Czy ktoś ma podobny problem z niebieskimi / fioletowymi plamami na matrycy? U mnie pojawiły się niedawno i zastanawiam się czy da się coś z tym zrobić, czy już pora na wymianę po 5,5 roku.
Jeśli Ci faktycznie mocno dokuczają na obrazach programowych to niestety pora już na wymianę.
I tak jeszcze w miarę wygląda. Na dynamicznych obrazach tego nie będzie wiele widać.
A jakie masz warunki i potrzeby na nowości ?
Trochę przeszkadza na jasnych scenach. Przy Broad Peak miałem fioletowy śnieg
Mam 4m do ekranu, podłączona tv naziemna, czasem coś tam poogladamy, poza tym Netflix, YT. Zastanawiam się nad 65 Oled lub 75 LED. W marketach można spotkać ostatnie sztuki z ekspozycji QE75Q77AAT za 4800 i QE75Q80AAT za 5800. Nie wiem czy TV z ekspozycji to nie za duże ryzyko.
Od kilku dni mam problem z matrycą ma moim Samsungu. W okolicy środka ekranu pojawiły się dwa znacznie jaśniejsze punkty świetlne. Zadzwoniłem do pobliskiego serwisu RTV i poinformowano mnie, że to najpewniej problem z soczewkami w układzie podświetlenia - odpadły dwie soczewki. Z relacji serwisanta naprawa konkretnych dwóch punktów jest nieopłacalna, gdyż najprawdopodobniej w krótkim czasie zaczną pojawiać się problemy w innych częściach ekranu. Osoba zaproponowała wymianą całości podświetlenia za kwotę 800 PLN. Pytanie, czy jest to cena akceptowalna i czy rzeczywiście nie warto naprawić/kleić tylko uszkodzonych soczewek?