samsung UE48JU7000

qba77

New member
Witam
Przymierzam się do zakupu nowego tv. Wstępnie wybrałem Samsunga UE48JU7000. Proszę o pomoc i opinie o tym modelu lub doradzenie czegoś lepszego.
Interesuje mnie telewizor UHD, do 50 cali może być też 55, ale w cenie max do 5000zł a najlepiej do 4500zł. Opcja 3D nie konieczna. Telewizor będzie używany głównie do oglądania telewizji cyfrowej z dekodera, grania na PS4, odtwarzania filmów blu-ray, a także musi bezbłędnie i płynnie odtwarzać pliki multimedialne z zewnętrznego źródła (USB) - głównie chodzi mi o pliki filmowe w formacie mkv.
Wybór jest tak duży a im więcej czytam forum tym większy mam dylemat co wybrać.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

qba77

New member
Witam
Odświeżam moje zapytanie odnośnie tego samsunga. Czy ten model (48 cali) ma matrycę 100/120hz? Wyczytałem gdzieś na forum że w ciemnym pomieszczeniu czy wieczorem spada jakość obrazu - ktoś to potwierdza jak to dokładnie wygląda? Może wie ktoś gdzie można znaleźć jakiś wartościowy test tego modelu. A może polecacie coś innego w rozmiarze do 50 cali i cenie 4500zł do max 5000zł z obrazem 4K. Przeznaczenie TV do przede wszystkim oglądanie telewizji cyfrowej oraz odtwarzanie filmów HD z zewnętrznego źródła (USB) oraz blu-ray. Granie na PS4 sporadycznie i na drugim planie.
Sam już nie wiem co wybrać, ale jakoś najbardziej mi podchodzi ten samsung.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Telewizor do tego co napisałeś powinien mieć extra upscalowanie.
Do tego co podałeś :
Sony 49X8309
Philips 49PUS7100
Sharp 49XUE8772
Oczywiście z kalibracją.

qba77

New member
Mógłby ktoś podać konfigurację ustawień dla tego samsunga (JU7000) aby polepszyć jakość obrazu względem ustawień fabrycznych - nie chodzi mi oczywiście o profesjonalną kalibrację bo na tym się nie znam i nie mam sprzętu. Chodzi mi o takie podstawowe zmiany ustawień aby wykorzystać możliwości tego tv. Odnośnie kalibracji to widziałem stronę na której oferowana jest profesjonalna kalibracja (strona polecana była gdzieś na tym forum) i myślę także o skorzystaniu z tej oferty tym bardziej że w przyszłym miesiącu mają być w moim regionie.

Do góry