Samsung - nagrywanie na TV

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
Znajomy chce kupić tani bez 3D telewizor 40 calowy i bardzo mu zależy na opcji nagrywania programów na Penie albo jeszcze lepiej na zewnętrznym dysku 2,5'
Podobno niektóre modele Samsunga mają taką funkcję. Co polecacie ?
I jak to jest z tym nagrywaniem. TV nagrywa aktualnie to co leci czy można jeden program nagrywać, a drugi oglądać ?

fula

New member
Telewizor nagrywa to co leci, tylko programy cyfrowe.
Można w tym samym czasie oglądać sygnał analogowy przez wejście AV.

Polecam model D6500, ale ma wadę bo 3D :)

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
Aha, czyli można ustawić nagrywanie i iść do pracy ?
Jest jakiś zegar do ustawiania czasu włączenia i wyłączenia tak jak to jest w magnetowidach ?
Przed nagrywaniem w oczekiwaniu na nagrywanie TV musi być włączony czy może być na czuwaniu (Standby)

Znajomy chce coś tańszego niż D6500.
Np. coś z D5000, D5500 lub D6000, D61000
Coś za 2 tysiące z kawałkiem. Może być nawet 37 calowy.

Ostatnia edycja:

fula

New member
Nagrywanie działa jak kiedyś w magnetowidach.
Ustawianie czasu jest reczne, lub automatyczne, ja mam ustawione automatyczne.

Po wejściu do Elektronicznego Przewodnika Programów, wybieramy program do nagrania jednym przyciskiem i nic nas wiecej nie obchodzi.
Telewizor wyłączony sam nagra program podczas naszej nieobecnosci, nie włączając panelu.
Gdy jest włączony sam sie przełączy na nagrywany program, pytając nas 5minut wcześniej czy tego chcemy.
Ja dałem za UE40D6500 2300zl + musowo 3pary okularów za 750zł i jest sprzęt na lata (przynajmniej parę lat).

Ostatnia edycja:

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
Aha, czyli zaznaczasz w EPG i TV nagra program. O to mi chodziło.
Nagrywa tylko cyfrowe ? , analogowe nie ?
Piszesz, że gdy nagrywa cyfrowe to można oglądać analogowe przez AV. Jak przez AV ?
Przez inny odbiornik / tuner podłączony pod AV ?

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
Widzę że D6100 ma tak samo jak D6500 funkcje:
PVR Ready
Time Shift
... także model D6100 byłby OK.

fula

New member
Tylko cyfrowe programy.
Można programować przez EPG lub recznie ustawic program, początek nagrywania i koniec.
W tym czasie można oglądać program z innych źródeł np. tuner sat, DVD, ale tylko analogowo, przez wejścia component,AV,eurozłącze

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
Dzięki Ci wielkie.
2300 zł. za 40D6500 to trafiłeś okazję bo widzę że ceny zaczynają się od ponad 3 tyś. zł.

Znajomemu nie zależy na 3D także powinien się zdecydować na D6100.
A czy wybierze 37' czy 40' to już jego decyzja :)

Jeszcze raz "dzięki" za pomoc i wyjaśnienie.

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
A jeszcze zapytam o HDD.
Są jakieś max. wielkości dysku, partycji, system plików NTFS może być czy musi być FAT32 ?
Ile zajmuje film / program 90 minutowy i co to za plik ? Z jakim rozszerzeniem ?
Da się go odtworzyć na kompie albo zrobić konwersję do odtwarzalnego pliku na kompie albo innym odtwarzaczu np. DVD ?

Ale Cię męczę ;)

ShangX

Member
A jeszcze zapytam o HDD.
Są jakieś max. wielkości dysku, partycji, system plików NTFS może być czy musi być FAT32 ?
Ile zajmuje film / program 90 minutowy i co to za plik ? Z jakim rozszerzeniem ?
Da się go odtworzyć na kompie albo zrobić konwersję do odtwarzalnego pliku na kompie albo innym odtwarzaczu np. DVD ?

Ale Cię męczę ;)

Podczas podłączenia dysku zew. do TV. Telewizor poprosi o sformatowanie. Formatuje go systemem plików XFS. Tak więc na komputerze nie będzie widoczny. Dodatkowo plik jest zaszyfrowany (prawa autorskie). Będzie można go odtworzyć tylko w urządzeniu na którym się go nagrało.

Istnieje możliwość ominięcia tegoż zabezpieczenia.
Dla kumatych podaję link.
Rooting D series arm cpu models - SamyGO

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
To wystarczy.
Znajomy potrzebuje tylko od czasu do czasu nagrać jakiś film albo program w czasie jak nie ma go w domu i potem sobie go obejrzeć.

Gdybym to Ja dla siebie kupił ten TV to od razu bym się pobawił z SamyGO ale ten mój znajomy jest mało kumaty w tych sprawach.

Jeszcze pytanie:
Dysk po podłączeniu TV sformatuje w systemem plików XFS. Jak uniknąć całego formatowania dysku 320 GB ?
Podzielić na partycję i TV sformatuje tylko jedną pierwszą partycję na XFS ?

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
Ale czy jeśli na dysku np. 320 GB będą dwie partycje po 160 GB to Samsung sformatuje tylko jedną pierwszą partycję ?
Bo wtedy druga partycja NTFS byłaby przeznaczona do magazynowania filmów, zdjęć itd.

============================

Wow, post zniknął do którego odnosił się mój post z powyższym tekstem :)

Ostatnia edycja:
Do góry