Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

miszczu113

New member
Co wybrać?

Witam
Mam ogromna prośbe. Nie znam sie za bardzo na TV a chcialbym cos kupic. Nie chce sie naciac wiec prosze o pomoc.

Jakie masz warunki - wielkość pokoju: ok. 24m2 (6x4)

Jaki sygnał: Cyfrowy polsat w przyszlosci "n"

Jaka odległość od ekranu: 2,5-3m

Wielkość: 40-42

Jakie urządzenia do podłączenia: kino panasonic sa-ht850, dekoder polsat echostar dsb-717 (da sie je podlaczyć, jakim kablem?)

Jaka klasa cenowa: okolo 3000

Więcej oglądasz w dzień czy w nocy: rożne pory

Jakie masz nasłonecznienie pokoju: okna od zachodu, tv tylem do okien w razie co rolety antywlamaniowe mozna opuscic

ile osób zasiada przed telewizorem: 2-4

Co oglądasz najczęściej: wiadomosci (typu tvn24), filmy divx, sport, discovery, DVD

Jaki masz telewizor: jakis JVC crt 28" 16/9

Ma stać czy wisieć: stać

Telewizor na pare ladnych lat dobrze jakby mial wszystkie potrzebne tunery itp coby dalo sie ogladac tv naziemna:)

Mam na oku narazie le40b650 duzy plus to możliwosc odwierania divx z pendrive poniewaz moje kino nie ma takiej mozliwosci. Ale może jest jeszcze jakis ciekawy model na ktory warto zwrocic uwage?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
w tej klasie i przy takim zapotrzebowaniu masz tylko Samsunga.
Są model które mogą zagrać lepiej jakościowo , majac na uwadze skalowanie obrazu :
Panasonic 42S10
JVC 42 s90
Toshiba 42 Rv 555
Ale te nie mają wejścia USB z odtwarzaniem filmów.

Pioro

New member
sam650 napisał:
Przerabiałem podobny problem już wcześniej i nawet coś o tym pisałem. Dograj na tego pena jakiś mały plik video, który na 100% się odtwarza, a następnie w Media Play wejdź w "Movie" (zapewne zobaczysz tylko ten dograny filmik), ale zmień sortowanie na "Widok podstawowy". Powinny ukazać się wszystkie filmy z pena, w tym także ten duży film.

Zauważyłem, że ustawienie to nie zawsze jest zapamiętywane, więc zawsze na penie mam pozostawiony taki mały filmik, aby TV nie napisał mi, że na penie nie ma filmów i żebym miał szansę włączyć widok podstawowy.

Ta odpowiedź dotyczy także problemu zgłoszonego przez Lazi11.

Zrobilem jak mowiles i wszystko dzieki, DZIEKUJE BARDZO!:)

miszczu113

New member
w tej klasie i przy takim zapotrzebowaniu masz tylko Samsunga.
Są model które mogą zagrać lepiej jakościowo , majac na uwadze skalowanie obrazu :
Panasonic 42S10
JVC 42 s90
Toshiba 42 Rv 555
Ale te nie mają wejścia USB z odtwarzaniem filmów.

Kiki a ktory z wymienionych ma najladniejszy obraz wedlug Ciebie? Czy w innych tv jest cos co rekompensuje brak odtwarzacza divx? A co sadzisz o LG LH5000? Dziekuje za zainteresowanie

ryki67

New member
"Napisał RAMZES72
Witam - u mnie YOUTUBE dziala doskonale pod YAHOO. Kanały cyfrowe i analogowe - ustawione na ''inne''. Kraj wybrany w ustawieniach profilu - USA. Widgetów jest chyba więcej niż sześć."

Witam
Panowie jak wam chodzi ten widget YOUTUBE pod YAHOO
mnie sie udalo uruchomic, ale jak otwieram youtube to sie pojawia komunikat
" We encountered an error attempting to fetch data from Youtube"
wtedy wciskam return wychodze z tego i wchodze na SEARCH
i wyszukuje normalnie kazdy film jaki mi sie podoba, ale tylko w ten sposób bo zakladki inne na YOUTUBE takie jak MOST RECENT, CHANNELS, MOST VIEWED itp. nie działają wyskakuje ten sam komunikat
DLACZEGO, czy ktoś wie może????????
KOMU JESZCZE CHODZI BEZBŁEDNIE ???

