samsung TV monitor PC HDMI - wady - da się rozwiązać?

wszim

New member
Witam
Czy da się rozwiązać kilka wad jakie zauważyłem używając odbiorniki samsung LCD TV i monitor

1) Samsung podłączony do PC (karta ATI Radeon X800) za pomocą kabla HDMI z przejściówką DVI/HDMI. Wada - nie działa automatyczne przejście monitora w standby gdy wyłaczamy PC. Wyłaczanie działa poprawnie dla podłączenia kablem analogowym D-SUB. Dodatkowo ekran wyświetla się tylko spod windowsa (XP). Przy startowaniu windowsa lub jego zamykaniu obraz znika i wyświetla się komunikat "brak sygnału sprawdź połączenia...". Tak że nie da się np. wejść w ustawienia BIOSu bo nic nie widać. Można sądzić, że to wina karty ale podłączenie ze starym monitorem philipsa kablem DVI nie daje takiego efektu i obraz jest zaraz po starcie PCta i wszystko widać w każdym trybie. O co chodzi? Że TV nie obsługuje po HDMI sygnału w rozdzielczości 640x480 ?
Na razie rozwiązałem to sobie tak, że podłączyłem się dwoma kablami D-SUB i HDMI. Jak trzeba to przełączam ręcznie source na PC. Brak automatycznego wyłaczenia monitora zmusza, że muszę ręcznie włączać i wyłączać monitor a ta klawiatura dotykowa jest koszmarnie niewygodna . :confused:

2) PIP - implementacja tej opcji to jakaś pomyłka. Żeby wywołać okienko to trzeba naklikać się z pilota nie mówiąc już o próbie wywołania PIPa z panelu TV - masakra. We wszystkich reklamach Samsung chwali się PIPem a używanie tej opcji jest totalnie niewygodne. A właśnie wtedy gdy używamy samsunga jako monitor, podgląd TV z PIPa ma sens. Tylko nie ma sensu walka z uruchomieniem tego zwłaszcza gdy pilot leży gdzieś na dnie szuflady.

3) W jednym pokoju mam dwa samsungi LE37C650 jako TV i B2430HD jako monitor do PCta. No i kłopot bo piloty działają na tym samych kanałach i często klikając do jednego odbiornika łapie mi drugi. Czy da się jakoś przeprogramować pilot<->odbionik aby piloty były niezależnie sparowane z dedykowanym odbiornikiem? Może coś trzeba grzebnąć w ustawieniach serwisowych?

Ostatnia edycja:

MirekKo

New member
Witam
Czy da się rozwiązać kilka wad jakie zauważyłem używając odbiorniki samsung LCD TV i monitor

1) Samsung podłączony do PC (karta ATI Radeon X800) za pomocą kabla HDMI z przejściówką DVI/HDMI. Wada - nie działa automatyczne przejście monitora w standby gdy wyłaczamy PC. Wyłaczanie działa poprawnie dla podłączenia kablem analogowym D-SUB. Dodatkowo ekran wyświetla się tylko spod windowsa (XP). Przy startowaniu windowsa lub jego zamykaniu obraz znika i wyświetla się komunikat "brak sygnału sprawdź połączenia...". Tak że nie da się np. wejść w ustawienia BIOSu bo nic nie widać. Można sądzić, że to wina karty ale podłączenie ze starym monitorem philipsa kablem DVI nie daje takiego efektu i obraz jest zaraz po starcie PCta i wszystko widać w każdym trybie. O co chodzi? Że TV nie obsługuje po HDMI sygnału w rozdzielczości 640x480 ?
Na razie rozwiązałem to sobie tak, że podłączyłem się dwoma kablami D-SUB i HDMI. Jak trzeba to przełączam ręcznie source na PC. Brak automatycznego wyłaczenia monitora zmusza, że muszę ręcznie włączać i wyłączać monitor a ta klawiatura dotykowa jest koszmarnie niewygodna . :confused:

Posiadam Le40c650 podłączony do Radeona 4850 (kabel hdmi + przejściówka dvi). Do karty podłączony mam tylko ten telewizor. Przy włączaniu komputera obraz jest od początku, mogę korzystać z opcji biosu, wybierać system, express gate. Po wyłączeniu komputera telewizor muszę wyłączać ręcznie. Jako ciekawostkę dodam, że korzystam ze zestawu bezprzewodowego Logitech MK 250, który też pracuje pod biosem. Za to po wyprowadzeniu komputera ze stanu wstrzymania, komputer często mi się zawiesza albo resetuje(płyta główna Asus P5Q Pro).

wszim

New member
Ale masz ustawione w samsungu w HDMI nazwę PC/DVI? I działasz na natywnej rozdzielczości 1920x1080?
Zrobiłem jeszcze jedno doświadczenie, podłączyłem się z laptopa przez kabel HDMI-HDMI. Efekt ten sam, ekran na B2430HD startuje dopiero gdy odpali winda(tu Vista). Nie sprawdzałem jeszcze jak zachowuje się LE37C650.

