Z uwagi na liczne wiadomości na privie z prośbami o zdj. tego tv, kątów itp, postanowiłem je zamieścić też i tutaj. Oczywiście zdj strasznie przekłamują ale pod każdym ujęciem postaram się opisać co zdj przekłamało a co uwidoczniło dobrze, oraz co dokładnie podoba mi się w tym ujęciu oglądając na tv. W zasadzie już teraz mogę powiedzieć ze na zdj super została uwidoczniona ostrość i faktycznie oglądając tv z 1,5m jest tak dobrze.
Zaczynamy
Dashboard PS3 z gry ratchet & clank, tryb 1080p, zdj bez lampy błyskowej
Zdjęcie rozświetliło kolor żółty, w rzeczywistości był on zdecydowanie bardziej klarowny. Oglądając te ujęcie z tv ma się wrażenie super odwzorowania kolorów. Zielone jest zieolne, pomarańczowe pomarańczowe, a a żółte żółte. Na poprzednich lcd jakie miałem tego nie było widać, zdj było prześwietlone, kolory wyblakłe.
Dashboard PS3 z gry ratchet & clank, tryb 1080p, zdj z lampą błyskowej, wstęp do ocenienia kątów.
Kąty w dużym ujęciu
Obserwuje się małą stratę kontrastu jednak zauważalną, obraz jest jednak na akceptowalnym poziomie. Kolory wciąż zachwycają.
Kąty z maksymalnego ujęcia, prawie ze z boku
Zdj trochę się rozmazało, strata kontrastu jeszcze trochę większa niż ostatnio ale efekt finalny jest i tak zadowalający i znacznie lepszy od tego co obserwowałem na poprzednim lcd ( samsung le26-R41b matryca PVA)
Uncharted 1, 720p. Wpierw spojrzenie na głębokie odcienie żółtego.
Choć zdj wygląda jak by było zbyt dużo niebieskiego, to na żywo nie miałem wątpliwości że jest to najbardziej naturalne oddanie ciemno żółtych kolorów jakie widziałem, takie coś widywałem na CRT w trybie RGB, nie na LCD.
Unchated1, kąty, przód
Tu już bardzo widać niedoskonałość aparatu, i pewnie też mój brak doświadczenia w robieniu zdj. przedstawiających obraz z tv. Zieleń na ujęciu wyszła mi strasznie rozświetlona, odcień niebieskiego, dużo bardziej niż była w rzeczywistości gdzie była ciemniejsza, bardziej subtelna, nie wpadała tak w niebieski. Na żywo te ujęcie sprawia wrażenie naturalnością kontrastu. Plazma 42v20 pokazywała tutaj zdecydowanie bardziej stonowany obraz, o zbyt małej jasności, za to kolory te same. Na uwagę zwraca genialne skalowanie 720p, trzeba podejść naprawdę blisko by zauważyć niedoskonałości, z 1,5m obraz wygląda jak natywny dla tego panelu a zaznaczę że ostrość obrazu w nastawie tv to +2 w 10 stopniowej skali na plus. Gry z ps3 które dopiero tracą na jakości to te tkz. niepełne 720p. Bioshock jest taką grą, wdaje się wtedy straszne rozmazanie ekranu i na mniej niż 1 metr nawet nie miałem ochoty co podchodzić
Nie mam żadnej gry 1080p ale na 720p nie mam co narzekać !!
Kąty, pod dużym ujęciem
Zieleń stracił na kontraście ale znowu, jest ZDECYDOWANIE lepiej niż na LCD jakie miałem poprzednio na stałe. Plazma panasonica pokazywała tutaj zdecydowanie idealny obraz ale to już raczej nie miałem zaskoczenia, plazma to plazma.
