Porównywanie telewizorów w sklepie jest bez sensu. Dlatego też bardziej Ci się podoba LG...
Wysłane z mojego SM-G900F
no właśnie teraz patrze że raczej nie Czyli mój sposób odpada.
Ten "rozdzielacz" plus krótki kabel optyczny(rozdzielacz/sumator ma 3 "wejścia ") rozwiąże problem.Pomóżcie w jaki sposób podłączyć TV, PS3 i kino domowe z jednym wejściem optycznym, by mieć dźwięk 5.1.
W starym LG 50PV350 łączyłem PS3 z TV przez HDMI, a TV z kinem domowym optycznym i wszystko działało. PS3 --> hdmi --> TV --> toslink --> kino domowe
W Samsungu w ten sposób jest dźwięk tylko stereo. Widzę że było już tutaj poruszane, że TV podłączony do źródła dźwięku przez HDMI nie przesyła dźwięku 5.1
Gdyby kino miało 2 wejścia optyczne to by nie było problemu bo mógłbym podłączyć PS3 z TV przez HDMI, PS3 z kinem domowym optycznym, oraz TV z kinem domowym optycznym. Oczywiście zależy mi na dźwięku przestrzennym dla PS3 i filmów z USB.
Przy jednym wejściu optycznym w kinie pozostaje przełączanie kabli optycznych co jest mało wygodne, bądź zastosowanie rozgałęźnika optycznego ROZDZIELACZ ROZGAŁĘZNIK OPTICAL TOSLINK OPTYCZNY (5914645754) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Ponoć jest to urządzenie umożliwiające podłączenie dwóch źródeł sygnału audio do jednego odbiornika wyposażonego w złącza Toslink.
No i z tego co tutaj znalazłem to jeszcze powinna być możliwość przesłania dźwięku przez HDMI ARC. Tylko czy w tym przypadku TV przesyła dźwięk 5.1? I czy trzeba mieć jakiś specjalny kabel pod ARC? Bo ja mam jakieś tanie z Carefura i nie działa.
Poradźcie coś.
W takim układzie pozostaje wszystkie twoje zabawki podłączyć do telewizora kablami HDMI natomiast kino domowe kablem optycznym z telewizorem przy użyciu konwertera HDMi ARC.
Podłączyłem tak jak napisałeś i dalej nie ma dźwięku 5.1 z gier. Adapter i kabel HDMI ARC w porządku bo z USB jest 5.1
Oczywiście w TV ustawione:
Ustawienia głośnika -> Wyjście dźwięku TV -> Wyjście audio
Dodatkowe ustawienia -> Format dźwięku -> Dolby Digital
W PS3 w ustawieniach wyjścia audio -> HDMI -> włączone wszystkie Dolby Digital, DTS, itp.
A czy na pewno to złącze HDMI ARC w TV wysyła dźwięk 5.1 skoro optyczne wysyła tylko stereo?
Ale że co i jak?W moim przypadku podłączając się bezpośrednio do wyjścia optycznego TV mogę na amplitunerze jedynie zapalić ikonę DD w przypadku podłączenia przez adapter amplituner zapala wskaźnik DTS czyli jest coś lepiej
Witam.Panowie dziś a dokładnie od godziny jestem w posiadaniu tytułowego modelu.
Jako że temat jest strasznie obszerny chciałbym bezpośrednio zapytać o kilka rzeczy. Po pierwsze po zmontowaniu tv widzę że nie jest on idealnie w pozycji pionowe a jest lekko odchylony do tyłu..
Druga sprawa czy powinienem ściągnąć jakieś magiczne programy na pendriva i odpalić w tv aby sprawdzić czy nie ma jakiś wad, martwych pikseli itd?
Po trzecie, może polecacie jakieś najbardziej sprawdzone ustawienia obrazu? Jakie opcję wyłączyć a jakie włączyć Dzięki za odpowiedzi
Dziękuję za konkretną odpowiedź!Witam.
Tu masz wszystko jasno opisane przez kol. tdx plus materiały do pobrania do testów:
Wpisz w wyszukiwarkę, to:
TEST: 3D LCD LED Samsung UE55H6400
To konkurencyjne forum, może coś tam znajdziesz jeśli chodzi o ustawienia.
W teście pisze co wyłączyć na początku użytkowania Tv.
Pozdrawiam