Samsung PS50B650

demografik

New member
surfer napisał:
Przy obrazie sklonowanym, rozdziałka w TV ustawiła się na 1440x900x60HZ, natomiast przy konfiguracji niezależnej ekranów mogłem ustawić 1920x1080x60Hz. Dźwięk bez problemu przy ustawieniu w komputerze wyjścia przez HDMI (acha, musiałem zrestartować kompa by dźwięk się "obudził"). Jak podepnę się z grami to zdam relację, czy nie ma input laga.
Czy można ustawić więcej niż 60Hz? PRzy sklonowaniu i rozdziałce 1440 mam możliwość ustawić 75, przy fullHD już tylko 60 i obraz mruga jak na starym monitorze CRT!
Dlaczego nie można ustawić 100Hz???
Kolejna ciekawostka to IMO obraz w 1440(pięknie wypełniający cały ekran) jest lepszy niż w 1920 :???:

Czy tylko ja to widzę?

PS> Jak w tych TV wchodzi się w tryb serwisowy? Podobno w LCD 550 można odblokować funkcje multimedialne. Podejrzewam, ze plazma ma tą samą elektornikę ale nie mogę się do tego menu dostać. :/

jackpe

New member
Witam
Sorry za zdublowanie posta z działu jak podłączyć,ale może tu również mi ktoś pomoże tym bardziej że niektórzy nie mają tego problemu:) Ale do rzeczy.
Laptop Compaq 8710p, plazma Samsung PS50b650. Połączenie za pomocą kabla HDMI Vivanco za ok. 70zł. w MM. Obraz bez problemu ustawiłem i jest super, natomiast dźwięk jest tylko z laptopa. Przy połączeniu ale już innym kablem z mini HDMI z kamerą Sony SR12 nie ma żadnego problemu. Obraz i dźwięk jest idealny.
Może ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć ? :)
Z ciekawości dodam,że telewizor wybrałem dzięki temu forum i jest super. Obraz bardzo dobry. Ten z lapka w full HD również.Nie zwracajcie uwagi na obraz w tym telewizorze w MM. Oglądałem i faktycznie był ciemny w porównaniu do Lcd stojącego obok.Egzemplarz który dostałem do domu świeci na ustawieniach standardowych o dużo lepiej,a teraz leci na eco / godz 23.16 / więc jest ciemno i też jest bardzo dobrze.

bubu54142

New member
PS> Jak w tych TV wchodzi się w tryb serwisowy? Podobno w LCD 550 można odblokować funkcje multimedialne. Podejrzewam, ze plazma ma tą samą elektornikę ale nie mogę się do tego menu dostać. :/[/quote]
Wyłącz tv w czuwanie i na plocie wciśnij kolejno przyciski info-menu-mute-i power on

urodzony8lipca

New member
demografik napisał:
PS> Jak w tych TV wchodzi się w tryb serwisowy? Podobno w LCD 550 można odblokować funkcje multimedialne. Podejrzewam, ze plazma ma tą samą elektornikę ale nie mogę się do tego menu dostać. :/

Daj znać czy się powiodło odblokowanie. Na niemieckiej stronie Samsunga znalazłem model B610 już się ucieszyłem że to B650 w innej budzie ale po porównaniu wyszło że bliżej mu do B550:( więc nie wiem czemu w jednym sklepie internet. kosztuje podobnie jak B650. Czekam więc aż B551 zejdzie poniżej 4 tys. i chyba go łyknę.

demografik

New member
bubu54142 napisał:
Wyłącz tv w czuwanie i na plocie wciśnij kolejno przyciski info-menu-mute-i power on[/quote]

Niestety ta kombinacja nie chce działać!

jacekla1

New member
Od 4 dni posiadam ten tv obraz ok. głos trochę kiepski ale od tego jest kino domowe. Podłączyłem kawałek kabla i DVBT w Warszawie hula aż miło. Szkoda tylko że nic w HD nie nadają:(

Marnin1

New member
jest i gra:)

powiem ze zanim kupiłem ten model mineło 4 miesiace i ogladałem wszystko co jest w sprzedarzy jak i czytałem co sie da:)
powiem szczerze ze plazma pierwsza klasa.. no moze to nie kuro ale z panasonikem smiało moze rywalizowac a co do jasnosci czy bieli to jak najbardziej jest wszystko w porzadku a jak sie ustawi czarny w menu na maxa to to jest prawdziwy czarny
oczywiscie ze mozna sie porzyczepic do tego czy owego ale za tepieniadze nie widziałem nic ciekawszego a kupiłem w euro-agd po promocji za 5199
prawda jest tez taka ze w sklepach porównujac do lcd mamy wrażenie ze nie swieci tak jak lcdki ale kto oglada lcd na kontrascie dynamicznym chyba tylko szaleniec
i na koniec powiem ze nie spodziewałem sie tak znakomitej obróbki sygnału sd przy dobrym sygnale ograz sd rewelacja a nie jest to łatwa sprawa przy wielkosci 50 cali
super plazma za całkiem rozsadne pieniadze
pozdrawiam

landr

Member
Witam , na stronie Samsunga jest nowy soft wersja z końcówką 2003.3 z 13 sierpnia dedykowany dla plazm B650 i B680.Wczesniej zamieściłem te informacje w wątku o LCD , przepraszam za pomyłkę.

kicker

New member
Mam głupie pytanie,kolejne już:)
A mianowicie ,poco "docieramy" plazme?? Co nam to da?
Czy po takim dotarciu, i oglądaniu wkoncu na pełnych ustawieniach, nie bedzie sie nam nic wypalac? Co by było gdybysmy nie "docierali" plazmy,tylko od poczatku ogladali na ustawieniach jakie nam pasuja?

