Samsung ue40eh6030 gniazdo HDMI/DVI

piter55

New member
Witam. Otóż mam pewien problem. Chciałbym podłączyć komputer pod telewizor. Ze względu na uszkodzone gniazdo hdmi w karcie graficznej jestem zmuszony zrobić to zapomocą kabla DVI ( komp ) > HDMI ( tv ). Jest to zwykły kabel, a nie adapter więc jest możliwość przesłania tylko obrazu i ten wyświetlany jest bez problemu. Co zrobić z dźwiękiem ? Z intrukcji samsunga wyczytałem tylko, że " jeśli łączysz się kabem dvi>hdmi potrzebujesz jeszcze jedno kabla od audio". Nie ma natomiast nic napisane jakiego i jak to poustawiać, o ile jest to w ogóle możliwe bo w tv brak jest jakiegokolwiek wejścia jack ( oprócz słuchawkowego ). Stąd moje pytanie czy da się coś z tym zrobić? Karta graf: radeon hd7950. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Esko

New member
Ja u siebie na karcie Intela i telewizroze Samsung z serii ES oraz H mam podpięty komputer przez DVI do TV na HDMI i w taki sposób po kablu DVI-HDMI przesyła sie również dźwięk. Po prostu jako urządzenie audio pojawia sie TV i moge wybrać by na nim odtwarzało dźwięk.
Być może na Radeonie należy wybrac HDMI AUdio lub coś w tym stylu.

piter55

New member
No właśnie przy podłączeniu DVI-HDMI w opcjach dźwięku nie pojawia się żadne nowe urządzenie. W sterownikach karty graficznej mam napisane, że ten ekran ( podłączone tv ) nie obsługuje audio. Jak kiedyś łączyłem się przez HDMI-HDMI to tv pojawiał się opcjach dźwięku. Może ty masz jakiś specjalny kabel z adapterem.

Do góry