Samsung UE40D7000 nie odtwarza plików *.TS !!!

Chris_M

New member
Właśnie dotarł do mnie zamówiony dwa dni temu Samsung UE40D7000.
Obraz rzeczywiście jest piękny, ale zaraz na początku wstrząs: okazało się, że telewizor nie wyświetla filmów nagranych w formacie *.TS!
Sprawa jest dla mnie mocno wkurzająca, bo mój dekoder PVR rejestruje video właśnie w tym formacie i w żadnym innym!
Jestem tym bardziej zszokowany, gdyż na jakiejś stronie (której w tej chwili już nie kojarzę), wśród baaardzo długiej listy odtwarzanych formatów był także format TS, a na Samsungu LE32B650, z którym eksperymentowałem przed zamówieniem telewizora dla siebie, te same pliki były odtwarzane bez żadnego problemu!
Jeśli w jakiś sposób da się uruchomić odtwarzanie plików TS na telewizorze UE40D7000, to bardzo proszę o podanie tego sposobu. Natomiast jeśli jest to definitywnie niemożliwe, to ostrzegam przed kupnem tego telewizora!

tdx

New member
Bez reklam
Chris_M spróbuj zmienić rozszerzenie na np m2ts. TSów samych nie sprawdzałem ale jak C650 łykał to jakoś tak dziwnie....

A możesz nagrać np 1 min i dać linka do video? Zobaczymy wtedy czy to u Ciebie czy w każdym?

Ostatnia edycja:

Chris_M

New member
Jest ciekawa sprawa, bo pliki TS stworzone na moim dekoderze są czytane przez mojego EU40D7000, natomiast mój telewizor nie chce czytać podobnych plików, które zostały zarejestrowane na innym dekoderze, a które są normalnie odtwarzane przez LE32B650!
Wygląda na to, że istnieją różne wersje tego samego formatu TS.
Ale w każdym razie kamień spadł mi z serca!

tdx

New member
Bez reklam
Jest ciekawa sprawa, bo pliki TS stworzone na moim dekoderze są czytane przez mojego EU40D7000, natomiast mój telewizor nie chce czytać podobnych plików, które zostały zarejestrowane na innym dekoderze, a które są normalnie odtwarzane przez LE32B650!
Wygląda na to, że istnieją różne wersje tego samego formatu TS.
Ale w każdym razie kamień spadł mi z serca!

A jak TV Ci się podoba?

Chris_M

New member
A jak TV Ci się podoba?
Jak chodzi o wygląd, to jest piękny!
Obraz również piękny, chociaż ze względu na dekoder sat. o rozdzielczości tylko SD, muszę TV oglądać z odległości przynajmniej 3,5 m, gdyż z bliska bardzo traci na jakości.
Na nowo odkryłem swoje wakacyjne filmiki nakręcane w jakości HD, gdyż do tej pory oglądałem je tylko na monitorze komputera, ale na nowym Samsungu wyglądają bez porównania lepiej.
Wypróbowałem jak działa funkcja 3D.
Znalazłem dwie strony, z których można ściągać krótkie dema w 3D: 3DGuy.tv: 3D Downloads i biohemmet.se .
Niestety, cześć spośród kilku ściągniętych filmików nie chce się odtwarzać, dostaję komunikat "Video codec not supported".
Czy orientujesz się jak poznać filmy 3D, które dają się uruchomić na naszym Samsungu?
BTW:
W MM na demonstracyjnym stoisku widziałem filmik 3D nakręcony pod wodą, przedstawiający kolorowe rybki - ten mi się najbardziej podobał. Nie znasz przypadkiem jego tytułu, bądź nie wiesz skąd go można ściągnąć?

