Kupiłem Sharpa w połowie listopada zeszłego roku. Największym dla mnie zmartwieniem (przed zakupem) była jakość odbioru z Cyfry - czyli SD. Niepotrzebnie. Nie korzystam z kablówki a sygnał z siatki dachowej - tylko sporadycznie.
Po tych 3 miesiącach intesywnego użytkowania, mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że odbiornik wart jest każdej złotówki, którą za niego zapłaciłem. No prawie każdej... ponieważ mam tzw buzzing (buczenie). Słyszlane to to jest wieczorem jako dość natarczywy, jednostajny dźwięk średnio-wysoki. W ciągu dnia absolutnie niesłyszalny - poziom hałasu otoczenia zagłusza go skutecznie. Dla poziomu głośności ok. 15-17 (wartość średnia głośności) niezauważalny, poniżej 8 (nocna) - tak. A i to w scenach cichych. Jest to jedyny słaby punkt tego TV. Czekam cierpliwie na rozwiązanie tego prolemu przez Sharpa. Zgłosiłem pisemna reklamację w 3 dniu użytkowania, więc jestem spokojny.
Nie używam go do podłączenia do PC więc ograniczenia złącz mnie nie interesują. Jak działa z grami - to samo - to nie jest moja bajka.
Banding jest w każdym, którego miałem mozliwość oglądać. Wybrałem ten, w którym banding był najmniejszy. Zauważalny tylko na jednobarwnej planszy, najwyraźniej na szarej. Dla codziennego oglądania - absolutnie niewidoczny.
A teraz do obrazu : używałem zwykłego mediasata Cyfry a teraz również "n". Dla mnie jakość obrazu SD - nawet z odległości do 2 metrów jest nawet bardzej niż OK. Nie widzę żadnej róznicy pomiędzy sygnałem nadawanym przez C+ a "n". Moim zdaniem jest to zasługa doskonałego skalera w modelu 46XD1E. Kilka zdjęć zrobionych "z wolnej ręki" zamieściłem na drugim forum. Nie znam pojęcia pikselozy na moim Sharpie.
Jeśli chodzi o sygnał HD - to mozna powiedziec jedno zdanie : ten TV pokazuje, które HD jest naprawdę warte oglądania !! Np MGM jest moim zdaniem do dooopy. Czysty upscaling w średniej formie. Najbardzie przypadają mi do gustu spoty na anixe HD, potem na Astra promo HD i potem reszta. To nie jest kwestia LCD - to jest kwestia nadawcy. Sharp z pewnością poradzi sobie nawet z najtrudniejszym sygnałem HD (z wysokim bitratem)
Ten LCD jest świetnie przygotowany do oglądania HD. A jak tylko da mu się przynajmniej dobry, no, przyzwoity sygnał (SD) , to pokazuje (ostre) pazurki.
Jako napęd do DVD używam starego Pioneera 535 - nie tylko bez HDMI ale nawet bez componenta. I efekt jest dokadnie taki sam. Przynajmniej bardzo dobry.
Dźwięk z głośników pod sprzętem - dobra+. Dla ogladania codziennego wystarczy. Dla filmów , dzwięk podaję przez system kina domowego, więc nie ma to znaczenia.
Moja sumaryczna ocena 95/100 pktów.
pzdr