Uncharted, ciemna zieleń z obszarami czerni
To zdj wyszło lepiej od poprzednich, już zieleń nie daje tak po oczach choć w rzeczywistości jednak jest widać więcej szczegółów w cieniach. W realu te ujęcie wbija w glebę, ponieważ czegoś takiego nie widziałem jeszcze na LCD, nawet na philipsie 9705. Jaka w tym zasługa powłoki ekranu a jaka technologii nie wiem, faktem jest jednak ze nie ma wycieku jasności z pod podświetlenia przy ciemnych odcieniach zieleni. Czarny jest PERFEKCYJNIE czarny. Wygląda to tak jak bym zapuścił obraz na CRT w trybie RGB, a to wbrew pozorom gigatnyczny plus. Na poprzednich lcd musiałem tutaj zsuwać jasność podświetlenia na min, regulować kontrast by zachował swą równowagę, światło tak nie przebijało kolorów a czerń by była względnie czarna. Na 9705 obraz był tu zdecydowanie jaśniejszy, trzeba było obniżać jasność a i tak nie uzyskiwałem tego rezultatu. Scena traciła na klimacie i głębi bez tej czerni. Oczywiście mówię tu o warunkach gdzie używa się dodatkowo sztucznego oświetlenia. Bez światła czerń 810 traci na perfekcji.
Tu już prezentacja HD toshiby 1080p. Źródło obrazu pochodzi z HDDVD dodatkowo jeszcze raz skompresowanego, słaby biterate.
Zdj. oddaje to co widzę na żywo. Niesamowita kolorystyka kwiatów, nie brak mu odcieni, intensywności koloru, tutaj również na uwagę zasługuje niesamowita jakość kontrastu, podświetlenia, obraz nie daje tego poczucia żarówki, sztuczności jak na 26-r41b. Niby że jest to materiał video to ujęcie daje poczucie absolutnej rzeczywistość. Na plazmie v20 było tu widać zdecydowanie mniejszą jasność przez co efekt finalny nie robił takie WOW na oglądających.
Ten sam materiał, scena na świetle.
Pełnia kolorów na liściach, nie brakuje ich jak nawet przy 9705, jest ich tyle co na plazmie. To co niesamowicie podoba mi się oglądając w realu to BIEL. Odcienie bieli w pełni rozróżnialne. Nie mam jej nic do zarzucenia, na r41-b była też jasna ale nie miała tej realistyki, nie była taka czysta, perłowa, wyglądała na sztuczną. 42v20 pokazywał tutaj zdecydowanie najmniej korzystną stronę, nawet w porównaniu do r41b, biel była tak stonowana ze całe ujecie., jego efekt, spadał o połowę.
"Divix" 1,3 GB, 720x480p, przeskalowane przez ps3 do 1080p, ostrość w tv +2
Znowu zieleń strasznie niebiesko jaskrawa mi wszyła. Do jakości DVD trochę brakuje, jednak zdecydowanie wygląda to ok, obraz ma szczegóły.
Jeszcze ten sam Divix, ciemniejsza scena.
Zieleń znów mój aparacik podkręcił, ale w rzeczywistości zdecydowanie jest elementem przykuwajacym uwage. Nie brak jej koloru, kontrastu, naturalności. Sama postać aktorki pomimo ciemnego stroje ma pełno detali w cieniach. Efekt super. Znowu, by coś takiego uzyskać musiałem podłączyć obraz do tv CRT w trybie RGB. Na poprzednich lcd efekt nie do uzyskania. Również czarne pasy anamorficznego aspektu w obrazie nie odróżniają się od ramki, przy warunkach sztucznego oświetlenia jest to naprawdę super czerń.
Pora na DVD, z moim zdaniem o najlepszej jakości jaką posiadam. DVD9, bardzo wysoki Biterate. obraz przeskalowany do 1080p, ostrość do filmów DVD wyjątkowo max. Odbudowało to kontury, nie dodając jednak efektu jasnej obwodówki nad konturami.
