Samsung UE55JU6872 vs UE55JU6800

endrju123

New member
Witam prosiłbym o pomoc w kupnie telewizora mam kilka pytań.
1. Mianowicie czym różni się model UE55JU6872 od UE55JU6800.
2. Czytałem gdzieś że w modelu UE55JU6800 jest zastosowana gorsza matryca chińska niż w modelu 50" UE50JU6800. Czy w modelu UE55JU6872 jest już lepsza matryca czy nadal ta sama co w UE55JU6800?
3. Prosiłbym o opinie o modelu UE55JU6872 lub jakieś inne alternatywy telewizorów 55".

pozdrawiam

RHJG

New member
Bez reklam
Witam w modelu UE55JU6872 jest ta sama matryca co w UE55JU6800.Matryca z rodziny IPS firmy chińskiej BOE 60 Hz- nie polecam ! Polecam zdecydowanie za to model Samsunga UE55JU7000 na matrycy 120 Hz VA.

endrju123

New member
Witam dziekuje za informacje ale cena już jest o 1000zl droższa napisałbys jeszcze roznice miedzy tymi dwoma modelami? Polecilbys coś jeszcze z Philipsa

endrju123

New member
1. Czy róznica miedzy tymi dwoma matrycami jest bardzo duza ma to wielki wplyw na ogladane programy filmy?
2. Czy model 50" UE50JU6872 ma ta lepsza matryca co UE50JU6800?
3. Czy technologia Nano Crystal Colour duzo daje czy jest to zbedny bajer? bo w tym modelu JU7000 tego nie ma

RHJG

New member
Bez reklam
W JU6872 jest tuner DVB-S2 - cyfrowy satelitarny, w JU6800 nie ma, może są jeszcze jakieś różnice,nie sprawdzałem...Od Philipsa jest tutaj kolega Kiki !

RHJG

New member
Bez reklam
Ad 1 matryce IPS to słaby kontrast dobre kąty- VA odwrotnie
Ad 2 W modelach tych 50"JU w/g mnie jest taka sama firmy innolux VA ale 60 Hz
Ad 3 Tu nie ma prostej odpowiedzi,dla jednego może to być istotne dla drugiego nie.Bajer to nie jest ale w pełni wykorzystany to będzie, czy jest w topowych modelach,na przykład w serii JS.
Zależy co lubisz oglądać ? model UE50JU6800 powinien być generalnie ok.

endrju123

New member
Telewizor bedzie sluzyl raczej do ogladania filmow bluray do niczego wiecej.
Czy wybór modelu 55" UE55JU6872 z ta garsza matryca i nanokrysztalami raczej nie bedzie mial wielkiego wplywu na odbior jesli sie bedzie ogladalo blureye?

Wiem ze 50cali ma lepsza matryce ale wole wiekszy ekran bo roznica jest dosyc duza miedzy 50 a 55.

RHJG

New member
Bez reklam
Do takiego oglądania to tak powinno być OK.Zawsze możesz wymienić jak nie będzie pasował ? Jednak myślę,że nie będzie potrzeby wymiany,dobrze tylko trzeba ustawić a jeszcze lepiej skalibrować !

Ostatnia edycja:

endrju123

New member
racja kupujac za takie pieniadze tv to raczej dziadostwo nie bedzie tylko juz gorna pulka a w matrycy to jedynie moze byc odczuwalna roznica podczas ogladania meczu lub sportu dobrze mysle?

RHJG

New member
Bez reklam
Dobrze myślisz-kolega ma LG z matrycą IPS i 60 Hz ogląda piłkę i tenis,jest kibicem, sam grał w tenisa bardzo dobrze i nic mu nie przeszkadza...W każdym razie oglądając z nim mecz smużenia nie widziałem.

endrju123

New member
Witam mam pytanie odnosnie czarnego koloru obrazu w modelu Samsung UE55JU6872.
Gdy ekran jest cały czarny w odtwarzanym materiale w dolnych krawedziach ekranu sa takie zolte przebarwienia obraz nie jest cały czarny. Efekt ten występuje w prawym i lewym dolnym rogu czy jest to rzecz normalna i jest zwiazana z ledowym podswietlaniem?

Czy mozna ten efekt jakos zniwelowac.? Problem dotyczy tylko czarnego koloru i nie jest widoczny podczas kolorowych scen.

marstef

Member
Bez reklam
Witam mam pytanie odnosnie czarnego koloru obrazu w modelu Samsung UE55JU6872.
Gdy ekran jest cały czarny w odtwarzanym materiale w dolnych krawedziach ekranu sa takie zolte przebarwienia obraz nie jest cały czarny. Efekt ten występuje w prawym i lewym dolnym rogu czy jest to rzecz normalna i jest zwiazana z ledowym podswietlaniem?

Czy mozna ten efekt jakos zniwelowac.? Problem dotyczy tylko czarnego koloru i nie jest widoczny podczas kolorowych scen.

Mam ten sam problem. Generalnie matryca do reklamacji. Jednak proponuje poczekać 1-2 m-ce, bo w chwili obecnej nie zanotowano żadnej naprawy tego modelu w serwisach autoryzowanych, więc nie wiadomo jakiej jakosci matrycę dostaniesz.

endrju123

New member
JU6872 ma też dodatkowego pilota do Smarta
niestety nie bylo w zestawie tego wypasionego pilota tylko zwykly
Mam ten sam problem. Generalnie matryca do reklamacji. Jednak proponuje poczekać 1-2 m-ce, bo w chwili obecnej nie zanotowano żadnej naprawy tego modelu w serwisach autoryzowanych, więc nie wiadomo jakiej jakosci matrycę dostaniesz.
a nie jest to clouding ktory wystepuje w praktycznie wszystkich tv led? Prawdopodobienstwo na trafienie tv bez tego efektu jest z tego co slyszalem bardzo niskie wiec niestety trzeba sie przyzwyczaic do takiego ogladania dodam ze jest to widoczne tylko w nocy w ciemnym pokoju.
W dzien nie widac tego praktycznie.

endrju123

New member
niestety nie bylo w zestawie tego wypasionego pilota tylko zwykly

a nie jest to clouding ktory wystepuje w praktycznie wszystkich tv led? Prawdopodobienstwo na trafienie tv bez tego efektu jest z tego co slyszalem bardzo niskie wiec niestety trzeba sie przyzwyczaic do takiego ogladania dodam ze jest to widoczne tylko w nocy w ciemnym pokoju.
W dzien nie widac tego praktycznie.
refreshhhhhh

marstef

Member
Bez reklam
Nie jest to typowy clouding. Wszystko zależy od podejścia serwisu. Czasami może uznać to za cechę a nie wadę :( Wrzuć fotki tego zjawiska, to ocenimy.

Do góry