Witam forumowiczów!
No i kupiłem go. Po kwietniowej tygodniowej „przygodzie” z UE46F7000 teraz wybierałem już ostrożnie.
W MM była promocja i raty 0%, tylko cena była 2999 PLN. Zobaczyłem wcześniej że w „ole ole” jest po 2649 i zapytałem sprzedawcę w MM czy w tej samej cienie bym go dostał i zrobili mi taką ofertę także jestem mega zadowolony.
Odpaliłem go w domu i pierwszy wieczór spędziłem na ustawieniach obrazu. Jestem mile zaskoczony – czytając nasze forum byłem przygotowany na clouding itp. A tu niespodzianka, właściwie nie widzę w nim jakichś drażniących mankamentów jeżeli chodzi o obraz. Przeszkadza mi tylko to, że jest matowy - to przyzwyczajenie z C650, ta czerń nie jest taka głęboka jak w C650 ale to tylko dlatego, że matryca jest półmatowa i TV tego tak nie oddaje. Tęsknię za Crystal TV ale teraz takich telewizorów już nie ma…. Dzisiejsze „ultra clear panel” jak lustro odbijają wszystko a to też przeszkadza…
Clouding owszem jest ale nie w postaci chmurek jak w F7000 tylko lewa strona jest lekko jaśniejsza, nie irytuje to i nie wpływa na normalny obraz. Co do DSE się nie wypowiadam, nie znam się na tym. Na bieli widać jakieś lekkie przyciemnienia ale są tak lekkie że to zupełnie nie przeszkadza w oglądaniu czegokolwiek. Banding widziałem w skepie więc tu byłem wyczulony – oglądałem już kilka meczów i nie widzę u siebie bandingu także cieszę się pod tym względem. Gdyby jeszcze był bardziej błyszczący to byłby idealny TV jak dla mnie. Ma ładne kolory, ma ostry i nierozmyty obraz zdecydowanie ładniejszy niż w F7000. Tego się obawiałem bo to 48”, a tu miła niespodzianka że jest OK.
Nie miałem możliwości sprawdzenia go w sklepie, w MM mają inne podejście. Dostałem sprzęt z magazynu i mam 14 dni na zabawę nim, jeśli będzie coś „nie tak” to mogę go oddać lub zamienić na inny.
Mam pytanie jeżeli chodzi o ustawienie obrazu:
Często czytam o tym żeby ustawiać obraz w trybie FILM, a czy to nie jest tak, że taki sam obraz można ustawić na każdym z trybów? Przecież wszystkie opcje są „do pokonania” w każdym trybie.
Ustawiłem obraz pod siebie w trybie standardowym, proszę o opinię w tej kwestii.