Nie kupisz nie zobaczysz tak naprawde ,kupuj kazdy w mm i oddawaj jak bedzie zle bo tak to mozemy sobie pisac i pisac.
Rzecz w tym, że miałem dziś okazję bawić się H6200, następnie H6400 oraz od LG modelami 670/671, modelem 700 oraz modelem 730 (z ciekawostek, pomijam Panasa 640 - o ile miałem na niego ogromną chęć tak odpada w przedbiegach. Menu względem tych dwóch jest po prostu wolne, wręcz tragicznie wolne, bandingu brak, dse znikomy, umowie można powiedzieć, że go nie ma, a i delikatnie zaciemnione rogi) i w każdym, którym bawiłem się był banding, ale pomijając nawet to, DSE widziałem dosłownie wszędzie. Bez względu na materiał, który odpalałem z pendrive, bez względu czy to normalny, typowy film, czy plansze testowe (każdemu znane - trawka, kwadraty, pasy), tak ten DSE był czymś co widziałem praktycznie wszędzie...gdy na LG nie widziałem ani bandingu, ani DSE, a jeśli DSE w ogóle był, to ja go na modelach, którymi bawiłem sie, nia zaobserwowałem (co ciekawe, jestem pod wrażeniem czernii na LB bo to IPS z kontrastem 750:1...a nie sądziłem, że będzie w ogóle czarny, spodziewałem się szarego, srebrnego..a tutaj niespodzianka). Dodatkowo zarówno na dole ekranu, jak i na górze, widziałem dziwne plamy - ktoś wklejał coś takiego, jakby mocno wciśnięte coś palcem.
Tak na marginesie, gdy bawiłem się całym "systemem" Samsunga, powiedziałem sobie - ok, czyli kupuję, bardzo mi się to spodobało, zwlaszcza pilot żyroskopowy (który imho ciut lepiej działa od tego z LG, może bardziej wygodnie się go używa) i byłem mocno na "tak, biorę", a mieli ich sporo, więc mogłem sobie przebierać. Później jednak później przeszedłem do obrazu, emocje opadły, o i ile ewentualny banding mógłbym pominać, czy znieść, o tyle DSE absolutnie nie w takim zakresie, jaki widziałem w tych, którymi bawiłem się.
W tym momencie dla mnie sytuacja jest jasna jeśli chodzi o zakup - po prostu LB od LG bo nie dość, że panel był równomiernie podświetlony (mówię o tych, którymi bawiłem się), to nie widziałem bandingu i DSE.
Swoją drogą, z trzech firm, to jest Panas, LG, Samsung, ten ostatni miał jednocześnie najbardziej zaciemnione rogi. O ile w tamtych również to wysępowało, powiedzmy około centymetr, może dwa po rogach, tak w H miałem wrażenie, że to jest minimum 5 z każdej strony...z całą pewnością tego nie kupię.
Faktycznie, trzeba było zobaczyć samemu, tak samo, jak z czernią, w LB. W sumie została do sprawdzenia Tośka 7453, ale nie wierzę, że zmienili menu z mojego 7335, więc pewnie i tak wolno będzie działać...
Sprzedawca na koniec sam mnie pytał, bo widział czym się i jak się bawiłem w nich, który bardziej mi przypadł go gustu...LG (dowiedziałem się też, że one nie są full-ledami, jak podano na planszach z forum...info od product managera, który informował o tym sprzedawców, ciekawe, ale ponawia się to co pisano o 650 i dimmingu, gdzie na www pisano, że ma, a w realu ma...ale 670).