Ten artykul jakis nieuk chyba pisał albo ktos kto musial niezla kase wziasc za promowanie LCD. Przepraszam za wyrazenie - kontrast LCD.. ja mam w monitorze nie 300 a nawet 10000 i co z tego ze jest jasny, jak wciaz czarny nie jest czarny - juz plazma ma o wiele lepsza czern. Co do wygladu ekranu w mocnym swietle - kto oglada TV o 12 w poludnie ? co innego praca w biurze - tutaj oczywiscie LCD. Co do sluchania plyt winylowych.. dobry temat poruszyles - skoro uwazasz ze technika cyfrowa jest lepsza to ciekawe dlaczego kazdy audiofil i kazda firma fonograficzna wydaje dla siebie plyty winylowe.. ostatnio bylem nawet na dniach energetyki w moim miescie(nawet poczesci odpowiedzialny byłem za czesc wykladu tyle tylko ze dotyczacego troche innych zagadnien niz cyfrowe przetwarzanie dzwięku) ale sluchalem wykladu goscia który zajmuje sie techniką cyfrowa, przetwarzaniem fal radiowych w technice cyfrowej (przygotowanie do nowych standardów jakimi są telewizja cyfrowa i radio cyfrowe. Niestety nie jest tak rózowo jak to obrazują wszyscy w telewizji albo w internecie, jestesmy wrecz oszukiwani - tyle ze ludzie sa dziwni i kupuja sprzet wg parametrów (w wiekszosci przypadków błednie podawanych - ot chociazby logo FullHD3D). Jesli przeszkadzają Ci trzaski w winylu to trudno, ale brzmienie "gdzies" upchac trzeba i niestety cyfrowo zawsze jest skompresowane.. i nigdy brzmialo nie bedzie to tak jak na winylu.
Co do aut... moje 24 letnie rozni sie bezpieczenstwem i bajerami od najnowszych aut klasy luxusowej tylko iloscią poduszek i brakiem navi - bo jezeli chodzi o klase kompakt i srednią wciąz mam więcej bajerów niz taki VW passat czy audi A4 z obecnych lat - wiec jak widzisz to nie o to chodzi - wtedy tez robiono bezpieczne i wypasione fury.
Wracajac do D6500 - ja puszczam SD z dekodera HD poprzez HDMI - pierwsze co zauwazylem w tym TV to wlasnie brak ostrosci liter w reklamach np leków gdzie pisza Ci komunikat o ministerstwie zdrowia i tym całym czytaniu ulotek. Tylko i wyłacznie w prawdziwym HD i FHD nie mam zastrzezen do czcionek - wiec albo mam popsuty TV albo gorszy wzrok od Ciebie, albo moze dokladniejszy?
Zeby nie było ze się kłuce bez sensu - jesli masz mozliwosc zrobic zdjecie twojego TV z sygnałem SD i wspomnianą reklamą to zrób - ja wtedy porownam "ostrosc" literek, która u mnie nie wystepuje przy SD. Tylko wez sygnał SD ale nie z TVN
tylko np z polsatu czy 1 albo no TVNturbo.. - zrób zdjecie całego TV a nie tylko tych napisów - bo ja testowałem na TV na karte, na kablowce, na antenie zwyklej, i na zwyklej satelicie poprzez fergusona - w zadnym z wymienionych przypadków wspomniane litery nie były ostre, a wrecz rozmazane!! Chyba ze jak wspomniałem uzyłem funkcji smartview.
Technika cyfrowa nas zalewa, zgadza sie, zgadza się tez fakt ze jestesmy na nia przez to zmuszeni, ale podoba nam sie ona w wiekszosci przypadków bo przyzwyczajamy sie do oszukiwania naszych zmysłów.
Wszedzie kazdy pisze ze TV ma tendencje do zmienjszania swojej wielkosci przy ogladaniu - ja ogladam swoja 40 z 3,7m. Byłem u znajomego który oglada z tej samej odleglosci 56czy57 nie wiem nawet ale ponad 55 cali - on jest zachwycony - a ja widze jakosc obrazu FHD jakbym u siebie ogladal SD... :blagam: - ja chyba mam problemy ze wzrokiem
Co do artykulu dlaczego jakis nieuk go pisał : jego słowa: " Jeśli jednak wyświetlanie rozdzielczości pośrednich jest konieczne, obraz zmienia rozmiar lub jest cyfrowo powiększany tak, aby wypełnić cały ekran. Podczas tego procesu następują niepożądane zmiany kontrastu, co przy pojawiającej się czasowej zmianie grubości linii jest łatwe do zauważenia i bardzo uciążliwe. W tej kwestii monitor CRT jest znacznie bardziej elastyczny i nie ma problemów z wyświetlaniem żadnej rozdzielczości poniżej maksymalnej. Przeciwnie, wraz z redukowaniem rozdzielczości obrazu czytelność krawędzi, kontrast i jasność stają się lepsze. " i jeszcze w 3 meijscach wychwala CRT... a w podsumowaniu sa same zalety LCD w porownaniu z CRT... a ten cytat to to o czym mówie czyli SD na LCD a SD na CRT.. stad poprosze o foto jesli mozna