40b550 od 2 dni
Witam.
Nie jestem super znawcą, gdyż przesiadłem się ze zwykłego TV. Z LCD mam jedynie doświadczenia przy kompie i przy zwiedzaniu sklepów RTV.
Myślę, że seria B550 jest godna polecenia. Ma dobry odbiór. Na zwykłej antenie siatkowej z płytką antenową odbieram w odległości ok. 35 od nadajnika w W-wie TVP HD, i cyfrowe TVP1, TVP2, TVP Sport. Kanały analogowe też są dobrze odbierane. Najlepiej Polsat. Na lepszej antenie pewnie będzie marzenie. TV przyzwoicie radzi sobie ze skalowaniem sygnału TV analogowej oraz z taniego odtwarzacza DVD bez skalera po złączu euro do 1080. Brak jest widocznej pikselizacji wyświetlanego obrazu. Przy odtwarzaniu z DVD filmów w DiVX jedynie napisy były troche kanciaste. Brak jest smużenia szybko przesuwających się przedmiotów oraz przycinania się obrazu TV cyfrowej i analogowej. Przełączanie kanałów cyfrowych zajmuje całe 5 sekund, natomiast analogowe kanały przełączają się w niecałą sekundę.
Porówując B550 do droższego B650 napewno ma gorszy kontrast. Na stronie samsung.com.ua jest info, że TV z serii B550 ma kontrast 70.000:1 i czas reakcji matrydcy 6ms. Lepszy kontrast B650 to niewątpliwie zasługa błyszczącej powłoki w tym modelu. Uważam, że zastosowanie w modelu B550 powłoki matowej jest zaletą tego TV, gdyż jest brak odbić światła (lampy, okno i oświetlone osoby i przedmioty w pomieszczeniu).
A posiadanie i korzystanie z dodatkowych funkcji w jakie jest wyposażony model z seri B650 to jest kwestia chęci posiadania bajerów, z których i tak przeważnie nie będzie się korzystało. Seria B550 jak na sam TV jest bogato wyposażone w złącza, na które TV sam się przełącza po włączeniu urządzenia. Mankamentem jest natomiast umieszczenie gniazda słuchawkowego na tylnim panelu a nie na boku TV przy wejściach HDMI i USB. A co do dźwięku w tym TV, to jak w każdym telewizorze nie można oczekiwać jakości jak z kina domowego, lecz uważam że do zwykłego oglądania telewizji jest wystarczający. Super sprawuje się odbrotowa podstawa. Natrafiłem na forum na temat różnic zastosowanych matryc w modelach 40 i 37 calowych. W serii B550 chyba są takie same (matowa powłoka), ale będę mógł to lepiej ocenić za kilka dni gdyż wymieniam swoje 40 cali na mniejsze 37. Niestety z 3 metrów niezbyt komfortowo ogląda się programy publicystyczne, wiadomości. Ale jest to moje subiektywne odczucie.