Najwięcej czasu zajęła mi walka z formatami obrazu.
O ile udało mi się odnieść sukces przy użyciu tunera satelitarnego jako źródła sygnału i spowodować, że pomimo zmian odbieranych kanałów obraz jest zawsze poprawnie wyświetlany (nie jest ani rozciągnięty, ani ściśnięty), to w przypadku sygnału DVB-T jest niepowodzenie.
Gdy nastawię format 16:9, to tylko kanały emitowane w tym formacie są poprawnie wyświetlane, a kanały emitowane w formacie 4:3 są rozciągnięte, z kolei jak nastawię format 4:3, to kanały 16:9 są ściśnięte.
Do pełni szczęścia niektóre kanały raz są emitowane jako 4:3, a za chwilę jako 16:9.
Jak na razie zupełnie nie mam pomysłu, co z tym fantem zrobić.
Ostatni problem (chociaż chyba najważniejszy) z jakim będę musiał walczyć dotyczy przerywania sygnału z tunera satelitarnego.
Co pewien czas mam chwilowy zanik obrazu i w lewym górnym rogu wyświetla mi się okienko z nazwą złącza, do którego tuner jest podpięty (EXT-1 jeśli dobrze pamiętam).
Na pozór może to być również wina tunera satelitarnego, gdyż ten sam objaw pojawiał mi się także na Samsungu LE32B650, ale przeciwko tej tezie świadczy fakt, że nigdy nie zaobserwowałem go na swoim poprzednim telewizorze!
I to tyle wrażeń jak na pierwszy dzień zabawy tym cackiem ;)

Chris_M

New member
Samsung UE40D7000 jednak odtwarza pliki *.TS :)

Ostatni problem (chociaż chyba najważniejszy) z jakim będę musiał walczyć dotyczy przerywania sygnału z tunera satelitarnego.
Co pewien czas mam chwilowy zanik obrazu i w lewym górnym rogu wyświetla mi się okienko z nazwą złącza, do którego tuner jest podpięty (EXT-1 jeśli dobrze pamiętam).
Na pozór może to być również wina tunera satelitarnego, gdyż ten sam objaw pojawiał mi się także na Samsungu LE32B650, ale przeciwko tej tezie świadczy fakt, że nigdy nie zaobserwowałem go na swoim poprzednim telewizorze!
Problem z zanikaniem sygnału z dekodera satelitarnego też już jest rozwiązany.
Okazało się, że jego przyczyną był przełącznik kabli EUROSCART firmy Vivanco. Najwyraźniej posiada on wbudowane jakieś elementy aktywne, które widocznie co pewien czas dokonywały trwającego tylko moment, rozłączenia sygnału. Na analogowym telewizorze CRT taki krótkotrwały zanik sygnału był całkowicie niewidoczny, natomiast na telewizorze cyfrowym powodował zgaśnięcie ekranu oraz wyświetlenie okna informacyjnego.

Chris_M

New member
Chris_M spróbuj zmienić rozszerzenie na np m2ts. TSów samych nie sprawdzałem ale jak C650 łykał to jakoś tak dziwnie....
Zmiana rozszerzenia nic nie dała. W dalszym ciągu pliki TS nagrane na tunerze satelitarnym HD Golden Interstar GI-S900CI nie dają się odtwarzać na moim UE40D7000. Odtworzyć mi się udało tylko dwa spośród kilkudziesięciu sprawdzanych plików TS (zarówno SD jak i HD) nagranych z tego tunera. Co najciekawsze, wszystkie te pliki bez problemu da się odtwarzać zarówno na komputerze, jak i na TV Samsung LE32B650.
Żeby nie było zbyt różowo, to zarejestrowane na moim tunerze SD filmiki, które dają się odtwarzać, są odtwarzane w zwężonej szerokości, a w telewizorze przy odtwarzaniu filmów funkcja zmiany proporcji ekranu jest nieaktywna.
Niestety, kolejny raz utwierdziłem się w przekonaniu, że wyroby Samsunga to jest bardzo innowacyjny i pięknie wyglądający w recenzjach, ale jednak niedopracowany fajans.

Chris_M

New member
Wyjaśniła się (przynajmniej częściowo) sprawa braku możliwości odtwarzania plików TS na moim Samsungu UE40D7000.
Okazuje się, ze nasz Samsung nie odtwarza plików TS jeśli w nagraniu są jakieś błędy, czyli np. nieruchome klatki lub zakłócenia.
Jest to o tyle dziwne, że starszy model LE32B650 bez problemu odtwarza te pliki, których odtwarzać nie chce nowszy UE40D7000.
Pewnym wyjściem z sytuacji jest ściągnięcie ze strony Cypheros TS-Doctor 30-dniowej wersji programu TS-Doctor, który automatycznie usunie wszystkie błędy z nagrania, po czym nasz Samsung takie poprawione nagranie wyświetli bez protestów.
Dziwi tylko, że w starszym o 2 lata telewizorze pliki z błędami nagrania są odtwarzane bez problemu, a w nowszym telewizorze - już nie.
Zresztą na komputerze te same pliki są bez problemu odtwarzane zarówno przez VLC jak i przez KMPlayer.

Ostatnia edycja:
Do góry