Seria TCL EC78: wyjątkowy obraz zasługuje na niesamowity dźwięk

M

mdsfan

Guest
Ponoć była. Konsultant w BOK stwierdził, że moje oprogramowanie ma już jakąś aktualizację. Nie wskazał, co zaktualizowano. Stwierdził, że numer softu różni się od fabrycznego.

maciekmm

Member
Ponoć była. Konsultant w BOK stwierdził, że moje oprogramowanie ma już jakąś aktualizację. Nie wskazał, co zaktualizowano. Stwierdził, że numer softu różni się od fabrycznego.
Dziwna sprawa bo na stronie tcl caly czas od dawien dawna jest wersja v179. Telewizor rowniez nie znajduje zadnej aktualizacji online. Watpie zeby pobral cos sobie w tle. Infolinia tcl jest beznadziejna. 2 dni temu dzwonilem zapytac sie o sterowanie glosowe to facet z akcentem ukrainskim pytal sie mnie 5 razy o model tv i w koncu zalecil instalacje aplikacji t-cast na smartfonie (???) . Rece opadaja...

adas81

Member
Coś się działo w tle, ponieważ jak włączyłem TV, to pisał coś o nie prawidłowym logowaniu i sam wygląd po wejściu w Smart coś się zmienił. Ale player dalej nie działa jak powinien.
Stan zabezpieczeń mam na marzec a kompilacja PPR1.180610.011-keys, a jak wy macie?

M

mdsfan

Guest
Mam tak samo, ale sprawdź wersję oprogramowania. Swoją podałem kilka postów wcześniej.

Kingistu

Member
Dziwna sprawa bo na stronie tcl caly czas od dawien dawna jest wersja v179. Telewizor rowniez nie znajduje zadnej aktualizacji online. Watpie zeby pobral cos sobie w tle. Infolinia tcl jest beznadziejna. 2 dni temu dzwonilem zapytac sie o sterowanie glosowe to facet z akcentem ukrainskim pytal sie mnie 5 razy o model tv i w koncu zalecil instalacje aplikacji t-cast na smartfonie (???) . Rece opadaja...

Widzisz to źle trafiłeś, ja dzwoniłem dziś (miła pani z polskim akcentem :) i się dowiedziałem to co pisałem na poprzedniej stronie. Podano mi link do ostatniego aktualnego oprogramowania do tego właśnie co jest na stronie i że zalecają zrobić ponowne wgranie systemu z pendrive pomimo że jest to samo ale taka procedura jest lepsza i może poprawić działanie. Czyli lepiej zrobić aktualizację z pendrive jeśli już będzie nowa a nie online.

radoskur

New member
Nowa wersja update ma być do końca miesiąca.

kiki czy mógłbyś u producenta zapytać o VP9 Profile 2 (chodzi o obsługę materiałów w HDR w serwisach które używają tego kodeka - np. YouTube). Kodek jest darmowy :) przynajmniej tak wikipedia podaje, pytanie czy sprzętowo TV ogarnie.

Kingistu

Member
kiki czy mógłbyś u producenta zapytać o VP9 Profile 2 (chodzi o obsługę materiałów w HDR w serwisach które używają tego kodeka - np. YouTube). Kodek jest darmowy :) przynajmniej tak wikipedia podaje, pytanie czy sprzętowo TV ogarnie.

Ja mam tak:
OMX.google.vp9.decoder - video/x-vnd.on2.vp9
OMX.google.vp9.encoder - video/x-vnd.on2.vp9

radoskur

New member
Nie chcę być złym prorokiem ;-) ale to chyba jest VP9 Profile 0... nawet nie 1 a co dopiero 2... - jest taki program Codec Info w sklepie googla - można zainstalować potem wejść w zakładkę VIDEO i sobie kliknąć w to "video/x-vnd.on2.vp9" (Tap to see more info) - potem na samym dole jest Profile levels.

Jeżeli profile 0 to jaki jest sens dawania do TV z HDR kodeki bez HDR... kiedy dosyć spora liczba serwisów streming'owych korzysta z kodeków VP9

Kiki - zapytasz w fabryce - czy jest możliwość poprawy tego? VP9 jest ponoć kodekiem na otwartej (bezpłatnej) licencji więc chyba nie powinno być problemem umieszczenie go w sofcie.

Kingistu

Member
Nie chcę być złym prorokiem ;-) ale to chyba jest VP9 Profile 0... nawet nie 1 a co dopiero 2... - jest taki program Codec Info w sklepie googla - można zainstalować potem wejść w zakładkę VIDEO i sobie kliknąć w to "video/x-vnd.on2.vp9" (Tap to see more info) - potem na samym dole jest Profile levels.

Jeżeli profile 0 to jaki jest sens dawania do TV z HDR kodeki bez HDR... kiedy dosyć spora liczba serwisów streming'owych korzysta z kodeków VP9

Kiki - zapytasz w fabryce - czy jest możliwość poprawy tego? VP9 jest ponoć kodekiem na otwartej (bezpłatnej) licencji więc chyba nie powinno być problemem umieszczenie go w sofcie.

Tego programu nie zainstalujesz na tym TV, może inne ale po wyszukiwaniu codec info nic co byłoby związane z informacją o kodekach się nie wyświetla.

pawelbrz

New member
Czy będzie poprawiony (wyłączony lub wprowadzona możliwość wyłączenia w menu) ditheringu przestrzennego opisanego w teście konkurencji i wprowadzona obsługa koloru 4:4:4 w kolejnych fw, czy może ograniczenia sprzętowe nie pozwalają na uzyskanie niezależnej obsługi każdego piksela przynajmniej w rozdzielczości 4k ? Gdyby usunięto te mankamenty byłby to całkiem niezły TV.

maciekmm

Member
Z pytaniami technicznymi to trzeba chyba kierowac sie bezposrednio do TCLa... Ja bede ich meczyl o poprawe dzialania kieszeni cam... Modul ncamhd jest co kilka sekund uwierzytelniany co uniemozliwia ogladanie... W innym tv modul dziala poprawnie. Z modulem Cyfrowego Polsatu jest troche lepiej ale i tak co jakis czas potrafi pokazac sie ekran uwierzytelniania...

maciekmm

Member
Napisalem maila do TCL w sprawie dzialania kieszeni cam... Ciekawe czy chociaz cos odpisza .Oczywiscie zgloszenie nie poszlo przez ich formularz na stronie bo po nacisnieciu "wyslij" wyskakuje "error 404"...

Kingistu

Member
Czy używacie wbudowanego chromcasta do przesyłania treści z komputera na TV, u mnie jest kilkusekundowe opóźnienie i ostatnio jak chciałem puścić film z netflixa to nie dało się oglądać bo głos nie był zsynchronizowany.

maciekmm

Member
Juz dzwonilem. Nie ma sensu robic tego ponownie. Odbieraja osoby ze wschodnim akcentem ktore nawet nie maja pojecia o istnieniu modelu 55ec780...

Do góry