SAMSUNG PS42C62H - telewizja HDTV - kabel EURO

Regss

New member
Witam!

Posiadam TV SAMSUNG PS42C62H. Niedawno zakupiłem telewizję cyfrową HDTV. Pan który przyszedł i zainstalował tuner podłączył go do TV za pomocą kabla EURO.
W TV i w tunerze jest gniazdo HDMI więc chyba powinien użyć innego kabla?
Czy przypadkiem nie jest tak, że sygnał nadawany przez euro jest sygnałem analogowym?
Podczas oglądania kilku programów HD nie będę widział żadnej różnicy?
Dostawca telewizji cyfrowej zrobił mnie w balona?
icon_wink.gif

Pozdrawiam.

Regss

New member
Witam!
Moim zdaniem multimedia oszukuje wszystkich ludzi podłączając telewizję cyfrową przez kabel analogowy. Jednak 90% odbiorców nie ma o tym pojęcia i cieszy się oglądaniem "telewizji cyfrowej" szczególnie, że nikt nie informuje o potrzebie zakupienia dodatkowego kabla ani przed podpisaniem umowy ani przy montażu dekodera. Ludzie płacą dwa razy za to samo ponieważ zwykła kablówka i hdtv przez euro to praktycznie to samo.

Mam racje?

siwy25

New member
Regss- na sprawach tech. to ja zabardzo się nieznam więc nie będę się wymondrzał ale wiem że żeby oglądać kanały HD tv musi być połączony z tunerem przewodem HDMI dopiero wtedy zobaczysz różnicę w jakośći obrazu! przez euro też można oglądać ale tu jakość będzie słabiutka, ja nawet kanały SD oglądam po HDMI bo obraz mam lepszy jak po Euro.
Pozdrawiam.

Regss

New member
Na stronie multimedii można przeczytać:
Telewizja wysokiej rozdzielczości (High Definiton Television) to gwarancja niespotykanych dotąd wrażeń. Wyższa rozdzielczość gwarantuje nam najwyższą jakość obrazu (nawet 5x bardziej szczegółowy obraz niż w przypadku tradycyjnej telewizji). Dzięki panoramicznemu obrazowi widzimy więcej.
Do pełnego wykorzystania zalet telewizji HDTV potrzebny jest specjalny telewizor, przygotowany do obioru tego typu sygnału („HD Ready”).

Oraz wykres (w załączniku)

Skoro podłączają dekoder przez euro to chyba max rozdzielczość to 768x576 ?

Attachments

• 857fb2f1032415570ad6e540afe4382a.jpg
    857fb2f1032415570ad6e540afe4382a.jpg
    10,2 KB · Wyś: 584

Regss

New member
Wiem o tym, że różnica jest duża po podłączeniu kablem HDMI.
Problem jest w tym że dostawca telewizji hdtv (multimedia) nie dał mi kabla co gorsza nie dają go nikomu. Czyli oszukują wszystkich swoich abonentów podłączając przez kabel euro-analogowy.
Przecież 90% tych ludzi nie ma pojęcia o tym że potrzebny jest kabel HDMI i płacą za nic.
Mam racje?
Ciekawe co na to Federacja praw Konsumenta.

Do góry