Samsung UE55HU6900 + Yamaha RX-V667 + ARC

karolbe

Member
Czesc

Mam nastepujacy problem, staram sie podlaczyc TV z amplitunerem przez HDMI z ARC tak zebym mogl slyszec dzwiek 5.1 (np. z YouTube, Netflix etc.). Problem jest taki, ze mimo, ze kabel HDMI jest rzekomo w wersji 1.4, mam wlaczone AnyNet-CEC, to dzwiek jaki slychac w ampli jest 2.0 stereo.

Probowalem rozne zrodla dzwieku, fragmenty filmow z pendrive, YouTube, Netflix i mimo, ze TV pokazuje, ze material jest w formacie np. DTS, Dolby Digital to ampli odtwarza 2.0.

Probowalem podlaczyc TV za pomoca kabla optycznego, i niestety tez slychac tylko 2.0.

Co moze byc nie tak? TV? Amplituner? Nie wierze, ze nowy telewizor 4k nie jest w stanie podac do ampli sygnalu Dolby/DTS...No ale nie mam pewnosci. W ustawieniach TV gdzie moge wybrac rodzaj dzwieku mam do wyboru tylko PCM i DTS Neo 2:5. DTS i Dolby jest wyszarzone i nie da sie wybrac.

Doradzcie co jeszcze sprobowac, bo nie wiem czy oddac TV do sklepu czy szukac nowego ampli :)

Karol

radier

Member
Bez reklam
To że materiał jest w DTS czy Dolby nie znaczy, że jest wielokanałowy. Na YT też jest tylko stereo.

Sent from my Nokia 520 using Tapatalk

waz7

New member
Sprawdź na kompie czy film ma dźwięk DD 5.1 czy DTS i pusc na TV, zobacz co pokaze ampli. W TV spróbuj ustawić wyjście dzwieku na auto, czasem pomaga.

karolbe

Member
No wiec problem sie rozwiazal polowicznie.

Okazuje sie, ze Samsung nie puszcza sygnalu audio 5.1 przez HDMI ARC - sprawdzilem material video na USB (na 100% z 5.1, DTS, Dolby etc.), aplikacje SmartTV (YouTube, Netflix, Vimeo, filmy 4K od Samsunga etc.). Sygnal z Satelity. Nic nie dzialalo. Nie sprawdzilem tylko sygnalu z DVB-T bo akurat wszystkie kanaly nadawaly Stereo. Ale wg. pomocy technicznej Samsunga to ponoc normalne, ze HDMI ARC przekazuje tylko "splaszczony" dzwiek 2.0. Dla mnie w 2014 roku to wrecz skandaliczne, ze TV za blisko 5000 PLN nie przekazuje dzwieku przestrzennego.

Sukces sie objawil po tym jak podlaczylem TV do AVR za pomoca *innego* kabla optycznego - to zadzialalo i to na czym mi zalezy czyli Netflix przekazuje dzwiek 5.1.

Podsumowujac, Samsung tak sie chwali nowoczesna technologia i multimedialnoscia telewizorow, ale jak przyjdzie co do czego to trzeba uzywac technologii sprzed kilkunastu lat (kabel optyczny), zeby czlowiek byl jako-tako zadowolony ze sprzetu. No ale przynajmniej nie bede musial zwracac telewizora :)

Karpaj

New member
Bez reklam
A daj znać jak tam w ogóle wrażenia z tv. I dlaczego właśnie ten? Bo na moich testach większość tv FHD wypadała dużo lepiej w tej cenie.

Z ampli też daj znać jak wrażenia :D

karolbe

Member
A daj znać jak tam w ogóle wrażenia z tv. I dlaczego właśnie ten? Bo na moich testach większość tv FHD wypadała dużo lepiej w tej cenie.

Z ampli też daj znać jak wrażenia :D

Nie jestem z gatunku tych ludzi co zbyt dokladnie wnikaja w cyfry jesli chodzi o sprzet typowo konsumencki - zycie mnie nauczylo, ze wszystko w podobnej cenie jest porownywalne, rozni sie nazwa ale jest bardzo podobne.

Opieralem sie na tym tescie, ktory znalazlem w necie:

Samsung UE55HU6900 (HU6900) 4K TV Review

Generalnie dostal niezla ocene, a mi nie zalezy na tych technologia uplynniajacych etc. Zawsze to wylaczam, bo nie lubie teatru telewizji.

Bralem tez pod uwage LG w podobnej cenie, ale mial o wiele gorsze recenzje, wiec stanelo na Samsungu.

Material 4K wyglada super, filmy BlueRay rowniez, poziom czerni w zupelnie ciemnym pokoju nie jest taki ja czarne ramki TV, ale jest to chyba normalne w TV LED. W kazdym razie jest to dla mnie wystarczajace, zebym byl zadowolony.

Gdyby nie ta historia z HDMI ARC, to nie mialbym sie do czego przyczepic, ale zaznaczam, ze jestem laikiem :)

Nie bez znaczenia bylo to, ze zajmuje sie fotografia i chcialem wyswietlac zdjecia na tym TV - stad sie zdecydowalem na potencjalnie mniej technologicznie zaawansowany panel 4K niz FullHD (np.brak micro dimming co moglbym miec w modelu Full HD za nawet nizsza cene). A zdjecia w 4K sie prezentuja super :)

leszek.czajka

New member
Ja mam trochę inne tv, bo samsung UE55H6700, mam ampli podłączone z tv tylko przez hdmi i dźwięk przez ARC działa zarówno DD jak i DTS.
Sprawdzałem zarówno na plikach z usb jak i na DVB-T.

Do góry