Zdj wyszło mi tak jak to widziałem, wrażenie szczegółów jest te same. Te ujęcie po prostu wbija w ziemie gdy się to ogląda w rzeczywistości, szczegóły widoczne na twarzy Bruce'a Campbella lepsze niż jak w wielu transmisjach HD z tvn'u. SUper kontrast, światło, biel również. Na 42v20 standardowo było widać zbyt małą jasność obrazu i nie dawało to tego efektu REALU, na 9705 za nic w świecie nie mogłem zaś uzyskać tej kolorystyki jak na plazmie czy 810, wyglądała tu sztucznie.
Evil Dead 3, intro filmu
Niesamowita czerń, niesamowita kolorystyka złotych odcieni, w pozornie tak błahym obrazie. jak na CRT w trybie RGB. Jeśli ktoś się zastanawia co porabia tu BR z Batmana Begins, to już tłumaczę że służy jako wyznacznik wielkości ekranu w stosunku do tej płyty. Moim zdaniem 40cali do pokoju 4,6, na 4 to maksimum, większego TV już bym nie chciał.
Evil Dead, ujęcie na krwistą czerwień
Na necu, moim monitorze zdj te pokazuje mniejszy ideał czerwieni niż jak to widzę na żywo z tego tv. Nie wiem jaki w tym efekt nastaw karty graficznej czy też samego aparatu. Nie wiem jaki efekt jest u was, na żywo ta czerwień WBIJA W ZIEMIE swoją intensywnością, czystością a zarazem podświetleniem. Znowu, coś takiego widywałem na wyłącznie CRT. Plazma V20 dawała mi tu również mniej efektowny obraz.
Evil Dead 3, sprawdzenie jakości koloru niebieskiego i ciemnej sceney
Zdj ucięło trochę detali z cieni, niebieski był też bardziej subtelniejszy, tzn ciemniejszy. Na żywo oceniając jednak to o co się obawiam przy telewizorach lcd, czyli kolor niebieski pokazuje niesamowitą klasę. Znowu, coś takiego widziałem wyłącznie na CRT.
Evil Dead 3, detale w cieniach po ustawieniu PS3 w tryb kolorów FULLRGB, obraz staje się jeszcze ciemniejszy, klimatyczny. Sprawdzam tutaj na ile odbija się to w ucięciu detali w cieniach.
Zdj pokazuje uważam dobrze to co widziałem. Szczegóły w cieniach dobrze widoczne pomimo dużej/głębokiej czerni.
Evil Dead 3,
Zdj troche wyszło za bardzi rozświetlone ale detale które powinny być widoczne są, to co zostało ukryte to szumy obrazu, są mniej widoczne niż przy ustawieniu RGB na limitowaną przestrzeń, nie ma wrażenia wyprania ze szczegółów czerni.
Powłoka tego tv, ta uv2a chyba naprawdę robi różnice. Czerń na r41b była tu ewidentnie szara, naświetlona. Nie było szczegółów, i to w tych samych warunkach sztucznego oświetlenia (Jedna 60W żarówka) .
Evil Dead 3, znówu ustawienie full RGB, obraz z tą nastawą spodobał mi się tak bardzo ze reszta zdj. również będzie już z tego trybu.
Szumy obrazu DVD pomimo że było ich mało jeszcze bardziej się ukryły. Tutaj 9705 dawał mi po prostu ziarno. 810 zachowuje się zaś jak CRT, ukrłył kompresje, mrowienie tej ciemnej sceny, obraz jest ciemny ale nie brak mu detali.
Evil Dead 3
Na monitorze neca jednak ta biel jednak nie robi tego wrażenia. Na żywo kolor koni zachwyca naturalnością a zarazem intensywnością barwy. Szczegóły na dalszym planie widoczne, nawet z DVD !!! Ma się wrażenie oglądania zdj. od fotografa. Kolory jak na CRT tyle że ostrość i klarowność nieporównywalnie lepsza!
Evil Dead, tłum ludzi na drugim planie.
