series 650 czy series 610

mystras

New member
Po pierwsze chcialbym sie serdecznie przywitac, jako, ze to moj pierwszy post :)
Przymierzam sie do kupna telewizora i oczywiscie pojawiaja sie pytania :)
W kraiku, w ktorym mieszkam w folderze od Samsunga sa takie wlasnie sybole - 650 i 610.
oba typy telewizorow to FullHD, crystal design itp.
jedyna roznica to to, ze w 610 nie ma 100Hz Motion Plus i ze w 610 jest contrast 30000:1 ( w 650 jest 50 000:1).
Troche poczytalem i zdaje sie (ale to tylko mi sie zdaje :) ) ze ten Series 650 to moze byc 656 (o ktorym duzo dobrego sie naczytalem na tym forum).
Pytanie mam takie-czy brak tej technologii 100 Motion Plus to duzy problem? Inaczej - czy przeplacac za te 100Hz i brac model 650?
Zamierzam ogladac glownie Polsat cyfrowy i jakies filmy z kompa (roznie- divx i HD).
Za cholere nie moge w tym kraju zmusic sprzedawce do postawienia obok siebie dwoch TV zebym mogl porownac...
Waham sie pomiedzy 40 a 46 cali. ( w ogole gradacja przekatnych tutaj jest tez dziwna - 32, 40, 46 i 52 cale :)..w ogole nie ma 42 cali, co bylo by idealne dla mnie.
Prosze, nie piszcze, zebym kupil jakas inna marke :) Z zona sie po prostu nie zadziera :)
Zreszta tu nie ma zbyt wielkiego wyboru.
Pozdrawiam
Grzegorz

Ostatnia edycja:

mystras

New member
no to musze sie zastanowic :)
wczoraj wygooglalem model LN46A650 i niestety nie moge dac linka do niego (nie napisalem 5 postow :) )
Ale jesli piszesz, ze ten caly 100HZ to tylko taka lipa, to chyba wezme ten tanszy model Series 610 (a tego to juz ciezko w sieci znalezc..tylko na brazylijskiej stronie Samsunga :) i ten 610 wlasnie nie ma 100Hz
Chyba dzis smigne do sklepu i jeszcze raz obejrze sprzet, a szczegolnie tabliczki znamionowe... :)

Ostatnia edycja:

mystras

New member
SierzantHarris napisał:
Poza tymi 100hz które praktycznie każdy wyłącza bo powoduje różne dziwne zjawiska na ekranie samsungi a656,650 itp to rewelacyjne tv.
czy moglbys potwierdzic, ze na pewno mozna wylaczyc te 100Hz?
Bo wczoraj w sklepie mi sprzedawca powiedzial, ze ni huhu... Cos mu nie wierze, bo mi sciemnil w innej sprawie ale wole sie upewnic :)

mystras

New member
spec dla modelu ktory moge tutaj kupic to prawie to samo (nie ma motion plus ale jest movie plus : ) i czas reakcji wedlug stronki samsung to 4 ms (a 656 ma niby 6ms).
to ten model, ktory chce kupic.
LA40A650A1R - mozna wejsc na www . samsung . com/ae
w ogole na arabskiej stronie Samsunga jest reklamowka, ze seria 6 ma 120Hz motion plus...a w specu jest napisane ze 100...jak zwykle burdel po calosci.
nie ma to jak kupowac cos w Polsce. Nie ma problemu z symbolika.
Wie sie co sie kupuje.
Ok, dzieki za pomoc :) moze dzis bedzie dostawa to kupie ten TV.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
100hz to tak naprawde 100/120hz- odpowiednio dla 50 i 60hz. Movie plus w tym modelu działa najlepiej z tych które do tej pory widziałem w samsungach.

lestry

New member
SierzantHarris napisał:
Seria 650 to odpowiednik naszego a656. Brak 100hz motion plus w tym samsungu absolutnie nie jest problemem gdyż te 100hz od samsunga to straaaszny bubel. Poza tymi 100hz które praktycznie każdy wyłącza bo powoduje różne dziwne zjawiska na ekranie samsungi a656,650 itp to rewelacyjne tv. Poczytaj tu: avforums.com/forums/showthread.php?t=720970

A widzieliście to:
"WARNING:do NOT clean the frame/bezel or even the screen panel using the microfiber cloth that came with the TV.This causes many scratches on the screen and the bezel"
na w/w stronie?
He, he :)

mystras

New member
ok, wiec TVo stoi w domciu -odl. jakies niecale 3m...
no i co tu duzo gadac :)
obraz sliczny. Polsat podpiety przez zwykjle s-viedo smiga naprawde dobrze. W zyciu nie spodziewalbym sie ze sygnal z tunera SAT (najtanszego) :) moze tak fajnie wygladac na LCD.
Podpialem lapka przez HDMI - nawet film w 720p to po prostu miodzio :)
ni zaluje ani grosza, ktory wydalem na ten tv.
tryb "movie" wyglada fajnie ale tylko gdy zupelnie zaciemnie pokoj.
Przed HDMI przelazi tylko obraz, ale to chyba wina lapka...

Do góry