Samsung UE55H6400 zacienione rogi

pawlo.plak

New member
Witam
Chciałbym zasięgnąć informacji. Zakupiłem miesiąc temu UE55H6400 Samsunga i po przeczytaniu wielu postów na forum troszeczkę go posprawdzałam filmami i obrazkami testowymi i zauważyłem tylko lekkie zacienienia w rogach na białym jednolitym tle i podobne lekkie zacienienie przy dolnej krawędzi gdzieś w jej połowie około napisu Samsung. Przy normalnym oglądaniu jest mało zauważalne, bynajmniej moja żona tego nie widzi , natomiast u mnie przy oglądanu gdy pojawi sie jasnz obraz zawsze oczy sie koncentruja na tym obszarze. Prosze o informacje czy jest to usterka na gwarancję czy te typy tak mają. I czy to nie będzie sie pogłębiać. Pozdrawiam

firekage

New member
Bez reklam
Nierównomierne podświetlanie. Gwarancja? Co najwyżej, sklep może wymieni Ci ten model na inny, o ile idą***klientowi na rękę, ale wątpię, że kwalifikuje się***to na gwarancję...ot, technologia i edge-led, bo ponoć one nie mają***direct-led.

cureman

Active member
Bez reklam
Taka wada to nie wada ,nie ma raczej szans na wymianę .Takie uroki LCD .Kupowalo sie lcdki i plazma umarła ...

prezy

New member
Bez reklam
Osobiście uważam to za wadę, dlatego nie zdecydowałem się na zakup takiego tv.
Jednak problem jest tak nagminny, że można uznać go przypadłość taniej technologii.
Modele wyższe są też na EDGE nawet Side by Side lub Vertical i tej przypadłości nie mają.

Koszty kolego koszty, tylko to się teraz liczy. :-(

bhn92

New member
Bez reklam
lepsze leciutko zaciemnione rogi widoczne na jasnych tlach i to lekko niz zeby te wlasnie rogi Ci swiecily gdy ogladasz w nocy film z pasami ;;p

pawlo.plak

New member
Chyba dokładnie tak jest jak pisze bhn92. Te zacienienia są tylko na jakimś bardzo jasnym jednolitym tle najczęściej białym lub widoczne na meczu na zielonej murawie zwłaszcza te przy dolnej krawędzi. Tak jak piszecie jest to chyba przypadłość dzisiejszych tv zwłaszcza tych z dużą przekątną. Moja żona do wczoraj tego nie zauważała ale jak jej pokazałem miejsce zacienienia to też je już widzi. Przy normalnych programach bardzo trudno to dostrzec. Nie wiem czy tylko mi się wydaje ale tak jakby z coraz dłuższym czasem działania tv efekt się lekko zmniejsza. Może tv musi się od nowości odpowiednio dogrzać :smile: :). Także wypada się przyzwyczaić i oglądać, zwłaszcza że ogólnie tv działa ok, brak cloudingu itp.

ncplus

Member
Chyba dokładnie tak jest jak pisze bhn92. Te zacienienia są tylko na jakimś bardzo jasnym jednolitym tle najczęściej białym lub widoczne na meczu na zielonej murawie zwłaszcza te przy dolnej krawędzi. Tak jak piszecie jest to chyba przypadłość dzisiejszych tv zwłaszcza tych z dużą przekątną. Moja żona do wczoraj tego nie zauważała ale jak jej pokazałem miejsce zacienienia to też je już widzi. Przy normalnych programach bardzo trudno to dostrzec. Nie wiem czy tylko mi się wydaje ale tak jakby z coraz dłuższym czasem działania tv efekt się lekko zmniejsza. Może tv musi się od nowości odpowiednio dogrzać :smile: :). Także wypada się przyzwyczaić i oglądać, zwłaszcza że ogólnie tv działa ok, brak cloudingu itp.

W innym wątku już pisałem - tak niestety jest. Na 40tce widać to jeszcze bardziej, na większych matrycach jest lepiej. Podpinałem pliki testowe to kilkunastu tv z serii H i na kazdym to samo... no, może poza modelami F8000 i H7000 :blagam:

pawlo.plak

New member
Czyli co , pozostaje się przyzwyczaić ? :) Rogi mniej zauważalne, pozostaje jeszcze lekko przyciemniony dół matrycy przy krawędzi w okolicach połowy. Też tylko lekkie przyciemnienie. Czyli gwarancja tego nie obejmuje ?

Pastusiak

New member
te 1500-2000 różnice w cenie muszą z czegoś wynikać. W tym wypadku ograniczają defekt i dają parę gadżetów (200hz, UCP, tunery). Trzeba jakoś opychać te telewizory po 6k w górę nie? ;)

Do góry