a więc tak, byłem, widziałem, testowałem. 3 godziny, bardzo uczynny i kompetentny sprzedawca. a jednak się zdarzają...

lubię jakość obrazu, ale umówmy się, nie będę radykałem. testowaliśmy tylko samsungi, na inne marki już nawet nie patrzę (widziałem kątem oka też grają fajnie, ale ile można wybierać.)
ale najważniejsze:
1. kto ma kasę to nowa seria F7000 i szczególnie 8000 po prostu niszczą obrazem. nie wspominam o multimedialności, ale jakość obrazu świetna.
2. kto ma mniej kasy to modele jak wyżej ale serii es - też piękny obraz ale zauważalnie gorszy.
3. komu zależy, aby jak mniej wydać pozostaje seria 6 i tu testowałem modele 6400, 6800, 6900, 6640 i 6500. do wyboru do koloru - co kto woli. ciężko wyłapać różnice, ale tak jak modele es 7 i 8 ustępują jakością obrazu do modeli seri F7 i 8, tak analogiczna jest różnica pomiędzy serią F 6 i es 7 i 8.
miałem ustawione obok siebie 46 cali lub 40 kolejno f6500, f8000 i es7000 i f6500 naprawdę daje radę przy droższych braciach jakością obrazu, chociaż różnica jest bardzo duża (jeszcze raz napiszę f8000 wyświetla kapitalnej jakości obraz)
szukając jakiegoś konsensusu cenowego i mając na uwadze, że koniecznie musi być 55 cali wybór padł na model f6500 (jutro zakup - potrzebny samochód). tak też doradzał mi sprzedawca, chociaż starałem się, aby przekonał mnie do 6640 jednak mówił nie... nawet odradzał i to sensownie argumentując

faktycznie myślałem, że to 600Hz zrobi jakąś różnicę, a tu wielki zawód.
nic jutro jeszcze wrzucę w hd mecz piłki nożnej i koszykówki, bo dzisiaj przez przypadek nie wziąłem.
ogólnie wszystkie tv pięknie czytają z USB i dysku. Hobbit z BR powala jakością.
"załamał" mnie na początku efekt teatralności w tych telewizorach, ale po wyłączeniu funkcji "motion plus" wszystko idzie jak należy
ech jakby tego es8000 55 cali jeszcze obniżyli o kilka stówek to bym dopłacił, ale tak jest różnica 2tys. to jednak dużo pomiędzy f6500

) kto wie, może jutro pod wpływem impulsu... na razie stoi na 55f6500 i nawet już nie chcę się zastanawiać mad czymś innym. i tak będzie służył tylko do telewizji hd z nc+ i filmów z dysku więc na pewno sprawi się dobrze.
a jak komuś zależy na multimedialności to współpraca samsunga tv ze smartfonem i tabletem to po prostu bajka. tutaj samsung stworzył prawdziwe centrum multimedialne.
to tak na szybko. jak komuś pomogłem to się cieszę, jak zagmatwałem to przepraszam

jeszcze dodam, że w sieciówkach można np tv zwrócić w ciągu 2tyg jak coś "będzie nie tak", więc jak ktoś ma blisk do sklepu to może brać w ciemno w kartonie swój tv (warto chyba tylko sprawdzić czy matryca jest cała, aby jak coś nie zarzucono, że to my uszkodziliśmy)