Witam,
podzielę się swoją opinią o modelu LC-37XL8, miałem możliwość go testować w zeszłym tygodniu.
Moje odczucia i sugestie dotyczą wyłącznie sygnału SD (różne źródła) bo HD wg mojej oceny stanowi 1% eksploatacji Telewizora.
Więc nie biorę tego sygnału pod uwagę .
Jak testowałem:
Podłączony wysoki model DVD Denon (Scart RGB i HDMI) + Film DVD "Obcy 3" , nagrane różne programy z mojego tunera cyfrowego
oraz testowa DVD z różnymi plenerami i scenami (w stosunku do tego materiału zapewniam, że obraz jest lepszy niż nie jeden film Blu-ray)
Jedziemy:
1. Całkowity brak ostrości ! Ustawienia na +10 nic nie dają, na 0 to totalna porażka ! Programy telewizyjne może i bez pikselozy ale i bez ostrości
dla mnie nie są do zaakceptowania !
2. Po wyłączeniu kolorów żaden z trybów temperatury kolorów nie dał czystej czerni i bieli ! Skutkowało to brakiem uzyskania np w testowym clipie
pięknego koloru fioletowo-niebieskiego kwiatów (jak znajdę co to za kwiat to podam) tutaj to ewidentnie róż z czerwienią.
Odcień skóry również zatrącający czerwienią.
3. Stroboskopowe skoki na przesuwanych obrazach (biała ściana i czarne obrazy ) oczywiście włączone 100 Hz ?! Ten efekt również widoczny
na starszym materiale filmowym kamera pokazuję plecy gości którzy stoją w rzędzie , no cóż znów skoki !
4. Poziom czerni i klimatu filmu Obcy 3 mizerny strasznie
5. Dźwięk kiepściutki (4 lata temu miałem w domu model LCD Sharpa z odłączanymi aluminiowymi głośnikami -wymiatał wszystkie teraźniejsze TV LCD)Wysokie tony i nic z grubości masywności w tle plastik.
To tyle głownie dla mnie rozterką i rozpaczą jest brak poprawiania sygnału SD przez nowoczesne TV z natywną rozdzielczością matrycy HD !
Nawet gdy już wszystkie programy będą nadawane w HD (w naszym kraju pewnie jakieś 5-10 lat) a to i tak nie Full HD i jakość HD zostawia wiele do życzenia !
A co z kolekcją DVD , prywatnymi nagraniami z kamer , stare wesela

do kosza ?
"Mam problem i nie mam" mój 4 letni LCdek 32" nie ma wszystkich tych przypadłości co nowoczesny Sharp i nie tylko Sharp -cieszyć sie nie mam z czego bo chciałbym większy format ale nie kosztem jakości !
Nadzieja jest , Toshiba wprowadzi system Resolution + ponoć już można kupić . Tylko jak kupić markę która musi ponoć trafić do serwisu i do tego ponoć strasznie kiepskiego ?
Pozdrawiam wszystkich.