Dziękuję za wykład ale nie o to pytałem.Pomiaru możesz dokonać watomierzem lub metodą techniczną. Wówczas dostaniesz średni pobór mocy. Całkując w dziedzinie czasu dostaniesz średnie zużycie energii czynnej.
Metodę szkolną pomijam bo to zbyt prosta sprawa i niestety mało dokładna, ale zawsze daje jakąś aproksymację.
.... że chcę możliwie jak najkorzystniej wydać te ~5000 PLN i być przy tym zadowolony.
Jeśli chodzi o pobór prądu - słyszałem, że plazma pobiera najwięcej przy wyświetlaniu jasnych scen. Przy ciemniejszych ponoć pobiera bardzo mało co sumarycznie daje niewielkie różnice ale to tylko zasłyszane gdzieś od kogośDlatego chciałem to zweryfikować u osób, które plazmę używają na co dzień.
Powiedzcie mi jeszcze czy jest sens dopłacać do modelu VT? Ma podwójny tuner no i nagrywanie na HDD ale nie sądzę, żebym tego potrzebował.
Tak jak ktoś pisał powyżej VT ma wentylatory, które jednak są słyszalne a ST nie ma. Czy jeszcze jakieś różnice?
...
Tak jak pisałem - wybór już padłJedzie do mnie 55ST60. Jak przyjedzie i go przetestuję to podzielę się wrażeniami na forum
Dziękuję wszystkim za rady, opinie, uwagi etc.![]()
To teraz żałuj że nie wziąłeś vt60 to dopiero jazda:krol:No i doszedł cały zdrowy i skalibrowany
Mieliście rację - wrażenia z oglądania są niesamowite. Jest to całkowicie inny obraz od tego, który do tej pory znałem z telewizorów LCD - ten z PDP jest znacznie cieplejszy i przyjemniejszy dla oka. Jakość czerni jak i pozostałych kolorów - miazga, ciężko mu dorównać. Może biały jest ciut za mało biały ale czepiam się trochę. Podobnie jak i przejścia tonalne, odcienie barw - super. Spisuje się zarówno na wymagającym jak i na nędznym jakościowo materiale. Odpalałem filmy na BluRay, materiały z kompa, telewizję N, DVB-T. Płynność ruchu niesamowita.
Funkcje internetowe, malowanie po ekranie i inne bajery działają sprawnie podobnie jak i telewizja DVB-T. Dźwięk "na dwa razy". Mój stary Sony miał przyjemniejszy w odbiorze dźwięk (KDL-32W4000)
TV mało bzyczy w zasadzie trzeba się zbliżyć i mieć bardzo cicho ustawioną głośność. - mnie nie przeszkadza. Słynny problem 50HZ - nie wiem czy jest, na razie nie zauważyłem.
Dziękuję wszystkim kolegom za cenne rady i wskazówki![]()