maku14 napisał:
dobra, jestem juz bardziej zdecydowany i nastawiam sie na wybor pomiedzy 2 tv ze stajni Samsunga - PS50A451 i PS50A551. Odrzucam Panasonica, bo nie posiada wejścia vga - dopiero teraz sie zorientowalem .. ;/ [material, czyli filmy hd odtwarzalbym wlasnie z laptopa..] Czy ten problem wystepuje w tym tv w takim stopniu, jak w innych modelach? i czy posiada ten tv jakies inne minusy ?
ja powiem tak. false contouring (i pojawiająca się przy okazji posteryzacja) na samie656 w trybie 50hz jest chyba 10krotnie większy niż na moim starym panasonicu 42pv60.
przez miesiąc-dwa byłem tym totalnie podłamany - no bo nie kupiłem nowego tv by mieć obraz 3 razy gorszy niż w poprzednim. w zasadzie myślałem że to kwestia rozmiaru - i myślałem o zmianie technologii na lcd - smużenie przynajmniej wygląda jakoś ludzko a twarz w prążki zielono czerwone dla mnie jest nie do zaakceptowania.
no ale teraz jak mam włączony tryb 60hz w tunerze sat to obraz jest o klasę lepszy (false contouring i posteryzacja jest marginalna).
więc moja ocena jest taka że samsung ma, można to nazwać chyba wręcz wadą konstrukcyjną w tym względzie.
po prostu jak false contouring/posteryzacja masakruje mi obraz np. na californication na hbo hd w trybie 50Hz a w trybie 60Hz obraz jest ok to chyba nie można tego nazwać moim uprzedzeniem do tv.
z tego względu ten tv jednak u mnie zostaje - w trybie 60Hz ma same zalety (no może obraz jakby nieco bardziej migający - ale wolę to niż zombie w efekcie posteryzacji i tęczę na twarzy i rękach).
tak poza tym samsung ma tez green ghosting - ja na szczęscie go za bardzo nie widzę ale np. w sin city w jednej scenie to widać go na 50% obrazu. no ale raczej w tej kwestii samsung będzie lepszy od panasonica.
a co do oceny w sklepie. niestety nic Ci ona nie da.
ja false contouringu tam nie widziałem - a w domu od pierwszego dnia.
ja polecam zakup w sklepie internetowym z siedzibą w swoim miejscu zamieszkania.
i wymęczenie tv przez 8 dni - jak jest ok to zostaje - jak nie to zwrot do sklepu-odwozisz na własny koszt.