Samsung UE40F6400 ważne pytania

pesymista84

New member
Od wczoraj jestem posiadaczem Samsunga 40F6400. Jest to mój pierwszy Smart TV. Jako, ze jestem laikiem proszę Was o pomoc.
1. Jak najlepiej ustawić, skalibrować telewizor do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej oraz do filmów z usb?
2. Podczas instalacji wybrałem żeby wyszukiwał tylko cyfrowe kanały i znalazł ich tylko 15. Podczas gdy na starym odbiorniku znajduje ich 22. Czy trzeba było zaznaczyć analogowe i cyfrowe?
3. W jaki sposób przywrócić TV do ustawień fabrycznych?
4. Czy po przywróceniu do ustawień fabrycznych trzeba będzie jeszcze raz przechodzić cały proces aktualizacji?
5. Czy można do niego podpiąć bezprzewodową klawiaturę oraz czy jest to wygodne i ma jakikolwiek sens?
6. Czy napisy do filmów są obsługiwane tylko w formacie srt czy również w txt?
7. Jak zresetować Smart HUB?
8. Czy żeby sterować telewizorem za pomocą pilota uniwersalnego dołączonego w zestawie muszę podłączyć przedłużkę IR? Gdzie ją podłączyć?
9. Telewizor nie posiada DVB-S czyli nie będę w stanie oglądać Cyfry lub N-ki bez podłączenia ich dekodera? Czy może moduł CI+ załatwia sprawę dekodera?
10. Ostatnie pytanie jak się poruszać w aplikacjach? Chciałbym żeby youtube itp. aplikacje znalazły się w my apps a póki co znajdują się w inne aplikacje. Jak je przenieść? Co oznacza ten niebieski pasek ładowania?
Wiem, że pytania są pewnie dla Was śmieszne. ale na większość z nich nie potrafili mi odpowiedzieć sprzedawcy ze sklepów dużych sieci handlowych z małych zresztą też nie ;-). Liczę więc na Waszą wiedzę:blagam:.

tdx

New member
Bez reklam
Na każde pytanie była już udzielana odpowiedz
Ad 1
Tryb obrazu FILM
podświetlenie 16
kontrast 96
jasność 47
ostrość 13
Kolor 50
Odcień G50/R50

Opcje zaawansowane
kontrast dynamiczy Wył
Tonacja czerni Wył
Odciń skóry 0
Tylko tryb RGB Wył
Przestrzeń kolorów Auto
10pt Balans bieli Wł
Gamma +1
Wzorce zaawansowane Wył

Opcje obrazu
Tonacja koloru Ciepły2 >> tu możesz wybrać co Ci odpowiada mi bardziej Ciepły1
czysty obraz cyfrowy Wył
Redukcja zakłuceń MPEG Wył
Poziom czerni HDMI (Niski jeśli dostępny)
tryb Filmu Wył
Motion Plus wyraźny >> tu możesz się pobawić

10pt Balans bieli
Interwał|czerwony|zielony|niebieski
1 0 1 0
2 1 0 -2
3 0 0 2
4 0 0 0
5 -1 0 +1
6 0 -1 0
7 -1 -2 -2
8 0 2 1
9 1 0 0
10 2 1 0

Balans Bieli
C 25
Z 25
N 27
C 19
Z 22
N 21

Ad3
Menu>>system>>ustawienia
ad4
aktualizacji nie
ad5
można szybciej wprowadza się znaki niż z klawiatury ekranowej
ad6
i txt i srt ale lepiej sobie radzi z srt
ad7
menu>>funkcje smart>reset smart
ad8
nie wiem o jakim pilocie piszesz IR służy do sterowania pilotem od tv innymi urządzeniami np kinem domowym
ad9
nie
ad10
wchodzisz w inne aplikacje ipo prawej na górze masz edytuj my apps

pesymista84

New member
Serdecznie dziękuję za pomoc zrobiłem wszystko wg wskazówek. Odnośnie pkt. 10 robie tak jak mówisz wchodzę w inne aplikacje klikam na Edytuj My Apps i rozwija mi się lista z innymi aplikacjami niż mam w folderze Inne Aplikacje. A chciałbym właśnie z niego poprzenosić do My Apps.

Szkot01

New member
Mam tak problem zauktalizowałem opragromowanie w samsung ue40f6400
i aplikacja youtube włącza sie jak rew znosa a jak włączy sie po 20min to potem znowu przy przełańczniu kolejne 20min resetowałem wszystko i nic.

TheNaturaT

New member
Dołączę się do wątku.
Czy ktoś z posiadaczy F6400 podłączał może dekoder NC+ 5800s (ten biały).
Jak działa sterowanie uniwersalnym pilotem na tym dekoderze?

grassofobik

New member
9. Telewizor nie posiada DVB-S czyli nie będę w stanie oglądać Cyfry lub N-ki bez podłączenia ich dekodera? Czy może moduł CI+ załatwia sprawę dekodera?
.
Witam, zamierzam na daniach kupić ten TV i mam 4 pytania:

1. Cały czas myslałem ze CI+ daje możliwość oglądania telewizji NC+, bądź Cyfrowego Polsatu bez użycia dekodera a tutaj się dowiaduję, że nie. W takim razie po co ten moduł CI+ jest w tym TV? Czy ten moduł służy do takich telewizji jak Vectra, Inea, UPC (czyli cyfrowej telewizji kablowej).

2. Czy można podłączyć do tego TV bezprzewodową klawiaturę i mysz bo podejrzewam, że przeglądarke internetową posiada ten TV. Czy obsługa internetu z klawiaturą i myszą sprawia przyjemność jak na prawdziwym kompie? (moze troche głupie pytanie ale to dlatego ponieważ wiem że obsługiwanie przeglądarki pilotem jest pozbawione wręcz sensu) :p

3. Czy przeglądarka to firefox, IE czy jakas specjalna dla Samsunga?

4. Jak z awaryjnością tego TV? (zależy od szczęścia czy w miare nieawaryjne są te TV)

Ostatnia edycja:

groz

New member
Samsung f 6400 nie ma wbudowanego dekodera satelitarnego ma f 6500 i bardzo dobrze radzi sobie z modułem Ci używam TNK HD
Klawiatura i mysz bezprzewodowa działa .
Przeglądarka to webBrowser.

Do góry