Sciagniete pliki z sieci...

szuwi

New member
Witam..

Odkad mam PS3 to kazdy dzien przynosi jakies tam nowe pytanka:) niestety nigdzie nie moge dogrzebac sie do informacji co sie dzieje z plikami sciagnietymi z netu? np dema gier po zainstalowaniu ? z tego co widze w systemie mam dosc sporo miejsca zajetego na dysku, wiec domniemam ze po zainstalowaniu dema jakiejs gry plik instalacyjny nadal gdzies tam sobie na dysku siedzi ? szukalem jakiegos menedzera plikow itp, ale nic nie znalazlem.. dobrze mysle? czy glupoty opowiadam ? :)

pozdrawiam
Michal

Masta_J

Active member
Bez reklam
Dobrze gada, polać mu :)

Również się zastanawiałem co się dzieje ze ściągniętymi instalkami więc się podłączam pod wątek.
Pozdrawiam,

szakal9999

New member
a skad wogóle wiecie, ze to są instalki?
Jeśli to są instalki, to raczej nie zostaja na dysku, bo po instalacji chyba nie zwiększa się znacznie zajete miejsce na dysku. A w dodatku w przeciewieństwie do szuwi ja ściągam i ściągam, 10GB na linuksa poszło, a miejsce na dysku się nie konczy:p

ps_user

New member
Bez reklam
Witam,
Ściągane pliki możnaby nazwać instalkami, bo przecież nie można ich uruchomić od razu, tylko po procesie instalacji. Niemniej jednak raczej nie pozostają one na dysku konsoli tylko są usuwane po instalacji.
Menedżera plików w czystej postaci nie ma, można tylko takowe zainstalowane "pliki" usunąć. No, zawsze możesz wymontować dysk i podłączyć do PC ;) zobaczysz co tam pościągałeś i co "tyle" miejsca zajmuje :)
@ szakal9999 - Miejsca wcale nie jest dużo. Zwykły trailer zajmuje średnio 120 MB a demko 1GB. Konslokę mam od 6 miesięcy i zaczynam usuwać co mniej interesujące materiały.
Pozdrawiam.

szuwi

New member
szakal9999 napisał:
a skad wogóle wiecie, ze to są instalki?

no chyba to oczywiste skoro sciagasz najpierw plik i widzisz go w systemie i jest koniecznosc instalacji zeby gre uruchomic...

szakal9999 napisał:
Jeśli to są instalki, to raczej nie zostaja na dysku, bo po instalacji chyba nie zwiększa się znacznie zajete miejsce na dysku. A w dodatku w przeciewieństwie do szuwi ja ściągam i ściągam, 10GB na linuksa poszło, a miejsce na dysku się nie konczy:p

tego akurat nie przyuwazylem.. ale zdziwilo mnie ze sciagnalem pare demek (doslownie 4) co powinno zajac ok 4 GB miejsca .. a zajete mam jakies 10 GB. nie instalowalem nic innego, zadnego systemu, a reszte gier odpalam z plyt..

pozdrawiam

Michal.

szakal9999

New member
Nie jest to do konca takie oczywiste, moze być poprostu sprawdzana poprawność, ew. dokładane jakieś linki w systemie.
Jak nie zapomnę, to popatrzę dziś na te rozmiary.
Co do tych zajętych 10GB, to system dla siebie też napewno potrzebuje trochę dysku. Nie wiem gdzie on wrzuca te wszystkie swoje update, ale właśnie albo tam, albo do flash'a. gry w trakcie działania, też zapisują dane na dysku. więc tu może być twoje brakujące 5-6GB
Dziwi mnie też jedna sprawa, dysk niby jest 60GB, 10 poszło na partycje linuksowe, co daje 50GB, biorąc pod uwagę zawyżanie rozmiarow dysków przez producentów to trzeba odliczyć ok 3-5GB, więc teoretycznie system powinien widzieć ok 45GB. A widzi 55 i nie wiem jakim cudem.
Nie podłączałem dysku ps3 do komp. ale raczej podłączenie nic nie da. Gdzieś wyczytałem, że partycje PS3 są szyfrowane. Do tego dysk może być w jakimś innym systemie plików.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Hej!

A tak w ogóle, to ściągacie pliki przez PS3 czy przez kompa? Ja jakoś nie mogę ściągnąc przez komputer. Cokolwiek chcę ściągnąć (dema. trailery, itp, ze Playstation Store) to zapisuje mi się jakiś dziwny plik o rozmiarze 1 kB :) Co z tym robic? Jak coś poprawnie ściągnąć?

Pozdrawiam

szakal9999

New member
krzysztofradio napisał:
Hej!

A tak w ogóle, to ściągacie pliki przez PS3 czy przez kompa? Ja jakoś nie mogę ściągnąc przez komputer. Cokolwiek chcę ściągnąć (dema. trailery, itp, ze Playstation Store) to zapisuje mi się jakiś dziwny plik o rozmiarze 1 kB :) Co z tym robic? Jak coś poprawnie ściągnąć?

Pozdrawiam

A da się wogóle ściagać coś przez kompa na ps3?? Z tego co ja słyszałem, to jedynie na PSP można ściągać przez komp.

Booze

New member
@krzysztofradio

Jeśli chcesz ściągać pliki na psp przez kompa to MUSISZ ściągnąć z ps store program PSNDOWNLOADER. Wtedy plik o którym wspominasz ( ten 1 kB) zostaje podpisany pod ten program .Potem klikasz na ten plik i ściągasz na psp podłączonwego do kompa oczywiście.

Ostatnia edycja:

ps_user

New member
Bez reklam
szuwi napisał:
ale zdziwilo mnie ze sciagnalem pare demek (doslownie 4) co powinno zajac ok 4 GB miejsca .. a zajete mam jakies 10 GB. nie instalowalem nic innego, zadnego systemu, a reszte gier odpalam z plyt..
Zauważ że pomimo tego że odpalasz z płyty to każda gra zajmuje dodatkowe miejsce. Głównie pewnie to uaktualnienia, ale jednak. U mnie to średnio 300-400MB na grę.:eek:k:

Do góry