Samsung seria KS na 2016r. WSZYSTKO NA TEN TEMAT

AMP

New member
Cześć, co do tłustych plam.
Dla mnie najskuteczniejsza jest zwykła woda i ręcznik papierowy.
Niewielkie zabrudzenia ładnie schodzą na sucho ręcznikiem papierowym, Mocniejsze, większe tłuste plamy - nasączony ręcznik czystą wodą i potem również na sucho.
Nie zostaje żaden ślad.
Wszystkie inne środki i techniki, mikrofibry, płyny itd. tylko rozmazywały i pozostawiały taką niebiesko-fioletową plamę.

Zbylek13

New member
Hejka u was też Telewizja wygląda słabo lepiej wygląda na starym Samsungu u taty. Obraz jakiś taki kaszowaty da się to zmienić?

Kal sprawdzić czy tv jest skalibrowany ja się nie znam?

_Holdfast1_

New member
Mam podłączone do one connecta w ks7000 kino domowe lg ( hdmi arc ), nc+ ( hdmi 1 ) i ps4 ( hdmi 2 ) do tego z kina domowego leci kabel optyczny do one connecta. Jak zmieniam w kinie domowym aby dźwięk leciał z ARC to w tv nie mam dźwięku, na ps4 nie sprawdzałem czy mam 5.1 czy nie, i w kinie mam ustawienia dźwięku ustawione na multi ch PCM a w tv na bitstream powiedźcie mi czy mam to wszystko dobrze pozałączane czy trzeba by było coś zmienić i jak uruchomić dźwięk z hdmi arc ?

Esko

New member
Czy ma ktoś problem z losowym wyłączaniem się TV? Zwykle 5-15 minut po włączeniu, dzisiaj po godzinie na youtube. TV przełacza się w standby i od razu wyłacza dysk pod USB (zwykle dysk sie wyłacza po kilkunastu sekundach, słychac wtedy klik) Po wlaczeniu startuje dluzej, jakby ladowal sobie wszystko od nowa.
Byc moze dzieje sie to od momentu wgrania softu 1160. Na razie zmienilem dysk na pendrive i testuje czy nie ma to zwiazku.

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mam 1160 i dysk gaśnie momentalnie po wyłączeniu TV. To samo dzieje się z kinem BOSE i DVD Sony. Moze zrób mu restart "wtyczkowy"? Zawsze po wgraniu softu, dla spokojności taki robię.

magiks33

Member
Witam mi normalnie zchodzą z panela odciski (tyle razy dzieciakom się mówi nie dotykać a oni swoje) używam tylko wody i tej niebieskiej ściereczki dołączonej do tv--sam się zdziwiłem że czyści bez smug ale najpierw przetestowałem na ue40d6500.Na 1160 nie mam żadnych problemów z tv (moduł CI nc+) , duże pliki tv też odpala bo największy jaki odpalałem to batman prawie 70gb z dysku przez usb w one connect . Bezpośrednio do tv mam wpięty dysk 160gb do nagrywania i time shifta.A co do tv z modułu CI i DVB-t to raczej kalibracja nic nie pomoże bo nie ma dostępnych wszystkich ustawień obrazu--dlatego oglądam na dynamicznym z włączonym trybem eco aby się dostosowywał do oświetlenia w pokoju

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
Możecie wrzucić fotki tech niebieskich smug na matrycy? i płynów jakich używacie do czyszczenia swoich KS7000. Czy takie smugi to podstawa do reklamacji?

JA mam prosty sposób na tę matrycę - dołączona szmatka spryskana czystą wodą i delikatnie pocieram, aż niebieskie plamy zejdą. Nacisk jest niewielki, raczej pocieram aż sama zniknie. Mam w tym duże doświadczenie - córka ma 4 lata i chętnie pokazuje co jest fajne w bajce :D

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
Już wyjaśniam. Chodzi mi przede wszystkim o to, czy tv ma możliwość nagrywania czegoś np. w nocy? Ustawiam sobie coś w harmonogramie na środek nocy, tv oczywiście wcześniej jest wyłączony.
Bo jak próbowałem tak robić, to efekt jest taki jak na zdjęciu:
Zdjęcie - 17.01.2017 | Fotosik.pl

"Test wydajności urządzenia nie powiódł się". Chociaż dysk jest sprawny, sprawdzałem też na pendrive 64GB i efekt taki sam. O dziwo nagrywanie "instant" działa (jak chcę włączyć nagrywanie czegoś od razu).

No chyba że nie ma możliwości ustawienia nagrywania na czas, kiedy telewizor jest wyłączony, co byłoby dziwne. Bo mój poprzedni Sony W805A nie miał z tym problemu...

