Samsung LE32M61 a PC

Stef

New member
Witam. W jednym z zamknietych juz wątków: LE-32M61B vs LG32LP1R rozgorzala dyskusja nad przewaga LCD Samsunga i LG. W ferworze przepychanych argumentów padło stwierdzenie, że Samsung M61 nie obsługuje mapowania 1:1 poprzez DVI. Rzeczywiscie przeczytalem w instrukcji, ze "DVI nie obsługuje funkcji PC". Czy niemozliwe jest zatem przeslanie rozdzielczosci natywnej 1366x768 poprzez interface HDMI/DVI ? Nie chce dywagowac, czy analogowe polaczenie jest "slabsze" ale ze zwyczajnej logiki po co jeszcze dwukrotnie dokonywac konwersji D/A i A/D w torze video? Pytam, bo temat szczegolnie mnie interesuje ze wzgledu na chec zakupu M61. Pozdrawiam, Marcin.

marro

New member
prosba do kiki o pomoc

Witam. Dolaczam sie do pytania Stefa z ta tylko roznica ze mi chodzi o model Samsunga LE32R51BX. Podlaczylem PC przez zlacze d-sub (nie mam jeszcze kabelka DVI-HDMI) i nie udalo mi sie uzyskac natywnej rozdzielczosci matrycy 1360*768. Tz. telewizor akceptowal ta rozdzielczosc i obraz byl wyswietlany niemniej jednak pulpit nie "miescil" sie na ekranie. Moje pytanie dotyczy tego czy ja cos zle robie czy moze ten "typ" tak ma? Bo jesli tak to mala zalamka :( Mam nadzieje ze robie cos zle ewentualnie przypadlosc ta dotyczy tylko d-sub'a a po PC DVI->TV HDMI bedzie wszystko ok. Podawalem mu sygnal HDV via component z SONY M10 i kopara mi opadla, obraz REWELACYJNY (posciagane trailery HDTV przegrane na HDV).
P.S.
Czy ktos w Krakowie ma moze SNAZIO ew. cos podobnego chcetnie nawiazalbym kontak w celu wymiany doswiadczen i ew. zbiorow HDTV.
pzdr. Marek

Stef

New member
Witam. Moze znajdzie sie jakas dobra duszyczka znajaca temat od strony praktycznej i podzieli sie spostrzezeniami. Pozdrawiam.

szarp

New member
przez HDMI nie podłączałem m61 zgodnie z instrukcją akceptuje na tym wejściu jedynie 720p lub 1080i. Przez d-sub gra super obraz jest cały ... nic nie jest ucięte.

korkodyl

New member
Seria R51B ucina obraz po podlaczeniu przez dvi -> hdmi
Kombinowalem juz na 100 sposobow(ustawialem recznie rozdzielczosci itd) zeby cos z tym zrobic ale niestety nic z tego.
Tego typu podlaczenie nadaje sie tylko do ogladania filmow.
O pracy w windzie itp mozna zapomniec.
Na szczescie obraz przez d-sub jest znakomitej jakosci :)

Piopio

New member
mam pytanko odnośnie kabelka d-sub
jakiej długości może być ten kabelek bez degradacji sygnału ?
mam od kompa do TV jakieś 7m :-(

pzdr

Stef

New member
szarp napisał:
przez HDMI nie podłączałem m61 zgodnie z instrukcją akceptuje na tym wejściu jedynie 720p lub 1080i. Przez d-sub gra super obraz jest cały ... nic nie jest ucięte.
A jakie rozdzielczosci przyjmuje component?

szarp

New member
Stef napisał:
A jakie rozdzielczosci przyjmuje component?

Może się nie wyraziłem precyzyjnie z HDTV akceptuje 720p 1080i nie
chce mi się zaglądać do instrukcji ale są jeszcze jakieś 576p i 576i i 480p i 480i jest to wszystko w instrukcji ze strony Samsunga.

Tak czy siak component i hdmi akceptuja te same sygnały ale nie pozwalają na pixel-mapping.

Do góry