Samsung TV a overscan

mackoofpl

New member
Dzięki za sprawdzenie. Ja mogę tylko organoleptycznie sprawdzić ile obrazu zostało uciętego, lub ewentualnie zrobić zdjęcie.
Ucina po 22 linie z jednej i 22 z drugiej strony i podobnie z 18? Jeśli tak to jest ok 15% obrazu a to wg mnie bardzo dużo.
Co do kanałów HD to tak jak mówisz można na nich wyłączyć overscan ale to samo powinno być dostępne w SD. Trzeba zasypać Samsunga żądaniami zmiany tego w kolejnych aktualizacjach :)

Tak to wygląda. W liniach to obcięte zostaje w pionie po 22 linie, a w poziomie po 18. To oczywiście dotyczy SD, bo dla kanałów HD można ustawić bez overscanu.

Ostatnia edycja:

Lemil

Banned
Z czysto technicznego punktu widzenia overscan dla materiału SD ma taką właściwość, że... poprawia jakość obrazu. Jak już to usiłowałem wyłożyć w innym miejscu, skalowanie jest tym łatwiejsze i lepsze im większa różnica pomiędzy rozdzielczością wyjściową o końcową. Z tego względu najlepsze szanse na przeskalowanie z zachowaniem literalnie wszystkich szczegółów mają telewizory 4K. Jeśli się zaś obetnie po średnio 20 linii z każdej strony, to efekt jest taki, że rozdzielczość wyjściowa spada. W związku z tym można przeskalować lepiej przy mniejszej komplikacji obliczeń. Czyli używając skalera takiego sobie czyli tańszego i używającego trochę mniej zaawansowanych algorytmów uzyskuje się całkiem dobry efekt. Czyli Samsung zaniedbując trochę skalowanie z SD oszczędza całą górę pieniędzy na tańszym skalerze:)

Zresztą obecnie nikt nie chce oglądać SD. Weźmy takie 2 ważne rynki jak Stany Zjednoczone i Niemcy. W Stanach rozdzielczość SD to 480 linii, a w Niemczech SD obecnie to DVB-T MPEG-2 i w związku z tym jakość dość marna. Więc nie ma o co kopii kruszyć.

Natomiast SD z DVD to już skalują odtwarzacze Blu-ray i robią to bardzo dobrze i bez overscanu. Chociaż w Polsce można nadawać SD w bardzo dobrej jakości, to Samsung dla potrzeb naszego rynku chyba nie będzie się wysilał. Jeśli będą coś mocno kombinować, to cały wysiłek pójdzie w 4K i OLED.

No cóż, overscan jest, ale jakość SD też nie jest zła z DVB-T. Włączyłem sobie dziś kilka kanałów i muszę przyznać, że obraz mój telewizorek skaluje naprawdę dobrze, a że trochę go przycina. No, nie można mieć wszystkiego. Ale można włączyć sobie tuner satelitarny i wtedy wszystko idzie 1:1.

Do góry