bieniok napisał:
Greg X daj info jak cos uda ci sie naprawic lub co serwis powie na ten temat
Witam ponownie,
Telewizor jest po "małej kuracji wstrząsowej" - ok. 30 godzin pracy na białej planszy (z DVD) i "mrówkach" co ..... dało jakiś rezultat - duszki zniknęły. Najszybciej udało się usunąć "trójkącik". Więcej problemu było z "TVP-1" - wydaje mi się, że jest naprawdę tylko minimalnie widoczny i to zależnie od tła (trzba się mocno wpatrzeć).
Niestety motoda zapuszczenia białej planszy powoduje, najprościej mówiąc, postarzenie telewizora i wyrównanie jego jasności. Generalnie plazma ma trwałość ok. 60 tys. godzin. Duszki spowodowane są bardziej intensywanym naświetlaniem statycznym obrazem, co można przełożyć na zwielokrotnienie czasu pracy matrycy w tym miejscu - dlatego pozostaje ślad, który wyróżnia się na tle całego ekranu (szczególnie jest to chyba intensywniejsze przy ciemnym tle i jasnym logo - duży kontrastu). Wyświetlanie białej planszy powoduje, jakby postarzenie pozostałej części matrycy i tym samym zniwelowanie różnicy w intensywności wyświetlania między częścią z duszkami i pozostałą. Podobno technologia plazmy właśnie się charakteryzuje takim zjawiskiem (tylko dziwne, że u jednych producentów mniej, a u innych bardziej to widać) i nie ma recepty na uniknięcia duszków. Nie jest to wina jakiegoś oprogramowania czy pamięci ekranu - po prostu "ten typ tak ma". Mniej więcej takie wyjaśnienia uzyskałem z serwisu (muszę przyzanać, że pomimo bardzo sympatycznej rozmowy, nie jest to dla mnie w pełni satysfakcjonujące). Pioneer nie uwzględnia reklamacji związanych właśnie z tzw. duszkami. Najdziwniejsze, że podobno nie mają dużo zapytań ani zgłoszeń w tym temacie. Również sklep, w którym kupiłem sprzęt twierdzi że nie miał zgłoszeń. Jednak jak spojrzeliśmy na akurat włączony telewizor...... było małe zaskoczenie. Nie wiem czy klienci nie widzą tego na swoich Pioneerach czy nie chcą się przyznać.
Dowiedziałem się jeszcze z serwisu o jednej ważnej rzeczy, żeby nie czyścić ekranu Pioneera (435, 436, 5..) żadnymi szmatami, płynami do monitorów czy płynem do naczyń. Może to spowodować uszkodzenie powłoki filtra, który jest nałożony na szybę (dotykając ekran czuć, że jest czymś pokryty). Służy do tego szmatka dołaczona do telewizora.
To tyle z mojej strony. Pozdrawiam.