Stawiam na dysk. Zwróć uwagę, że niektóre dyski mają wbudowany mechanizm usypiania. Wtedy kiedy TV chce nagrywać on się wybudza lub własnie wybudzić się nie pozwala, TV próbuje kilka razy i po pewnym czasie przerywa operacje nagrywania. Taki algorytm nagrywania i dostępu do dysków ma większość TV na rynku. Dysk podłącz do gniazda oznaczonego SS (USB 3.0) oraz 1A. Sprawdź też czy tak samo masz na gnieździe USB z tyłu TV a nie na One Connectcie.
Sprawdź też jak ten dysk zachowuje się po jakimś czasie z funkcją Time Shift. Zrobiłbym tak: włącz tv, podłącz dysk i zostaw go np. na 2 godziny (wieczorem to nie będzie pewnie problem). Potem sprawdź czy dysk "świeci", ale go nie ruszaj. Naciśnij wirtualny przycisk Pause i obserwuj co sie dzieje: ile czasu mu to zajęło i czy zatrzymał program na żywo. Potem daj znać jak to wyszło na forum.

_Holdfast1_

New member
Mam podłączone do one connecta w ks7000 kino domowe lg ( hdmi arc ), nc+ ( hdmi 1 ) i ps4 ( hdmi 2 ) do tego z kina domowego leci kabel optyczny do one connecta. Jak zmieniam w kinie domowym aby dźwięk leciał z ARC to w tv nie mam dźwięku, na ps4 nie sprawdzałem czy mam 5.1 czy nie, i w kinie mam ustawienia dźwięku ustawione na multi ch PCM a w tv na bitstream powiedźcie mi czy mam to wszystko dobrze pozałączane czy trzeba by było coś zmienić i jak uruchomić dźwięk z hdmi arc ?

Podpowie ktoś jak to po podłączać wszystko żeby było dobrze ? i co ewentualnie ustawić w kinie lub tv ?

Wesley1

Member
Bez reklam
U mnie są zacieki od czyszczenia (coś jak po myciu samochodu karcherem i nie wytarciu), mimo używania dedykowanego do lcd preparatu. Zamówiłem jeszcze piankę do lcd, spróbuję- jak się nie uda to trzeba będzie myśleć nad czymś innym :)

Mi samsung odpisał żeby telewizor czyścić mikrofibrą i wodą, ale chyba nikt tego nie robił na tym telewizorze- pozostają takie smugi, że głowa mała.
Ja też czyszczę tą ściereczką, którą dołączyli do TV delikatnie zwilżoną czystą wodą i ostatnio zauważyłem te niebieskie zacieki :(

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
Napisz coś bardziej szczegółowo, jaki masz problem, co robisz, zobaczymy czy nie zadziała.
A TV nie wykrył Ci dekodera? Nie masz obsługi kanałów po HDMI-CEC (Anynet+)?

_Holdfast1_

New member
Nie mogę przełączać kanałów pilotem od samsunga, jak chcę sparować to wyświetla się okienko gdzie mam przełączyć kanał pilotem i pyta czy przełączył się a u mnie nic się nie przełącza. Kino LG poszło bez problemów ps4 też a nc nie chce iść. Anynet+ jest włączony.

pebe86

Member
Bez reklam
Podłączyłem dysk do innego portu i jest ok, nagrywanie zadziałało :)
Swoją drogą muszę pochwalić Samsunga- można nagrywać normalnie na swoim dysku, gdzie są inne pliki. TV sam tworzy folder do nagrań.

W moim poprzednim Sony cały dysk musiał być formatowany pod nagrywanie, i de facto tylko do tego musiał być przeznaczony. Być może winnych, nowych telewizorach to już norma, ale dla mnie było to miłe zaskoczenie.

Generalnie rzecz biorąc muszę przyznać, że z czasem moja pozytywna opinia o KS7000 nie minęła. Naprawdę jestem bardzo zadowolony z jakości obrazu i tego, co oferuje. Także mogę go z czystym sumieniem polecić.
Tylko to czyszczenie... Poczekam jak przyjdzie ta pianka i podzielę się efektem. Nie zmienia to jednak faktu że jest to trudny sprzęt do czyszczenia :)

Ostatnia edycja:

pablov7

Member
Ta pianka pomoże na tłuste plamy które się pojawiły po płynach do szyb?
U mnie myślałem ze zniknęły ale jak się patrzy pod światło to nadal je widać i za nic cholerę nie chce to zejść..
Kupiłem płyn do LCD E5 u mnie w rtv euro agd ale minimalnie pomogło, tłuste plamy nadal są widoczne, przy oglądaniu tego nie widać i nie przeszkadza ale gdy jest zgaszony tv to jednak widać.

_Holdfast1_

New member
Udało się sparować pilot wraz z nc+ i kinem lg. W ustawieniach audio LG mam ustawione DTS a w tv format dźwięku HDMI mam PCM a format dźwięku mam DTS. Może tak to być? jezcze tylko nie umiem włączyć żeby dźwięk szedł przez HDMI ARC

Ostatnia edycja:

rees

Member
@itepe masz w 60" na dole pasek światła jaśniejszy od reszty ekranu? Zastanwiam się***czy te 60" są tak zrobione właśnie czy to jakiś defekt...

Do góry