MateoPatryk

New member
Porównanie z Panas P50S10

Witam wszystkich,
właśnie wróciłem ze sklepu, gdzie miałem okazję podpiąć mojego Pioneer bdp s320 do Samsunga 50b650 i do Panasa. Porównanie obrazu z płyty DVD "Dzień w którym zatrzymała się ziemia" wypadło na korzyść Samsunga. Miał wyraźniejszy oraz zdecydowanie bardziej płynny obraz (bez efektu kinowego). Czarny na paskach na których nie wyświetlał się obraz był czarniejszy. Nie ingerowałem w ustawienia obydwu telewizorów. Dodać, że obraz na Samsungu nie był idealny - przy bliższym przyjrzeniu się szybko poruszająca się postać na pierwszym planie była nieco rozmyta. Pionowe przesuwające się linie na drugim planie lekko drżały. Zakładam, że jest to kwestia odtwarzacza, a nie telewizora. Tak czy inaczej było na pewno lepiej niż w przypadku Panasonica. Obraz z blue-ray - bajka.
Teraz zostaje zrobić ostatnią rzecz - złożyć zamówienie :D
Jak pooglądam to podzielę się wrażeniami :grin:

MateoPatryk

New member
Odtwarzanie DVD

Witam,
Proszę posiadaczy 50b650 o informacje jaka jest jakość filmów DVD. Chodzi mi o artefakty/drgania pionowych linii w tle przy przesuwaniu kamery oraz przy poruszaniu się obiekty z pierwszego plany na tle złożonego tła. Zauważyłem problemy w tym zakresie przy wyświetlaniu z bdp pioneer s-320. Dodam, że na Samie serii 8000 nie było takich problemów. Nie wiem czy jest to problem współpracy tych konkretnych urządzeń czy też może b650 tak ma.

Z góry dziękuję za wszystkie informacje.

MateoPatryk

New member
Dzięki za podpowiedź. Domyślnie tak było ustawione, ale szarpanie i tak występowało. Przestawiłem na auto1 i by c może zrobiło się gorzej, ale tego nie kojarzę, ponieważ podpinałem do paru innych odbiorników. Czy u Was na 50b650 nie występują takie problemy? Z jakich korzystacie odtwarzaczy?

Marnin1

New member
ja mam samsunga 3600 bd i nie widze zadnego drgania ale moze ja tego nie dostrzegam
a swoja droga to zawsze wole parowac takie urządzenia jednej tej samej firmy i wtedy sa mniejsze problemy

MateoPatryk

New member
Chyba doszedłem do przyczyny szarpania linii/artefaktów - wszystkie te zjawiska dotyczyły ZIELONYCH okien. Może chodzi o green ghosting. Skoro plazma Panasa i LG też to miała a LCD Samsunga i Sony nie, to wychodzi na to, że jest to cecha plazm.
Czy zaobserwowaliście podobne zjawisko na Waszych plazmach?

MateoPatryk

New member
Dziś jeszcze raz byłem w sklepie i sprawdzałem scenę na różnych telewizorach i odtwarzaczach. DO b650 podpięty był po HDMI samsung bdp 3600. Nie wiedziec BD Wise ustawiała rozdzielczośc SD - artefakty jak cholera. Po zmuszeniu odtwarzacza do 1080 artefakty były mniejsze, ale i tak spore. Ten sam odtwarzacz i stojący obok Panasonic 46 g10 - zero problemów. Niestety w sklepie nie miałem swojego odtwarzacza. U rodziców podłączyłem mojego pionka bdp 360 do Panasonica PV 80 - zero problemów. Wynikałoby z tego, że problem lezy po stronie Samsunga PS 50 B 650 . Jutro ostatni raz się wybiorę z moim odtwarzaczem. Jeżeli na 650 i 850 będzie to samo to niestety będę musiał poszukac innego telewizora, a szkoda bo już byłem zdecydowany.

Marnin1

New member
kurcze sprawa dziwna bo mam dokładnie taka sama konfiguracje i nie widze zadnych zniekształcen i pikselozy ani drzenia lini
jedyna róznica to taka ze mam wgrany soft 2003 do tw a był 1008 i wiem ze w sklepach wszystkie sa z tym starszym ale nie wiem jak grał na tym starszym bo bd kupiłem tydzien temu i juz miałem wgrany ten nowy soft

Do góry