdr
thugnigga napisał:ja mam odtwarzacz i odkąd mam samsunga, zupelnie go nie uzywam. ten "zbędny" wg Ciebie dodatek jest bardzo przydatny - jakbys mial go do dyspozycji to bys to docenił. Poza tym duzo lepiej wygladaja filmy puszczone przez usb niz na odtwarzaczu z racji tego ze samsung doskonale poprawia jakosc odtwarzanego materiału, zwykły odtwarzacz tego nie zrobi (chyba ze kupisz "niezwykły za 2-3k)
PioterW napisał:na razie zamierzam wymienic telewizor na inny egzemplarz - może to wydaje się radykalnym rozwiązaniem, ale mam na to tylko kilka dni, więc zanim znajdę rozwiązanie, może byc już za późno.
@orange - poza tym jednym problemem jest OK, w sumie nawet bardzo i gdyby mi ten mankament nie doskwierał, pewnie bym piał z radości, a tak po prostu jestem zadowolony.
pozdro
PioterW napisał:Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź - może faktycznie pojadę dziś do sklepu i kupię porządny kabel
___
kupiłem nowy kabel - nie zadziałało - mimo że piszczenie jest sporadyczne, pojawiło sie niemalże od razu po zmianie kabelka
orange napisał:Rozumiem, ze oglądasz filmy bez napisów??
Dla mnie taki dodatek jest zbędny.
Samsng to porażka za tą kasę (choć sam mam samsunga tylko B650). Podświetlenie krawędziowe ma jednak sporo wad od mniejszej jasności ekranu przez gorsze kąty aż do nierównomiernego podświetlenia matrycy. Założe się że w produkcji jest tańsze od pozostałych z CCFL włącznie i dlatego tak na chama jest lansowane. Jedyna realna zaleta to grubość.PioterW napisał:porównywałem obraz z Samsunga i Z Sharpa (tak, wiem w sklepie) i IMO Sharp prezentował sie lepiej, chociaz Samsung tez dawał radę, a jeśli chodzi o design, to oba mi sie podobają
o wyborze Sharpa zdecydowało rozmieszczenie diód za obrazem - telewizor ma stać, wuięc "cienkość" choć bardzo atrakcyjna, nie jest az tak istotna jak równomierność podświetlenia ... tu muszę przyznać, że w przypadku Samsunga bardziej sie o niej naczytałem, niż ją zobaczyłem w sklepie
aaa, specjalnie wczoraj przyglądałem się pofalowanej obudowie - faktycznie jak o tym przeczytałem i przyłożyłem oko do krawędzi telewizora, to widać, że nie tworzy ona idealnej linii prostej - z ok. 10 cm efekt jest już jednak niezauważalny, więc albo trafiłem na taki egzemplarz, albo Sharp się poprawił w tej kwestii - jak wspominałem zamierzam zamienić jednak telewizor w sklepie, więc zobaczę to przy okazji na drugim egzemplarzu