Samsung UE55KU6000 vs UE55KU6072XXH - oszustwo?

popiol

New member
Witam, chciałbym się Was poradzić w pewnej kwestii. Mój znajomy zamówił ze sklepu afgcomputers Samsunga UE55KU6000, dziś doszła paczka i się okazało, że sklep przysłał inny model - UE55KU6072XXH. Biorąc pod uwagę najtańszą cenę jednego i drugiego z ceneo (mówię tylko o nowych, a nie o tych z ekspozycji) to ten, który przysłali jest o 156 zł tańszy... Natomiast na stronie ich sklepu różnica w cenie w tym momencie to 70 zł (KU6000 jest droższy). Porównałem każdy parametr obu TV na ich stronie i nie znalazłem najmniejszej różnicy, ale przecież czymś na pewno muszą się one różnić skoro mają inne oznaczenia w modelu i ceny też są różne. Czy ktoś z Was wie czym dokładnie różnią się te dwa modele? Bo znajomy nie wie czy ma dzwonić do tego sklepu i robić aferę żeby wymienili na właściwy model czy po prostu machnąć na to ręką. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

popiol

New member
Dzięki za odpowiedzi tylko dla mnie niezrozumiałe jest to jakim cudem ciut lepszy model jest tańszy, a druga kwestia jest taka dlaczego ten sklep (nie wiem jak inne) bezczelnie naciąga klientów i sprzedaje oba modele w różnych cenach, a przysyłają ludziom i tak tylko ten model KU6072, a co za tym idzie jak ktoś kupi KU6000 to jest minimum parę dych w plecy, powinni mieć dostępny tylko model KU6072 skoro tak czy siak tylko go wysyłają...

pijanek

New member
Często modele z końcówką 72 nie są dedykowane na rynek Polski, ale np. Niemiecki czy Austryjacki (tam najwyraźniej dekoder DVB-S jest bardziej istotny). W Polsce z reguły modele mają końcówkę 00 i brak DVB-S. Niemniej parametry TV powinny być takie same. Czasem różnią się zestawem akcesoriów (pilot, dodatkowe adaptery). W przypadku modelu KU60XX na rynek Polski trafiły obie wersje (może się słabo sprzedawały tam gdzie miały trafić?) :)

Jeszcze jedna uwage odnośnie wersji 55" podobno pierwsze rzuty produkcyjne miały matryce VA, które potem zmieniono na PLS (krytykowane). Warto zatem sprawdzić jaka matryca trafiła w nasze ręce.

Do góry