Samsung LE37C650 moduł CAM CI

KSYK

New member
Witam!!
Posiadam telewizorek samsung le37c650 i telewizję kablową analogową, chciałbym przejść na cyfrową. A to wiążę się z zakupem dekodera i tu pojawia się problem gdyż nie mam za bardzo gdzie go umieścić, bo telewizorek wisi na ścianie. Wszystkie kable są schowane w ścianie więc sami wiecie jak by wyglądał ten dekoder. Telewizor ma gniazdo CI i pomyślałem sobie że kupie moduł CI i załatwi to sprawę dekodera. Kablówka jest kodowana systemem "Conax". Napisałem nawet e-mail do samsunga jaki moduł był by odpowiedni to odpisali mi tak:
"Szanowny Kliencie

W imieniu firmy Samsung, serdecznie dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na zgłoszenie pragniemy poinformować:

Wymieniony przez Pana TV posiada tuner DVB-C, czyli tuner telewizji
kablowej. Taki tuner pozwala na odbiór kanałów cyfrowych, które nie są
kodowane. W przypadku kanałów kodowanych przez kablówkę, potrzebny jest
moduł telewizji kablowej, z autoryzacja firmy."

Pytałem operatora mojej tv kablowej o moduł i oni takiego czegoś nie posiadają.
Więc co mi radzicie? jaki moduł zakupić?

Tom69

New member
Najczęściej moduły są parowane z dekoderem od operatora kablówki. Serwis z kablówki musiałby sparować kartę z Twoim TV, a to raczej nierealne:)

wszim

New member
Kartę z CAMem musi ci udostępnić kablówka. Moja kablówka tak właśnie robi, udostępnia cały dekoder dla tych co nie maja możliwości podpięcia CAMa albo sam CAM z kartą. Ja mam wpięty CAM do gniazda CI i gra gitara, tylko kabel z kablówki do gniazdka antenowego TV i żadnych innych czarnych skrzynek i dodatkowych kabli i pilotów. Zaleta też że można jeszcze korzystać z samsungowego PVR. A może twoja kablówka nie szyfruje sygnału cyfrowego TV i nie musi być CAMa? U mnie zostawili dla celów serwisowych niezakodowany Polsat i animal planet HD i te dwie stacje działają tez bez włożonego CAMa.

KSYK

New member
mam odkodowane TVP1,2,POLSAT,TVN a wszystko się zaczęło przez włączenie funkcji PVR. Nagrywanie działa tylko na cyfrowych kanałach a jak przejdę na analogowe to ustawione nagrywanie znika.

Do góry