Samsunga też na początku planowałem do testów, ale wydarzyło się tak,że nabył go wcześniej znajomy i miałem okazję pobawić się u niego. Tam niestety clouding w ciemnościach jest dużo bardziej widoczny. Gry nie wiem czemu ale ciągle coś chrupie (inputa lag słaby czy jak)? Jak już bym miał brać 55" to na pewno byłby to panasonic 55vt30. W tej wielkości nie ma sobie równych!!! I nawet przeciwnicy plazm chcą czy nie chcą ale przed panasem muszą uklęknąć!!! Tak jak pisałem wcześniej mojego sharpa wybrałem ze względu na wielkość i jak na led możliwie najfajniejszy obraz w stosunku do tego co znam z plazm (choć i tak mu brakuje).
Co do refleksów w dzień to mimo, że matryca błyszcząca (w 60 bo w 52 ponoć matowe są) refleksów brak. Generalnie po odpaleniu cały błysk matrycy jakoś dziwnie znika. W moim pioneerze w słoneczny dzień śmiała mogłem się przeglądać (jak w crt) Jeśli celujesz w 55 to dopowiednikiem byłby właśnie sharp 52 z matową matrycą, która do nasłonecznionych warunków jest najlepsza ale - no właśnie - oby nie był za mały Po przesiadce z 42" 55 cali głowy mi nie urwało
Bierz prezentację!! Za drogo celujesz, żeby się zastanawiać! To co gra w markecie nijak ma się do tego co zobaczysz w domu!
Nie brales pod uwage np.Sony55HX920?,ewentualnie 60-siatke.
tutaj masz ciekawy test i rozwiązanie tajemnicy tej zaskakującej płynności SharpaCo do płynności sharp ma jedną z najlepszych płynności. Oczywiście kwestia ustawień - przy pewnych połączniach skanowania i trybu filmowego zauważyłem co jakiś czas "chrupnięcia". Jestem w trakcie rozpracowania tematu.
W Sharpie LC-46LE830 na straży wysokiej rozdzielczości obrazu stoi układ o nazwie SCANNING BACKLIGHT 200 (SB200). Układ ten posiada trzy opcje: Niska / Wysoka / Skanowanie, z których najlepsze rezultaty daje ta ostatnia. Rozdzielczość poziomą rzędu 850 linii można uznać za dobrą. Pomimo tego układ generuje widoczne zniekształcenia i niepożądane artefakty.
Z kolei na straży płynności obrazu stoi opcja „Tryb Filmu”, dzięki której możemy kontrolować stopień interpolacji dodatkowych klatek obrazu. To właśnie dodatkowe, pośrednie klatki obrazu dają wrażenie większej płynności ruchu (lub jego sztucznej nadpłynności, co jest plagą domyślnych ustawień tego typu układów).
Co ciekawe pozostawienie opcji „Tryb filmu” w pozycji wyłączonej (jak na zdjęciu powyżej) wcale nie wyłącza interpolacji dodatkowych klatek obrazu. W trybie „Wył.” jest ona niewielka, ale mimo wszystko jest. Dopiero włączenie opcji „Standardowo” całkowicie wyłącza interpolację dodatkowych klatek, co też Sharp zaleca w instrukcji w przypadku oglądania filmów.
Co to znaczy "przeciętny kontrast"? Ten panel ma kontrast sięgający 3000:1 ( http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1308733719 ), tylko przy bardzo niskich temperaturach barwowych spada do 1300:1.Prawdą jest:
- przeciętny kontrast (ok. 1100:1)
- Mam też Soniaka EX402 i kontrast Sharpa nie dorównuje do pięt Soniakowi.
Masz racjeCo to znaczy "nie dorównuje do pięt" (pomijając, że mówi się "nie dorasta do pięt"
No nie mówiąc o moim pionierze, który trafił do mojej sypialni. Sorry ale dziś nie ma nic co można by do niego porównać. Na allegro jest pionek 60 cali za 29900 pln Nic tyko brać !!! Jak widizicie okazuje się, że najnowsze technologie są pozornie lepsze, ale na pewno tańsze w produkcji. Edge LED - ile kosztuje opaskowanie dookoła ekranu? Pracuję w tej branży - wiem że ledy tv to nie to samo co inne ledy (np. w reklamie) ale to samo można powiedzieć o świetlówkach. Z tym, że ledy są droższe przy stosowaniu po całości, a krawędziówka (bo też tak trobimy) to istnie ekonomiczne rozwiązanie. Trzeba wmówić wszystkim, że jest lepsze. Ale świetlówkowy LED rządzi no chyba że full led ale jak widąć nic za darmo. Buuuuu dmucham i co : 2,3 promila IMHO ja ostatecznie mimo wad sharpa jestem z niego zadowolony. BO nic w tej cenie i w takim formacie tak uniwersalnego nie wyrwę!!Masz racje
Wkurza mnie, że na Sonym, tańszym o prawie połowę obraz jest ładniejszy, wyraźniejszy, lepiej kontrastowy i w ogóle.
Obraz na LCD wygląda lepiej niż na LCD z LED