MirekKo

New member
Mam ustawione PC ale na DVIPC też mi wyświetlało. Tak prawdę mówiąc nie zauważyłem różnicy między PC a DVIPC, dźwięk miałem na telewizorze w obu ustawieniach. Ustawiona rozdziałka karty:1360x768 z inną nie próbowałem. Wszystko dotyczy komputera stacjonarnego (system XP), możliwe że laptopy działają inaczej.

Ostatnia edycja:

wszim

New member
Mam ustawione PC ale na DVIPC też mi wyświetlało. Tak prawdę mówiąc nie zauważyłem różnicy między PC a DVIPC, dźwięk miałem na telewizorze w obu ustawieniach. Ustawiona rozdziałka karty:1360x768 z inną nie próbowałem. Wszystko dotyczy komputera stacjonarnego (system XP), możliwe że laptopy działają inaczej.

Ale 1360x768 to nie jest natywna rozdzielczość! Czyli pracujesz na skalowanym obrazie a mi taka jakość nie odpowiada. Natywna rozdzielczość dla tego ekranu to rozdzielczość HD czyli 1920x1080. I dla niej ma sens łącze cyfrowe, daje najwyższą jakość. Daje odzwierciedlenie piksel w piksel 1:1, obraz ostry jak brzytwa bez żadnych cieni smug i duszków.

Tylko niestety jest jakiś problem z przełączaniem się w inne rozdzielczości. Co ciekawe jak pod windowsem przełączę się na inną rozdzielczość , nawet 640x480 to obraz jest bez problemu wyskalowany i naciągnięty do rozmiarów ekranu (więc nie wchodzi w rachubę że TV nie łyka niższych rozdzielczości). Wygląda tak jakby karta z jakiegoś powodu gdy system wychodzi z windowsa nie podawała sygnału na DVI. Tak bym na pewno sądził gdyby nie to, że ta sama karta podłączona przez DVI do monitora Philips steruje DVI także bez windowsa. Co tu jest grane?

wszim

New member
Mam odpowiedź na moje dwa pytania z Samsung.pl

1) Kwestia DVI/HDMI i braku obrazu w trybie poza windowsem

Przy podłączeniu przez złącze HDMI takie zachowanie monitora jest
normalne. Jeżeli taki objaw pojawi się przy użyciu połączeń D-SUB lub
DVI proszę o kontakt z Infolinią.

Sprawdziłem też na LE37C650 i jest tak samo.

2) Kwestię PIPa odpuściłem bo raczej nie ma innej możliwości niz koszmarne klikanie.

3) Kłopot z odbieraniem z pilota gdy w pokoju są dwa odbiorniki Samsung

Specyfika produktów nie uwzględnia dedykacji pilotów do konkretnych
modeli urządzeń, a w dokumentacji przeznaczonych dla danych sprzętów
firma Samsung Electronics Polska nie zamieszcza informacji o niezależnej
i bezkonfliktowej pracy wielu pilotów z wieloma urządzeniami
jednocześnie. Na chwilę obecną dział Wsparcia nie dysponuje technicznym
rozwiązaniem przedstawionej przez Pana sytuacji, a Pana wiadomość
zostanie przekazana do wiadomości Producenta.

Rozwiązałem na razie sobie tak że zalepiłem taśmą miejsce odbioru w monitorze. Ciężko było trafić gdzie zakleić bo nie widać gdzie ono jest. To trochę osłabiło czułość monitora i nie łapie mi już odbić od ścian z pilota od TV. Tylko wygląda okropnie.

wszim

New member
Znalazłem odpowiedź na moje pytanie nr 1. Złączem DVI-D (dual) można przesyłać zarówno sygnał analogowy jak i cyfrowy. Dlatego monitor Philips podłączony DVI-DVI działał w każdym trybie. Przez HDMI idzie sygnał tylko cyfrowy
However, the fact that HDMI is equivalent to DVI-D implies that it is limited to that format only. In other words, there's no way to adapt an analog VGA signal to go in through an HDMI connection as one can with a DVI-I interface.
HDMI Cables and Connectors: An easy-to-follow Guide

Karta ATI Radeon puszcza przez DVI cyfrowy sygnał tylko przez sterowniki windowsa, a poza tylko analogowo. Philips posiadając złącze komplementarne dual DVI sam się przestawiał na aktywny sygnał bez wiedzy użyszkodnika. W Samsung B2430HD i innych nie ma złącza DVI , są 2xHDMI a przez nie analogowo sygnału nie puści. Stąd cały klops.Wnioski są dwa
1) Lepsza byłaby więc karta która puści cyfrowo dowolny sygnał.
2) Sprzedawanie Samsung B2430HD jako monitor z tunerem jest lekkim nadużyciem. To jest Telewizor z możliwością podpięcia PCta.

i tyle

Do góry