pozdrawiam

boniek1978

New member
test 650

Dzięki kolego artsaulo za krótkie porównanie. Bardzo zbliżone zdania do twojej wypowiedzi czytałem wczoraj na angielskiej stronie hdtv. Również w teście na tej stronie ten model wypada bardzo dobrze (jednak nie wszystko w angielskim języku jestem w stanie zrozumieć). Tymczasem mojej wielokrotne prośby w kilku miejscach tu na forum o test i porównanie właśnie modelu samsunga b650 z sony w5500 pozostają bez echa. Każdy wypowiada się w samych superlatywach o sony w5500 a nikt nie chce pokazać że popularny "szajsung" z modelem b650 może być lepszy od tego modelu sony. I tu jeszcze raz prośba do kiki o jakiś test b650! Mam jeszcze jedno pytanie, na które odpowiedź pewnie już padła wielokrotnie tu na forum ale wybaczcie, że nie miałem do tej pory tyle czasu i cierpliwości żeby przeczytać ponad 200 stron tego forum, a mianowić czy jest jakaś istotna różnica między modelem 32 i 37" poza wielkością. Widziałem różne opinie że modele 37" mają często w różnych modelach gorsze matryce o słabszym kontraście i czy tak jest w tym przypadku. Swoim pytaniem dąże do tego czy waro dołożyć parę złoty i kupić 37" żeby mieć większy obraz ale jednocześnie nie stracić na jakości obrazu w porównaniu do 32". Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam!

asd1

New member
To niezupełnie tak, Samsung montuje w swoich TV, matryce różnych producentów i stąd bałagan. Ja mam 40cali i też jest 3 dostawców matryc.
Po prostu zobacz przed zakupem czy Ci obraz odpowiada, typ matrycy jest na naklejce z prawej koło złącz i w menu serwisowym.

c_l_i_n_t

New member
Stacja dokująca Y-1040B a B650

Witam
No cóż kupiłem ww stację dokującą (Y-1040B) i podłączyłem ją do mojego 46B650
i działa :) !. Na chwilę obecną podłączyłem do niej pendrive'a 16GB cruzer contour oraz dysk seagate 3,5" 500GB SATA (2 partycje NTFS) i wszystko jest widoczne jako kolejne urządzenia do wyboru obok TV memory i PC Share Manager. Odtwarzałem z nich filmy 720p i szło płynnie. Nie testowałem jeszcze wbudowanego czytnika kart pamięci.

pocisk1

New member
Panowie - mam pytanie odnośnie nagrywania obrazów w Samsungu 650. Muszę do tego posiadać jakieś urządzenie, czy wystarczy pendrive ??

Poszperałem w instrukcji lecz w opcji "ANYNET+" nie wykrywa mi żadnego urządzenia.

bla

New member
asd1 napisał:
Tylko z tego co napisał, on próbuje zrobić mostek nie z AP-AP, który jak sam wiesz działa, ale mostek Router - Router co czasem przynosi "zabawne" efekty i dwie podsieci. (przynajmniej tak to odczytałem ;-)
po 1 próba zrobienia mostu była pomiędzy ap-ap a nie ap-apc - sprawdzę jeszcze raz w takim razie choć informacje o tym , że mosty na routerach różnych producentów z sobą nie współgrają znalazłem również na innych forach...
po 2 zarówno lesz-yk jak i Bobby_69 wykazywali chęć pomocy a Ty ze swoja "wyczerpująca wypowiedzią" cytuję "Dokładnie to jest problemem." (tak to jest rzeczywiście koniec cytatu....) zamilkłeś zamiast wcześniej udzielić wyjaśnień/pomocy. Ciekawe czy takiej właśnie pomocy oczekujesz jak to Ty masz problem...

adwolf

New member
W menu Media Play (obsługa USB) w lewym dolnym rogu podczas korzystania z pendriva mogłem za pomocą czerwonego przycisku na pilocie przełączać się pomiędzy moim przenośnym USB a pamięcią telewizora. Można tam było nawet kopiować pliki. Teraz mam tylko pendriv i nic więcej - co mogło się stać ? Jakaś usterka ?

jaskol

New member
Samsung - polecam

boniek1978 napisał:
Każdy wypowiada się w samych superlatywach o sony w5500 a nikt nie chce pokazać że popularny "szajsung" z modelem b650 może być lepszy od tego modelu sony.
Swoim pytaniem dąże do tego czy waro dołożyć parę złoty i kupić 37" żeby mieć większy obraz ale jednocześnie nie stracić na jakości obrazu w porównaniu do 32". Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam!

Akurat ja wybieram wiekszy rozmiar. Ale na podstawie lektury avforums i recenzji
www.trustedreviews.com/tvs/review/2009/03/16/Samsung-LE40LB651-40in-LCD-TV/p1
gdzie B651 zdobył ocene 9/10, mogę porownac ten Tv do Sony
http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2009/06/16/Sony-Bravia-KDL-40W5500-40in-LCD-TV/p1

Jak widac Sony 40W5500 tez ma ocene 9/10 ale posiada 2 wady:
- wyglad, co tez jest wazne
- mozliwosci funkcjonalne.
Wygladu nie komentuje, ale Samsung ma wersje 650 i 651, kazdy może wybrac co bardziej sie podoba.
Natomiast pod wzgledem mozliwości odtwarzania plików wideo z USB oraz NETu zasługuje na ocene 10.

Odnosnie rozmiaru - jezeli w przyszłosci planujesz ogladac obraz HD, to warto wybrac wiekszą przekątną.

Do góry