Napisy txt mogą występować w różnych formatach. O ile pamiętam TV trawi dobrze tylko format MicroDVD - na początku w {klamerkach} są zakresy czasu przedstawione w klatkach filmu. Natomiast format z nawiasami kwadratowymi i czasem w dziesiętnych częściach sekund nie jest akceptowany. Format z czasem na początku np "0:02:18:Blablabla" chyba działa, ale podobno robią się rozjazdy czasowe. Słyszałem, że dobrze działa format srt, ale jest mało u nas popularny.
Konwersji pomiędzy formatami można dokonać za pomocą wielu programów, choćby nawet BestPlayer2. Otwierasz film z napisami i wybierasz z menu "Napisy->Eksportuj do formatu->MDVD". Są też jakieś onlinowe usługi na WWW, ale nie mam z nimi dobrych doświadczeń.
Nie mam TV pod ręką, ale może wyświetlanie napisów gdzieś trzeba włączyć w ustawieniach?
ps. Na pytanie o firmware nie potrafię odpowiedzieć, w każdym razie nie upgraduj na wersję > 1020, bo się wyświetlanie mkv rozlatuje.
ps2. Najlepiej jak podłączysz TV przed włączeniem komputera - rozdzielczość powinna się sama dostosować, ja nie miałem problemów - złącze stare, analogowe.