Sharp LC40LE830E vs Toshiba 40TL838 vs Samsung UE40D6750 - który?

coolman

New member
Witam wszystkich.

To mój pierwszy post, choć forum przeglądam już od pół roku. Wcześniej szukałem telewizora do sypialni i wybór po przeczytaniu setek postów padł na Samsunga UE32D5500.
Teraz czeka mnie zakup telewizora do salonu.
Znów zacząłem przeglądać forum i dostałem mętlik w głowie, wcześniej miałem upatrzone dwa modele: Sharp LC-40LE830E oraz Samsung UE40D6750.
Teraz zastanawiam się jeszcze nad Toshiba 40TL838 bo w testach wypadła całkiem nie źle a jest sporo tańsza od pozostałych dwóch modeli. I teraz już nie wiem co kopić? Od razu dodam ze telewizor będzie służył do codziennego oglądania telewizora (raczej wieczorem) i od czasu do czasu jakiś film z USB lub DVD, później może konsola. Sygnał to kablówka (na razie SD ale jak już będzie TV to zmienię dekoder). Toshiba jest sporo tańsza więc zostanie mi troszkę kasy na Blu-ray Samsunga które ma 3D i Smart TV z którego tez korzystam i podoba mi się.
Jestem w kropce dla tego mam do was prośbę który TV z tych trzech polecicie?

micmus

Member
Bez reklam
Sprawdź Philipsa modele 4007, 5007, 5507 zostały przetestowane - dział testy.
Są świetne. Z jakiej odległości będziesz oglądać bo rozmiar 40 cali jest dobry do około 2 metrów nie więcej.

Jeśli oglądasz głównie wieczorem spójrz na plazmy Panasonica GT30 oraz nowy rewelacyjny ST50.

coolman

New member
Co do odległości to mam 2-2,5 metra więc 40-42 cale powinno mi wystarczyć.
Jeśli chodzi o plazmę to raczej odpada bo ja oglądam telewizor wieczorami, ale żona to już od 13.00 potrafi go włączyć i tak świeci do wieczora, dlatego wole coś miej lubiącego prąd.
Dodam jeszcze ze matryca musi być matowa, bo pokój ma dużo okien.

Jeśli chodzi i Philipsa to słyszałem ze wolno reaguje na polecenia z pilota, czy to prawda?

coolman

New member
Kiki ty jako jedyny patrzyłeś na obraz z tych wszystkich TV, na dodatek z tego samego sygnału. Jakbyś miał wybrać z tych czterech to który byś wziął, biorąc pod uwagę tylko jakość obrazu(kolory,czerń, szumy, płynność itp.) dalej Philipsa?

coolman

New member
W końcu znalazłem chwilę i byłem w Euro zobaczy telewizory. Philips i Sharp stały akurat kolo siebie więc mogłem co nieco porównać ale sądzę że Philips był zbyt mocno podciągnięty w kolorach i za jaskrawy, aż nie naturalnie to wyglądało. Poza tym te migawki puszczane w sklepie specjalnie chyba tak szybko się zmieniają zęby nie można było zobaczyć różnic w płynności itp. Ogólnie Philips prezentuje się dobrze, ale telewizor w necie i w sklepie jest w opisie bez „/12” tylko samo 40 PFL5507K, czy to ma jakieś znaczenie?

Do góry