Mam i ja
52X20E
Ja też dokonałem zakupu.
Wiadomo ze szkoły, że po zakupie pojawia się dysonans pozakupowy.
Szczęśliwie u mnie tylko przez jeden dzień po zakupie

Niby można było dołożyć tylko (a raczej aż) 10% i mieć 100Hz. Hmm

Siedziałem godzinę (warunki niestety odbiegające od optymalnych) na przeciwko 52X20E i 52XL2E (stały klika cm od siebie) i oglądałem wyświetlany na nich materiał. Nie zauważyłem różnicy. Dlatego decyzja padła na X20E. Nie żałuję. Powiesiłem go na ścianie i podłączyłem:
Nbox'a (HDMI - pass-through SR605) ale chyba zmienię na bezpośredni component do TV
PS3 (HDMI - pass-through SR605)
DVD DV-SP405 (Onkyo) (HDMI)
TX-SR605
1. Czarny jest tak czarny jak go sobie skalibrujesz. Każdy kto kupuje LCD
musi się pogodzić z tym, że na LCD z lampowym podświetleniem 100% czarnego nie będzie.
2. Biały jest biały (po skalibrowaniu) bez szeroko opisywanej różowej dominanty, albo mam coś ze wzrokiem.
3. Kolory są żywe i "soczyste". To kwestia ustawienia. W sklepach nie da się skalibrować TV. Polecam opcję prezentacji domowej. W sklepie, przy kilowatach zimnego świetlówkowego światła płynącego z sufitu obraz na TV może się wydać nieatrakcyjny, a w domu po kalibracji będzie to zupełnie inna jakość.
4. Pojawiło się w tym wątku kilka pytań o obsługę 24p. Nie wiem czy nie doczytałem dokładnie ale nie znalazłem odpowiedzi. Otóż TAK obsługuje 1080p24 (sprawdziłem na PS3 z pomocą kreskówki "Na Fali")
Teraz o działaniu z różnymi rodzajami sygnałów:
Nbox
Podłączony jak napisałem wyżej przez HDMI (przez Onkyo 605) ustawiony w trybie 1080i50.
Przy stacjach np. TVP, TVP INFO (o zgrozo!!) i kilku innych, które niestety standardy nadawania w SD mają wyjątkowo niskie jest poprawnie/dobrze.
TVP HD (moim zdaniem najładniej wyglądający polski kanał HD na "n") super, TVN HD jak nadają w HD to super, skalowane materiały są OK. HBO HD super, EurosportHD tak jak w przypadku TVN'u, jak nadają w HD super, skalowane materiały OK. Discovery HD super.
Przy włączeniu Pixel na pixel czasem pojawiają się po bokach ok 2 cm czarne paski ale z 5 metrów (nawet już z 3 metrów) zlewają się z ramką i nie dokuczają (chyba, że mam problemy ze wzrokiem

)
Bajki w SD wyglądają dobrze a w HD nie inaczej jak bajecznie

Brak 100Hz zupełnie
mi nie przeszkadza. Oglądałem trochę zawodów sportowych (narciarstwo, piłkę nożną, żeglarstwo) i nie zauważyłem smużenia.
Owszem momentami pojawia się judder, ale nie jest to uciążliwe. Po włączeniu Trybu filmu na Zaawansowany, pojawia się już dość uciążliwy judder. Dlatego tryb filmu polecam zostawić na Standardowy.
PS3 GRY (HDMI przez Onkyo 605) - 60Hz
Sprawdzałem na dwóch grach. GT5 Prologue (1080p) i MotoGP'08 (720p)
Jak dla mnie to fontanna kolorów i detali w najlepszym wydaniu (HD oczywiście) z jednym zastrzeżeniem. Trzeba zmniejszyć ostrość w ustawieniach TV. Wg mnie powyżej dwóch wszystkie niechciane "szczegóły" zaczynają zbyt mocno świecić z ekranu i za bardzo widać aliasing.
PS3 Blu-ray (24Hz / 50 Hz)
Odtwarzałem zarówno 1080p24 "Na Fali" jak 1080i50 (czyli tak naprawdę 1080p25) i nie wiem co mam o tym napisać. To prawdziwe Full HD na full i tyle. Na 52" doświadczenie wizualne zapierające dech w piersiach. U znajomych szczęka zatrzymuje się w pozycji "otwarta" i tak zostaje

Ja już z tego pierwszego HD WOW!! ochłonąłem i z przykrością stwierdzam, że chyba zbyt mocno zaczynam szukać dziury w całym.
PS3 foto
Oglądałem klika JPG. Samodzielnie wykonane plansze 1920x1080 z profilu WCG RGB (biała, czarna, czerwona, niebieska, szara, czarna z białymi liniami, biała z czarnymi liniami). Piksel trafia w piksel. Linie miały dokładnie szerokość 1 piksela.
Na szarej planszy zauważyłem jednak efekt opisywany w testach na zagranicznych stronach czyli przypadłość LCD jaką jest "banding".
Zaznaczam, że widać to jedynie przy planszy w kolorze szarym. Przy normalnym oglądaniu TV HD/SD efekt niemal niezauważalny. Jednak sprawdzę to na innym egzemplarzu i napiszę czy "ten typ tak ma" czy egzemplarz, który mam w domu tak miał
Znalazłem jeden "dead pixel". Nie przeszkadza w oglądaniu. "Masaż" go nie obudził.
Mój soft w 52X20E:
E0801171
M000107
a ustawienia podam jak spiszę z ekranu.
Naprawdę super TV. Mogę polecić.