Witam,
ponieważ jestem "na kupnie" plazmy do sypialni mój wybór padł na tego panasa ale w wersji 37". LCD odpadły w przedbiegach ze względu na czerń.
Róznica któą zauważyłem pomiędzy 42" i 37" (oprócz rozmiaru oczywiście
) to to, że mają inne panele: w 42" jest 1024x768 a w 37" jest 1024x720. Moim zdaniem 720 linii to duzo lepiej ponieważ 720p jest bez skalowania, 1080i to upskalowanie x1.5, 576p (PAL) to downskalowanie /1.25, a 480p (NTSC) to downskalowanie /1.5. Super.
Byłem wczoraj w warszawskim MM, gdzie miałem przyjemnośc popatrzenia na dwa panasy (sygnał HD, demo Panasonic). Stały 37" PV60 o obok 65" PV500.
Moje spostrzerzenia: wyśietlanie czerni w PV500 jest lepsze niż w PV60. Czyli w PV60 mamy do czynienia z wersją oszczędnościową jeżeli chodzi o elektronikę. Ale to jest do przeżycia i jest to niuans bo w PV60 czerń jest i tak znakomita. Niestety znalazłem drugi bardzo poważny błąd PV60, który potwierdził się po grzebaniu w necie na innych forach (przynajmniej moje oczy są jeszcze wporzo
): PV60 ma błędy deinterlacingu. Objawia się to błedami wyświetlania podczas ruchomych obrazów. Obrazy wtedy drgają (i tak jest nieźle w stosunku do LCD SONY gdzie tam pojawiają się poziome linie). Widać to najlepiej we fragmencie z dwoma paniami, szczególnie na ich twarzach. Obok na PV500 efekt ten nie występuje. Niestety jest to denerwujące. Poza tym w opcji koloru: dynamic zauważyłem ta jak by co powien czas zmieniałe się warunki oświetlenia obrazu, czyli TV korygował na bieżąco parametry typu kontrast, jasność i nasycenie. Jeśli tak jest to robi to do dupy bo efekt jest jakby obraz skakał.
W związku z tym pytanie: czy 37" w wersji PV500 jest lepszy od PV60? Jest modelem starszym ale i droższym. Chociaż zapewne droższym tylko marketingowo.
Czy posiadacze PV60 mogą potwierdzić moje spostrzeżenia?
Nie myślcie, że się czepiam bo i tak mam zamiar zakupić tego panasa, chodzi mi tylko o to, czy PV500 nie jest lepszy?
KIKI, jakie są twoje odczucia?
Pozdrawiam wszystkich świątecznie.