Samsung UE40F6400 - problemy z obrazem.

rodgers99

New member
Od poniedziałku jestem posiadaczem tego telewizora. Ustawienia poniżej znalazłem chyba na tym forum ale dokładnie nie do tego telewizora tylko innego modelu ale też serii 6.
A więc obraz był na początku ok. Dla testu wziąłem z VOD Madagaskar 3, w końcu to film animowany więc jest bardzo dużo kolorów. Zauważyłem kilka mankamentów:
1. Gdy był widok z ZOO na 4 wieżowce, piorunochrony falowały, jakby w starych telewizorach CRT.
2. Gdy Alex stał za bramą po przybyciu do ZOO, fragmenty bramy ( dokładnie krawędzie wzdłuż stalowych rur ) falowały biało czarnym paskiem.
Później oglądałem reklamy. Przy reklamach różnych leków , te napisy małym białym druczkiem były troche rozmazane.
Następnie włączyłem film ( 12 rund) w którym były dynamiczne akcje, szybkie ruchy itp. to logo Polsatu w prawym górnym rogu i 12 na żółtym tle w lewym górnym roku rozmazywały się gdy np ktoś szybko przebiegał przed kamerą ( jakby pojawiało sie kilka odcieni obok ).
ostatnia sprawa to gdy klikam na info na pilocie dekodera, aby uzyskać info o danym programie, to czcionka na sekunde sie rozmazuje, tak samo gdy klikam strzałką na następne programy, pojawia sie rozmazana czcionka po czym po sekundzie jest ok. Nie wiem czy to problem z Motion plus, trybem czy balansem bieli lub czymś innym...
Podaje moje ustawienia i licze na odpowiedź.

Tryb obrazu: Standardowy
Podświetlenie: 10
Kontrast: 85
Jasność: 44
Ostrość: 20
Kolor: 50

Ustawienia zaawansowane:

Kontrast dyn.: Wyłączony
Tonacja czerni: ciemna
Odcień skóry: 0
Tylko tryb RBG: wyłączony
Przestrzeń kolorów: Auto
Balans bieli:
Przes.C 24
Przes.Z 26
Przes.N 23
Wzm.C 18
Wzm.Z 26
Wzm.N 21

Opcje obrazu:
Tonacja kolorów: Ciepły 2
Czysty obraz cyfrowy: Auto
Redukcja zakłóceń MPEG: wyłączony
Tryb film: Auto 2
Motion Plus: płynny

tdx

New member
Bez reklam
jak przy motion plus off i
Czysty obraz cyfrowy:OFF
Redukcja zakłóceń MPEG: OFF

zostaje mi Cię tylko zapytać czy źródło masz 1080i czy 720p?

rodgers99

New member
w ustawieniach dekodera rozdzielczosc mam sd1 (cvbs), przu probie zmiany na 1080i lub 720 pisze ze mam sprawdzic połączenia i kliknac ok, klikam i pisze ze brak sygnału.

jakby mialo to w czyms pomoc to kabel z dekodera mam podlaczony do hdmi in 1 (stb)

rodgers99

New member
wiec odlaczylem euro, kliknalem source i kliknalem hdmi 1 , pisze ze brak sygnalu.
dziala jak podlaczam euro i klikam source a potem iti neovision

tdx

New member
Bez reklam
Nie wiem którego masz jak ten z przyciskiem res na przednim panelu to go przytrzymaj i wybierz 720p i kliknij ok

rodgers99

New member
o jest. na 1080i dziala, na 720 nie. jak klikam info i strzalka na dalsze programy to nie ma rozmazane juz. ale falowanie bialo czarnym paskiem w mada gaskarze 3 nadal jest..

rodgers99

New member
sprobowalem jeszcze raz i dzial 720.ale dalej mam problem, usrawilem tak jak napisales , tylko motion plus dalem na plynny. ogladam mecz rosja serbia w reczna, zawodnicy poruszajacy sie wzdluz lini pola karnego rozmazuja sie, tak jak tlo np kibice. ale obraz z bliska np twarz jednego zawodnika jest ok

Do góry