samsung ue65ju7000 czy sony kd-65x8505c

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja korzystam z Androida od święta. I nie ma żadnych zawiech, podwiech czy uwiech... Jak chcę to korzystam z komputera i przesyłam dane do Tv lub ze smartfona i przysyłam po Chromecast. Dlatego mój telewizor - podobnie jak setek osób którzy również tak korzystają - gra super, a po kalibracji w klasie cenowej nic mu dla MOICH potrzeb nic więcej nie potrzeba.

Ja zawsze wybieram telewizor dla jakości obrazu.
Tak jak wybrałem smartfona !

piteron

Active member
Bez reklam
Krzysztofie nie dogadamy sie w takim razie
Jak cos jest zainplantowane to ma działać nie zależnie czy ma działać w Wielkanoc raz w tygodniu czy tylko po 22

krzysbiker

New member
witam koledzy dziś realnie porównywałem te 2 tv na tym samym materiale filmowym
na samsungu obraz wydawał sie nieco ostrzejszy oraz bardziej jaśniejszy natomiast jak odpaliłem to na sony paleta barw nie do opisania kolory wyraziste oraz różnego rodzaju odcienie czego woguje nie widać na samsungu dlatego 1-0 dla sony ogólny wygląd tez przemawia dla sony idealnie dopasowany każdy detal co nie można powiedzieć o sony i tej szkaradnej stopie pod tv masakra jezli natomiast jest ktoś lubi bajery i dużo serfować po necie to przemawia samsung ale nie oszukujmy się tv służy do oglądania a nie do internetu dlatego wybrałem sonego teraz czekam na jakieś realne obniżki jak na razie to tv podnieśli ceny przed euro może coś spadną po

kaper.1981

Member
Bez reklam
U mnie po kalibracji isf wszystko jest na tip top i cienie i kolory wszystko na najwyższym poziomie nie porównuj nie skalibrowanych tv do siebie bo mój samsung po kalibracji ma 3800/1 kontrast a ten sony ile wyciągnie ?

piteron

Active member
Bez reklam
Ja mam zupełnie inne zdanie co do porównań sonego i samsunga
Moim zdaniem sony kolory ma cukierkowe tak jak to kiedys miewal samsung w starszych modelach . Mi osobiscie kolory z triluminosa nie odpowiadają .Owszem sa atrakcyjne na demach owoców krajobrazów itp ale w rzeczywistości sa przejaskrawione
No i problem z kolorem czerwonym a właściwie jego dominacja nad pozostalymi sładowymi jest dla mnie nie do zaakceptowania. Ja co prawda noe zestawialem obu modeli jednocześnie a tylko podczas wizyt u znajomych ale robilem to w domowych warunkach z domowym oświetleniem. Dodatkowo oba modele byly profesjonalnie skalibrowane

krzysbiker

New member
moje porównania dotycza tylko tych tv co stały na półkach sklepowych wiec oba nie były skalibrowane ale materiał filmowy był taki sam i z tego co widziałem to ze sony samsunga połozył na łopatki pod wzkledem palety barw ale ostrosc i jasnosc natomiast przewarzył samsung

kaper.1981

Member
Bez reklam
Pokrycie szerokiej palety barw w sony jest tylko troszkę większe niż w samsungu hdr ten sam jasność lepsza w samsungu to samo z płynnością testy tych 2 tv po kalibracji jasno pokazują ze obraz na samsungu jest lepszy.

piteron

Active member
Bez reklam
Tu nawet nie chodzi o szeroki gamut koloru w sonym. Tylko o samą specyfikę wyświetlacza. O ile właśnie samsung bez kalibracji a szczególnie kolorometrycznej jakoś daje radę to sony niestety bardzo mocno eksponuje niektóre pasma. Powtarzam jest to atrakcyjne dla oka ale na krótką metę. O ile ja bym stal przed wyborem tych 2 tv to bez obejrzenia solidnie skalibrowanego sonego zdecydowal bym sie na samsunga . Ale absolutnie nie odrzucił bym go jako telewizora złego. Po prostu wymaga on wiecej uwagi po zakupie

Ostatnia edycja:

rafcio76r

New member
Bez reklam
Najważniejsze jest zadowolenie z zakupu. Jeśli dla kolegi krzysbiker bardziej podoba się obraz na Soniaku, to niech go kupuje, bo przecież on go będzie oglądał na co dzień. Na mnie osobiście podczas testów w sklepie Samsung sprawił znacznie lepsze wrażenie. Jeśli miałbym wybierać spośród tych modeli w zbliżonej cenie, to zdecydowanie wybrałbym Samsunga. Oczywiście każdy ma prawo mieć odmienne zdanie. Soniaka wziąłbym tylko wówczas, gdyby miał zdecydowanie niższą cenę.

gizewo

New member
Najważniejsze jest zadowolenie z zakupu. Jeśli dla kolegi krzysbiker bardziej podoba się obraz na Soniaku, to niech go kupuje, bo przecież on go będzie oglądał na co dzień. Na mnie osobiście podczas testów w sklepie Samsung sprawił znacznie lepsze wrażenie. Jeśli miałbym wybierać spośród tych modeli w zbliżonej cenie, to zdecydowanie wybrałbym Samsunga. Oczywiście każdy ma prawo mieć odmienne zdanie. Soniaka wziąłbym tylko wówczas, gdyby miał zdecydowanie niższą cenę.

Dokładnie jestem takiego samego zdania. Ludzie piszą bierz ten model i już, bo sami taki mają. A nie wszystkim może odpowiadać. Wybór i tak należy do kupującego. Może mniej byłoby negatywnych opinii, gdyby ludzie kierowali się w głównej mierze swoimi odczuciami, a tylko wspomagali sie delikatnie sugestiami. Trzeba oglądać i już. Dla mnie i małżonki bardziej odpowiada obraz sonego, sąsiadom Samsunga. Nawet nic nie ustawiał, powiesili na ścianie i są zadowoleni, mniej z wielkości, mógłby być większy. My trochę się w Sony pobawiliśmy z ustawieniami i jest super. Tak bylo z poprzednim tv, też sony kdl-40ex720. Znalezione ustawienia zostały na 4 lata.

Do góry