Zdjęcia przedstawiły to myślę dobrze, detale, kolorystyka, nawet drugoplanowego tłumu zachwycają. Nie ma żadnych obwodówek tzn ostrości nad konturami itp. Mowa tu o DVD!!! Nie żadnym HD
Seria ujęć portretowych, które przykuwały moją uwagę kolorystyką, znowu, na poprzednim LCD czegoś takiego nie widziałem. Tam gdzie ma być czerwony jest, tam gdzie niebieski jest, itp,
Na koniec ZDJ świecenia panelu w kompletnej czerni.
Choć na zdj. tu w zasadzie nie widoczne świecenie panelu to w rzeczywistości łatwo to zaobserwować, aparat tego nie uchwycił. Jest lepiej niż na plazmie 42x10 ale jednak gorzej niż na 42v20. Nie mówiąc już o 9705 który tu miał czerń całkowitą. Te zdj ilustruje podświetlenie całej czarnej planszy i tv używa do tego dimmingu. Jednak gdy pojawia się dużo szczegółów na ekranie, podświetlenie panelu minimalnie podskakuje do góry, wciąż jednak nie aż tak jak na 42x10.
Kąty z boku bez oświetlenia i czarnym obrazie ze skalą szarości.
Od razu zaznaczę że elektronika aparatu podniosła widoczność tego "d"efektu o przynajmniej 5 razy. Ale faktycznie, czerń robi się śliwkowata, widać już clouding/chmurzenie, wygląda to jak moje poprzednie LCD z przodu

. Oglądając z przodu, czyli tak jak się powinno nie ma natomiast absolutnie cloudingu, śliwkowatości. Jest to jednak dla wielu jakaś tam wada. Dodam ze tv ma obrotową podstawkę, bardzo przydatna rzecz. Gdzie siadasz to tv możesz nakręcić gdy chcesz.
Na koniec kilka komentarzy, spostrzeżeń > TV nadaje się super do gier, dostrzegłem jednak że tv przy włączeniu tworzenia klatek łapie bardzo wysoki input lag, trzeba pamiętać by do gier to wyłączyć, również zjechać z ostrością na max +2 gdyż cała kolorystyka siada w tak szczegółowym obrazie. Również spostrzegłem pewien problem ale to już raczej nie z winy tv, otóż obraz z komputera jest strasznie rozkalibrowany, kolory z ps3 a kompa to zupełnie 2 światy. To co z ps3 jest czerwone z kompa łapie odcień pomarańczowego, nie ma tej gammy, jasności itp
Ogólnie jednak ja jestem bardzo zadowolony z zakupu, na tyle nawet że gdy wyjdą lepsze tv to nie będę miał potrzeby w nie inwestować, obraz na tym tv jest dla mnie na wystarczającym poziomie by się nim zachwycać a wcześniej co kupiłem, to nie obywało się bez narzekania w czasie oglądania. Oczywiście są elementy któe zawsze można by poprawić, to to poprawić to tamto, tak można jednak w nieskończoność. Np do plusów 42V20 które miałem zaliczę na pewno lepsze odwzorowanie bardzo dynamicznych poruszających się scen, np jak kamera leci za piłką itp. Takie sceny miały po prostu na 42v20 lepszą ostrość. O 9705 dużo podsumowywać nie będę, obraz NIESAMOWICIE OSTRY, czerrń idealna przy czarnej planszy, te perfect piksel naprawdę działa, ale jednak nie ta kolorystyka i naturalność kontrastu co podoba mi się w sharpie
Ciekawy natomiast jestem jak by obraz z klasowego DVD czy BR dopiero wyglądał, podobno Reon montowany w dobrych odtwarzaczach robi cuda z DVD, ps3 pewnie jest w tej dziedzinie co najwyżej drugorzędne. Wtedy jeśli różnica była by faktycznie duża to aż nawet sobie nie wyobrażam jak te DVD miały by wyglądać. Swoją drogą na le26-r41b filmy z ps3 w przeciwieństwie do sharpa były rozmazane, bez szczegółów, widać więc że wielkość obrazu tv ma średnie znaczenie jeśli tylko elektronika jest dobra, matryca, to nawet na większej przekątnej obraz będzie lepszy

.