Kameleonik76
Mam kablówke MM po antenie analogowej idzie obraz bardzo ładny z tego co widzę i myślę że jest wszytko OK.
Mam również ok MM ich dekoder cyfrowy i tu właśnie chciałbym prosić o odpowiedz. Mam go podłączonego przez kabel HDMI i jak wszystko już sobie ustawiłem oraz kanały na tym dekoderze to jest możliwość wyświetlenia sobie informacji o programie i pojawia mi się "HDMI 1080i i 50Hz" W ustawieniach TV włączyłem 100Hz wiec czemu pokazuje 50Hz?? Czy to pokazuje częstotliwość jaka wchodzi a TV przetwarza obraz i wyświetla 100Hz ?? ale tego nie pokazuje??
Czy jest jakis prosty spoób czy te 100Hz jest włączone czy nie?? Próbowałem kamera patrzeć z bliska czy pasy latają ale nie jest to jakieś dobre do wylapania.
Pokazuje ci sygnał wejsciowy, bo tak nadaje ci dekoder (to normalka) a TV przetwarza go na 100Hz.
Trivet
Jest tylko jeden problem

Wydaje mi się, że obraz na bokach jest lekko rozciągany - niewyraźny. To jest wada ustawień czy tv?
Zmień format obrazu na panoramiczny albo pełny (co bardziej ci pasuje) taki przycisk nad regulacją głośności.
WoocashGDA
N-BOX N-N-N telewizja, TVN, Fakty, Włącz Ciekawość itd.
X-BOX gry, Halo 3, Gears Of War, Far Cry 2 itd.
mój błąd wybacz, chyba za dużo tych skrótów.
SDMan
1. Całkowity brak ostrości ! Ustawienia na +10 nic nie dają, na 0 to totalna porażka ! Programy telewizyjne może i bez pikselozy ale i bez ostrości
dla mnie nie są do zaakceptowania !
a może poszperaj w setupie w odtwarzaczu DVD, u mnie też dużo dało mimo, że sprzęt sprzed 6 lat. A masz włączone DNR (redukcję zakłóceń) zmiękcza mimo wszystko obraz i rozmywa krawędzie.
2. Po wyłączeniu kolorów żaden z trybów temperatury kolorów nie dał czystej czerni i bieli ! Skutkowało to brakiem uzyskania np w testowym clipie
pięknego koloru fioletowo-niebieskiego kwiatów (jak znajdę co to za kwiat to podam) tutaj to ewidentnie róż z czerwienią.
Odcień skóry również zatrącający czerwienią.
Oczywiście w zaawansowanych ustawieniach zmieniałeś temp. kolorów i znowu pytanie czy masz dobrze ustawione DVD, np. czy format sygnału wyjściowego jest taki jaki odbiera TV.
Nie twierdzę, że ten TV jest ideał bo takiego nie ma. XL8E ma podświetlenie RGB+ czyli z 4 kolorów. Wiadomo nie od dziś, że do kolorów to plazma jest lepsza.
3. Stroboskopowe skoki na przesuwanych obrazach (biała ściana i czarne obrazy ) oczywiście włączone 100 Hz ?! Ten efekt również widoczny
na starszym materiale filmowym kamera pokazuję plecy gości którzy stoją w rzędzie , no cóż znów skoki !
A włączyłeś tryb filmu zaawansowany, poprawia płynność. Z tego co opisujesz to wynika, że wysyłany sygnał koliduje z obecnymi ustawieniami i te skoki prawdopodobnie wynikają z tego, że masz włączone 100Hz więc spróbuj wyłączyć.
Co do klimatu to poza TV masz jeszcze otoczenie pokoju, który wpływa na wrażenia oraz dźwięk czyli głośniki z LCD odpadają, pozostaje kino domowe i tutaj ustawienia kina domowego wiele dają.
Reasumując sądzę, że masz źle ustawiony TV i dlatego nie daje ci satysfakcji.
lucas0
Kolory, kontrast, jasność oraz ostrość są ustawione jak na moje warunki i upodobania w miarę możliwości oferowanych przez LCD. Problemem są jedynie odcienie szarości, z którymi XL8E radzi sobie średnio. Obecnie pomijam ten problem - już się po prostu przyzwyczaiłem. Opcje dodatkowe 100Hz, DNR, tryb filmu sprawdzone we wszystkich możliwych kombinacjach i również ustawione wg mnie optymalnie. Mimo wszystko ciężko uzyskać satysfakcjonującą ostrość i głębie. Może to tylko moje fobie odnośnie obrazu ale po prostu lubię jak coś gra perfekcyjnie.
a możesz podać jakie masz ustawienia?
Nick123
Pierwsza sprawa to, że czasami postaci w filmach nie poruszają się zbyt płynnie. Czasami za szybko i nienaturalnie.
Druga sprawa. Czasami wkoło postaci w filmie tworzy mi się taka rozmyta aureola.
co do aureolki to już tak ma ten model , mnie też to drażni ale chyba jedynie aktualizacja softu coś pomoże. co do płynności to tryb filmu zaawansowany poprawia płynność. Co do 100Hz to włącz przede wszystkim na sygnał SD. Wyłącz DNR na wszystkie źródła. To może też powodować smugę i jeżeli masz aktywną (w zależności od złącza) opcję c/y i jakoś tak dalej (pod trybem filmu, nie pamiętam teraz dokładnie) to wybierz wersję szybką (wg zaleceń instrukcji obsługi dla relacji sportowych).
Ewentualnie komuś tu na forum pomogło zwiękzenie kontrastu, a zmniejszenie jasności i podświetlenia.
Pytanie jeszcze do wszystkich, ktoś wie coś o ewentualnym sofcie dla tego modelu, jakieś aktualki, złącze serwisowe jest więc....
PS to co tu napisałem to moje własne spostrzeżenia amatora LCD TV, jeżeli coś źle napisałem to proszę o poprawienie.