Witam, jestem po teście SAMSUNG UE55MU6452 odnośnie sortowania kanałów DVB-S dla moduł CAM NC+ i kilka innych spostrzeżeń.
A więc wychodzi tak.
1. Dla skanowania lista NC+:
1.1. Lista główna:
- brak możliwości jakiegokolwiek sortowania
- kanały ustawione wg. listy operatora
- brak możliwości usuwania kanałów(śmieci)
- lista nie do ruszenia !!!
1.2. Lista ulubionych:
-można sortować przeniesione kanały poprzez przesuwanie pojedynczo lub grupami
-numeracja kanałów przyjmuje numerację listy głównej na stałe
2. Dla skanowania całego satelity 1761 kanałów (TV+radio):
2.1. Lista główna:
-rozsypana numeracja kanałów NC+ po całej liście
-w menu pojawiają się dwa nowe przyciski /zmień numer/ i /usuń/ -możliwości sortowania poprzez przesuwanie kanałów pojedynczo lub grupami
-numeracja kanałów zmienia się wg. nowej własnej listy (lista przyjmuje numerację listy porządkowej)
-możliwość usuwania kanałów spoza pakietu i wszystkich "śmieci"
2.2. Lista ulubionych:
3. Dla skanowania lista CP:
3.1. Lista główna:
- brak możliwości jakiegokolwiek sortowania
- kanały ustawione wg. listy operatora
- brak możliwości usuwania kanałów(śmieci)
- lista nie do ruszenia !!!
3.2. Lista ulubionych:
Rozwiązałem moje oczekiwania w ten sposób.
-scanowanie dla całego satelity
-dla listy głównej w edycji kanałów ułożenie ich alfabetycznie
-usuniecie wszystkich kanałów spoza pakietu i pozostałych "śmieci" poprzez zaznaczenie "ptaszkami" przy wszystkich tych kanałach i później przycisk usuń
-posortowanie wg własnych upodobań (w moim przypadku zostało około 100 kanałów), bardzo prosta opcja przesuwania jednocześnie grupy tematycznej kanałów
-w przypadku posortowania grupami tematycznymi, jest możliwość utworzenia 5 list ulubionych, które będą np. tematyczne
Gr.1 OGÓLNE 1-40
Gr.2 FILM 41-60
Gr.3 SPORT 61-70
Gr.4 MUZYKA 71-90
Gr.5 BAJKI 91-100
Plusem tego sortowania jest to, że kanały w grupach przyjmują numerację z posortowanej własnej listy kanałów, czyli cały czas mamy ten sam numer kanału we wszystkich listach.
Zauważyłem jeszcze taką rzecz, że po scanowaniu (mimo, że moduł NC+) dla całego satelity, dla NC+ i dla CP pojawiły się trzy niezależne listy główne z niezależnymi listami ulubionych i cały czas możemy przechodzić między tymi listami.
'panamejra'
Pisałeś " Domyślam się o co Ci chodzi, ale to nie będzie takie proste bo jak trzeba będzie zrobić jakąś aktualizację danego kanału który zmienił parametry nadawania to musisz zrobić skan transpondera. Po skanie lista się rozjedzie z numerami i trzeba będzie to poprawić, Można jeszcze usunąć te wszystkie śmieci i z 1740 zostawić tylko te które masz w abonamencie, ale zrobisz skan żeby dodać nowy kanał i zaciągnie znowu śmieci"
Sprawdziłem poprzez:
Menu "nadawanie"-"automatyczne strojenie"-
Antena- Satelitarne
Typ kanału- Wszystkie
Wybór satelity - Hotbird 13E
Ustawienie LNB- tu bez zmian
Zakres wyszukiwania - wszystkie kanały
Inicjowanie kanału - Wyłączony ( to jest ważne !!!)
Wtedy, nie usunęło wcześniej ustawionej listy głównej, tylko dopisało powyżej
100 pozycji nowe kanały. Wtedy sprawdzamy czy coś doszło nowego, przesuwamy w wybrane miejsce między kanały 1-100, jeśli chcemy to usuwamy pozostałe "śmieci", korygujemy listy ulubionych i po temacie.
Cały czas mamy podgląd do sortowanych kanałów jest to super opcja

.
Dla scanowania całego satelity i dla CP pojawił się podgląd w EPG, w miarę szybko zaciąga całą listę programów

, można przechodzić między kanałami i cały czas mieć podgląd do kanału na którym właśnie jesteśmy, też rewelacja.
Dziwne, ale dla NC+ brak podglądu w EPG.