Wczoraj kupilem panasonica 42" pv45eh i podziele sie swoimi odczuciami.
Nie mialem duzej kasy przeznaczonej na TV bo tylko 3,5tys. wiec obracalem sie w waskim gronie telewizorow. Juz prawie od poczatku czyli od czerwca tego roku 4 miesiace temu

po przeczytaniu tego watka na forum wybor padl na panasonica. Niepotrzebnie sie ociagalem z zakupem bo dzisiaj ten TV jest drozszy o kilkaset zlotych (na przelomie lipca i sierpnia moglem kupic go za 2900zl teraz najtanszy znalazlem za 3299zl).
Głownym powodem dla ktorego go nie kupowalem byly obawy o jakosc odbioru z sieci kablowej Aster w Warszawie, nie bylem pewien czy obraz przypadkiem nie bedzie bardzo slaby i czy nawet nie gorszy niz na moim starym tradycyjnym TV. Jeszcze jednym problemem byla zona

ktora krecila nosem ale znalazlem sposob i na to. Wystarczylo wymyslec sobie cos innego, duzo drozszego (np laptop) i tylko dla siebie! Wtedy zona bardzo szybko skloni sie do "mniejszego zla" i zgodzi sie na TV

Czasochlonne ale skuteczne.
Wracajac do tematu, model ten jest dzisiaj bardzo trudno dostepny, spedzilem dwa tygodnie na dzwonieniu po wszystkich mozliwych sklepach i dystrybutorach w poszukiwaniu i wkoncu udalo sie w Digitalo.pl (polecam sklep, wlasciciel bardzo mily, kontakt mailowy i telefoniczny praktycznie non stop cala dobe i dodatkowo przychylil sie do mojej prozby i zostal do 21:00 w sklepie zebym mogl odebrac TV tego samego dnia

)
Pierwsze wrazenie bylo szokujace, karton wielki jak cholera ledwo sie zmiescilo w citroenie Berlingo

(a chcialem jechac Skodą) Po rozpakowaniu bardzo pozytywnie zaskoczylo mnie wykoanie obudowy, srebro szare aluminium czy inny metal

Nie blyszczy sie jest matowe, nie ma odbic calego pokoju (tak jak w przypadku innych telewizorow z obudowa w kolorze czarnym blyszczacym tzw piano)
Konstrukca stojaka bardzo prosta i funkcjonalna, bardzo ladnie rozklada ciezar na cala podstawe, latwy w montazu. W przyszlosci wieszam ten TV na scianie ale narazie sie boje bo to bydle wazy 42kg

Gniazda bardzo milo umieszczone w jednym dostepnym miejscu z tylu, dobrze opisane a chwytaki kabli wprowadzaja lad i porzadek w okablowaniu.
Po podlaczeniu anteny z kablowki Aster wlaczylem go i spodziewalem sie najgorszego czyli pixelozy i bardzo slabego odbioru... co sie okazalo? Wszystkie programy co do jednego sa w idealnej jakosci, brak jakiegokolwiek sniezenia, nieostrosci braku kolorow czy rozmyc. Programy takie jak tvn, tvn 24, polsat, tvp 1 2 i info zyleta. Strojenie wszystkich 64 programow zajelo mi z 2godziny ale jak ktos lubi porozrzucane programy to moze ustawic auto programowanie i on pokolei jak leci sam ustawi (ja jestem przyzwyczajony do swojego ukladu programow i wszystko robilem recznie

).
Narazie ustawienia mam na ponizej 50% w okresie docierania wiec jeszcze pelnych mozliwosci tego tv nie widzialem, dzisiaj po pracy podlacze komputer i zobacze jak sie zachowuje. Bardzo fajne jest zlacze PC czyli normalne zlacze jak do karty graficznej, dla mnie duzy plus bo jeszcze sie nie lapie w tych wszystkich przejsciowkach.
TV ma dwa albo nawet trzy duze wentylatory z tylu kore mnie przerazily jak je zobaczylem ale po wlaczeniu TV pracuja one na max 20% mozliwosci wiec zupelnie nie sa slyszalne a obodowa po paru godzinach pracy byla zimna (tak zimna, nie letnia

)
Gdy wloze glowe za telewizor slychac delikatne brzeczenie (tranzystorow czy innego szmelcu) ale jest to tak ciche ze przy odleglosci 1metra zupelnie nie slyszalne. Z tego co czytalem jest to normalne brzeczenie cos jak monitora, nie jest to zadna wada produktu.
Jesli chodzi o dzwiek to mozliwosci sa bardzo duze, poruszam sie w przedziale 3-15% i przy 15% jest juz bardzo glosno w pomieszczeniu. Jest pare ustawien dzwieku ale nie jestem fanatykiem dzwiekowym i jakosc jest dla mnie idealna przy standardowych ustawieniach.
Z przodu jest tez panel z kilkoma wyjsciami ulatwiajacy dostep "ad hoc" np do kamery video, aparatu czy jakiejs konsoli.
Co wiecej moge napisac... chyba jest to najlepszy TV w tej cenie, bardzo dobrze wykonczony, w ladnej srebrnej obudowie i dobrego producenta.
Teraz pozostaje mi tylko dokupic kino domowe i moze skusic sie na N-ke
Pozdrawiam i zycze udanych zakopow!