SAMSUNG UE42F5700 v. LG 42LA620S

kcezar

Member
Witam
Rozumiem, że w tym dziale jest większość nie tylko użytkowników ale i zwolenników produktów Samsunga. W związku z powyższym ma ogromną prośbę o szczere wypowiedzi dotyczące UE42F5700.
Z opisu wynika, że to dość ciekawy model, ale oprócz suchych opisów ciężko znaleźć COŚ KONKRETNEGO o tym modelu. Na YouTube także. Przymierzam się do zakupu telewizora 42 cal. i w temacie jest v. LG 42LA620S - bo zauważyłem w gazetce reklamowej, niemniej wydaje mi się, że S jest lepszy. Proszę o uwagi szczególnie UŻYTKOWNIKÓW.

tdx

New member
Bez reklam
W tym wypadku lepsza płynność na LG jak chcesz coś lepszego samsunga to albo F6100 (bez SMART TV) alebo F6400 (WIFI/SMART)

RHJG

New member
Bez reklam
Witam,więksi praktycy to tylko w pewnej TV,ten kolega tu na forum jest jednym z najlepszych,jak nie najlepszy.Jest obiektywny,a Ty jak widzę sorry "zielony",nie przejmuj się na dzień dobry kalibracją bez tego też każdy TV będzie lepiej lub gorzej odbierał.Ważniejsze jest zapewnienie dobrego sygnału(źródła).W moim subiektywnym odczuciu rada kol.tdx jest w 100% trafiona tylko Ty musisz wiedzieć czego oczekujesz od TV i ile kasy możesz przeznaczyć na kupno. UE42F5700 -dla mnie nie jest ciekawym TV, ale to tylko moje zdanie z którym oczywiście nie musisz się zgadzać.pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

kcezar

Member
No - w międzyczasie zauważyłem, że sporo się wypowiada i fachowo, tak więc z pewnością wezmę pod uwagę jego jak i Twoją wypowiedź. Te 3 TV: F5700, F6400 i LG swą w porównywalnych cenach, więc cena odpada. Przekątna 40 i 42 cale - mieszkam w bloku, więc odległość 3-4m max ale bliżej 2 m.
Odbiór - póki co TVKablowa - Multimedia. Internet jak najbrardziej (Wi-Fi). Ot tyle... szukam dobrej rady.

tdx

New member
Bez reklam
Jak mam Ci już napisać dokładniej w samsungach serii 42F5xxx nie podoba mi się ziarnistość obrazu do tego dochodzi brak 100Hz.
Ja osobiście nie trawię skaczącego obrazu strasznie mnie to irytuje.

Napisałem o F6400 bo jest w podobnych pieniądzach co LA620 a ten TV to już inna bajka :)

Co do odległości spokojnie mógłbyś pomyśleć o 46" ale to większy budżet...

Ostatnia edycja:

kcezar

Member
Dzięki TDX.
wnioskuję, że F6400 ( a ten TV to już inna bajka-to do F6400?) byłoby OK (nie ma ziarnistości?). Nie wiem czemu uczepiłem się tego Samsunga, może dlatego, że:
temat LG 42LA620s (jeszcze nie mogę wklejać linków)

tdx

New member
Bez reklam
W F6400 jest już ładnie, po 5 min ustawiania jeszcze ładniej ;)
Decyzje zawsze należy do Ciebie ja Ci mogę tylko pomóc nie wydać głupio kasy. ;)

kcezar

Member
Póki co idzie Ci coraz lepiej ;). A nie wiesz jak to jest z przesyłem strumieniowym z kompa po sieci? "pójdzie" pokaz zdjęć? (o filmie nie wspomnę)
i czy można nagrać z TV na podłączony dysk HDD? Jak z odtwarzaniem filmów z USB?(AVI, DiVix, mp4?)-nie ma w opisach tych informacji.

tdx

New member
Bez reklam
Przed zakupem zobacz TVki na żywo. Weź pena z filmem lub jakiś fajnym teledyskiem co lubisz i który TV do Ciebie "PRZEMÓWI" to go kup :)

do mnie gadały
Panasonic 42PV8
Samsung 32B650
Samsung 40D7000
Panasonic 55VT30
i Ostatnio 46F6500 :)

kcezar

Member
exFat to system plików, który pozwala na zapisywanie pojedynczych plików o wielkości pow. 4 GB (Fat32 nie mógł tak zrobic, trzeba było dzielić na mniejsze pliki) szybszy jest. Jakiś stary odtwarzacz DVD Sony nie odtwarzał filmów na tak sformatowanym pen-ie. Generalnie używam do przenoszenia danych na flashu 16 GB. Znacznie szybciej kopiuje. Stąd było moje pytanie, ale dzisiaj sprawdzę (kupie czy nie, to materiał do przetestowania nagram na 2 pen-ach :).
Zobaczę jeszcze ten LG, ale piszą, że ma mało aplikacji internetowych.

kcezar

Member
No i mam F6400, zanim kupiłem spytałem sprzedawce o exFat i pojechałem załatwić kilka spraw (czekali na dostawę TV). Przy zakupie powiedział, że spytał "fachowca" od USB i ten mu powiedział, że nie będzie czytał, bo to nowy system plików i takie tam sratu tatu... no i "kicha"... podłączam w domu i ŚMIGA , że HEJ!!!

Do góry