Samsung UE46D5500 widzi usunięte pliki na dysku zewnętrznym

tomgorg

New member
Witam
Jak w temacie.
Jak sprawić, by telewizor nie widział usuniętych lub przesuniętych do innych lokalizacji plików na dysku zewnętrznym?
Przeszukiwałem forum i google i nie znalazłem nic konkretnego. W jednym z tematów znalazłem poradę, by po podłączeniu dysku pod kompa zmienić w ustawieniach ilość miejsca na kosz do 0, ale co jeśli nie chcę tego robić.
Dlaczego w ogóle tel zapamiętuje układ plików i nie aktualizuje go po ponownym podłączeniu dysku?:???:

tomgorg

New member
Dla potomnych. Udało mi się "nakłonić" telewizor by odświeżył układ folderów i plików na dysku. Nie wiem jednak, które moje działanie poskutkowało, a nie mam na razie czasu tego dociekać, więc opiszę krok po kroku, co zrobiłem, a potem ewentualnie uzupełnię.

Podczas przeglądania zawartości dysku widzimy jeden z trzech paneli, który wyświetla tylko określoną zawartość tj. wideo, muzyka lub zdjęcia.
1. Przełączanie się między tymi panelami na dwa sposoby:
metoda a. klikając przycisk nawigacji w górę lub w dół(opis uproszczony) - bez efektu :(
metoda b. za pomocą ikonki "Zmiana zwartości/urządz." umieszczonej w prawym górnym rogu ekranu - bez efektu :(
2. Zastosowanie się do porady, by ustawić pod kompem rozmiar kosza na 0% i ponowne podłączenie dysku pod tel. - bez efektu:(
3. Przełączenie się między panelami:
metoda a. - bez efektu :(
metoda b. - zadziałało!!! telewizor odświeżył zawartość dysku:D

Postanowiłem sprawdzić, czy ponowne zastosowanie metody b.(która wcześniej nie działała) powiedzie się. Podłączyłem dysk do kompa wyciąłem jeden z folderów z filmami i wkleiłem go do innego folderu.
Po podłączeniu dysku telewizor oczywiście nie odświeżył zawartości.
1. Przełączanie się między panelami:
metoda b. - folder zniknął z lokalizacji z której go wyciąłem, ale nie pojawił się w miejscu, gdzie go wkleiłem:niewiem::confused:.​
2. Ponownie podłączyłem dysk do kompa i przywróciłem pierwotne ustawienia kosza.
3. Przełączanie się między panelami:
metoda b. - zadziałało!!! telewizor prawidłowo odświeżył zawartość dysku:D

Niestety z braku czasu w tym miejscu zakończyłem swoje eksperymenty. Jak znajdę chwilę to ponownie pogmeram w rozkładzie folderów na dysku i popróbuje.

fula

New member
Aby telewizor zaczytał nową strukturę katalogów musi minąć jakiś czas. Nawet 5minut.
Zawłaszcz jak katalogi zawierają dużą ilość plików.

Do góry