Samsung UE65JU7000 czy Sony KD-65X8505C

barburian

New member
Bez reklam
Porada

Generalnie jeśli planujecie kupić TV na kilka lat to bierzcie taki by chociaż obsługiwał HDR,
Netflix już zapowiedział w Polsce do końca roku 600 filmów 4K i sporo filmów 4K HDR .
Nie widzę sensu kupowania TV bez wsparcia HDR .
Samsung JU7000 nie ma HDR , a SONY X85C posiada ,tak więc wybór jest prosty, a jeśli upieracie
się przy Samsungu to raczej celujcie w JS8500 i wtedy możecie porównywać X85C do JS8500.

rafcio76r

New member
Bez reklam
Generalnie jeśli planujecie kupić TV na kilka lat to bierzcie taki by chociaż obsługiwał HDR,
Netflix już zapowiedział w Polsce do końca roku 600 filmów 4K i sporo filmów 4K HDR .
Nie widzę sensu kupowania TV bez wsparcia HDR .
Samsung JU7000 nie ma HDR , a SONY X85C posiada ,tak więc wybór jest prosty, a jeśli upieracie
się przy Samsungu to raczej celujcie w JS8500 i wtedy możecie porównywać X85C do JS8500.

Kolego chciałbym Cię uświadomić, że Samsung JU7000 po styczniowej aktualizacji softu obsługuje już HDR :) Co do jakości obrazu to kwestia subiektywnej oceny. Mnie akurat obraz w szajsungu bardziej przekonał niż w soniaku. Obydwa modele to dobre TV. Przed dokonaniem wyboru radzę przeprowadzić testy sprawdzające na własnym materiale.

Morgh

New member
No cóż - w końcu zdecydowałem się na 65JU7000... przesiadka z 10-letniej 42" plazmy Samsunga HD-ready, więc ciekawy jestem wrażeń :)
Zdecydowanie mniej informacji negatywnych w Internetach jest na temat Samsunga niż Soniacza - lubię Androida i myślę, że to przyszłość, ale w tej chwili implementacja Sony pozostawia dużo do życzenia i widać że się mocno uczą tego wszystkiego, więc stabilniejszy OS był też dla mnie sporym atutem. Jedyne czego się boję, to słabe kąty, ale tego się nie przeskoczy bez OLEDów ;/

barburian

New member
Bez reklam
Hdr

Kolego chciałbym Cię uświadomić, że Samsung JU7000 po styczniowej aktualizacji softu obsługuje już HDR :) Co do jakości obrazu to kwestia subiektywnej oceny. Mnie akurat obraz w szajsungu bardziej przekonał niż w soniaku. Obydwa modele to dobre TV. Przed dokonaniem wyboru radzę przeprowadzić testy sprawdzające na własnym materiale.

Jeśli aktualizacja softu dodała HDR to miło....ale na SUHD JS wydaje mi się że będzie to chyba bardziej widoczny efekt.

rafcio76r

New member
Bez reklam
Jeśli aktualizacja softu dodała HDR to miło....ale na SUHD JS wydaje mi się że będzie to chyba bardziej widoczny efekt.

Na JS obraz efekt będzie zapewne lepszy, jak i obraz generalnie rzecz biorąc, ale JS to już wyższa półka cenowa i jakościowo oczywiście też :) Szkoda, że płaskiego JS8000 nie ma w oficjalnej dystrybucji w Polsce. Dwa sklepy w Łodzi mają go w ofercie, ale dzwoniąc na infolinię Samsunga dowiedziałem się, że nie uznają gwarancji na modele, które nie mają oficjalnej dystrybucji na polskim rynku. W razie usterki trzeba by było walczyć ze sprzedawcą. Co ciekawe LG w tego typu sytuacjach nie robi żadnego problemu, bo dowiadywałem się o model 55UF860V, który był skierowany na rynki Europy Zach., a do Polski rzucili tylko wersję 65".

krzysbiker

New member
a co do odświeżania obrazu czy te 800 w sony to nie troche mało jak na 4 k ??? w samsungu jest chyba 1300 chyba ze cos poknociłem

krzysbiker

New member
chyba w tabelach odnosnie odswiezania nie moze byc sciema

Attachments

• zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg
    zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg
    17,4 KB · Wyś: 68

barburian

New member
Bez reklam
Płaskie może wejdą....

Na JS obraz efekt będzie zapewne lepszy, jak i obraz generalnie rzecz biorąc, ale JS to już wyższa półka cenowa i jakościowo oczywiście też :) Szkoda, że płaskiego JS8000 nie ma w oficjalnej dystrybucji w Polsce. Dwa sklepy w Łodzi mają go w ofercie, ale dzwoniąc na infolinię Samsunga dowiedziałem się, że nie uznają gwarancji na modele, które nie mają oficjalnej dystrybucji na polskim rynku. W razie usterki trzeba by było walczyć ze sprzedawcą. Co ciekawe LG w tego typu sytuacjach nie robi żadnego problemu, bo dowiadywałem się o model 55UF860V, który był skierowany na rynki Europy Zach., a do Polski rzucili tylko wersję 65".

Na rok 2016 są płaskie KS 9000 i KS 8000 może coś będzie na Polskę .

RHJG

New member
Bez reklam
UE49KS7000 (49"): 1.599 Euro
UE55KS7000 (55"): 1.799 Euro
UE43KS7500 (43"): 1.399 Euro
UE49KS7500 (49"): 1.699 Euro
UE55KS7500 (55"): 1.999 Euro
UE65KS7500 (65"): 2.999 Euro
UE65KS9500: 4.500 Euro
UE78KS9500: 10000 Euro
UE88KS9800: 19.900 Euro

krzysbiker

New member

czekajcie bo troche nie kumam samsung 65ju7000 nie miał hdr ale po aktualizacji ma ? a sony 65x8505c posiada od poczatku hdr? bez aktualizacji a nowe tv na 2016 rok z logo ultra hd premiaum maja hdr w standardzie ale niue zadnej aktualizacji tylko wbudowane w tv i odpicowane tak ? bo juz nie jarze

(Wszystkie najnowsze telewizory SUHD firmy Samsung na rok modelowy 2016 będą oznaczone logotypem UHD Premium. Będą to następujące serie:

telewizory z płaskim ekranem: KS7000, KS8000
telewizory z zakrzywionym ekranem: KS7500, KS9000, KS9500)

tak pisze w tym artykuje
HDR w telewizorach - 7 rzeczy, które powinniście wiedziećHDR w telewizorach - 7 rzeczy, które powinniście wiedzieć

piteron

Active member
Bez reklam
A co tu tłumaczyć
Ju7000 ma mozliwosc odpalenia materialu HDR tylko tyle
Nie jest telewizorem stricte z hdr bo specyfikacja mu na to nie pozwala
To tak jak z trybem dts neo. Niby jest dźwięk przestrzenny ale ma sie to nijak do kina domowego

lewaros

New member
Chciałem zapytać, który telewizor poradziłby sobie lepiej z Synology DS215J.

Chciałbym kupić, ale dodatkowo szukam takiego gdzie dużą część filmów byłoby odtwarzane właśnie z serwera plików

Kusi mnie sony bo jak ktos pisał, 5letnia gwarancja, ale gdzies czytałem, że sony maja problemy z napisami jak sygnał jest wysyłany z serwera, gdy z USB jest wszystko ok.

Ma ktoś jakieś doświadczenie ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Brałbym Samsunga JU7000
Dla członków forum masz specjalną cenę i to z kalibracją profesjonalną gratis.

Do góry