Samsung Ht-x710

ziupo

New member
Witam
Za zestawem kina domowego rozglądam się od czasu wyboru TV. Wyszło jak wyszło, TV już jest, a kina nadal nie ma. Z założenia zestaw ma być tani, mały, ładny i powinien działać z wybranym TV (Sharp 32B20E). Początkowo myślałem o projektorze dźwiękowym Fergusona/Orava (czeska wersja), ale niestety ze względu na wbudowany subwoofer musiałem odpuścić. Zestaw znajdowałby się bowiem na półce nad TV w regale meblowym, w którym stoi pełno "szkła" (kieliszki, szklaneczki, itp). Poniżej prezentuję zdjęcie w celu lepszego rozeznania całej sytuacji.

Jak widać miejsca nie mam za dużo, a umiejscowienie subwoofera w regale nie bardzo mi się uśmiecha. Mebli te nie wyrzucę. Ze względu na ukształtowanie pokoju w grę wchodzi jedynie zestaw z głośnikami z przodu.
Głośniki stajałyby raczej na meblach obok TV, natomiast subwoofer na podłodze w kącie. Jednostka centralna miałaby swoje miejsce nad TV w miejscu obecnie panującego Emperora (trzeba dokonać przewrotu technicznego).
Całość planuję podłączyć za pomocą HDMI i optyka (chociaż nie wiem czy jest sens skoro juz podpinam pod HDMI?).
Jednostka centralna ponadto powinna czytać filmy (również te z napisami), muzykę i zdjęcia. Bardzo mile widziana byłaby obsługa przynajmniej USB, ale nie obrażę się też za czytnik kart i bluetooth.

Tak oto trafiłem na zestaw Samsunga HT-X710. Ten model został wyposażony chyba we wszystko, co można dostać w tej cenie, ale niestety nie wiem, czy ma pokrętło do regulacji bassów i czy system Anynet będzie kompatybilny z Aquos Link Sharpa?
Nie wiem też jak będzie wyglądać współpraca TV z zestawem. Producent wyposażył TV w dekodery SRS TruSurroundXT i DolbyDigital, mnie bardziej interesuje ten pierwszy (DD miałby już zestaw kd), a konkretniej, jak wykorzystać SRS TruSurroundXT przy podpiętym zestawie kina domowego? Czy da sie to tak ustawić, aby dźwięk był wspomagany SRS'em?
Mówiąc wprost jak w ogóle wykorzystać ten dekoder, który juz jest zaszyty w TV?

Czy możecie mi coś wiecej powiedzieć odnośnie zestawu HT-X710?
Ewentualnie poradzić/doradzić jakiś inny system?

Audiofilem nie jestem i nie wiem też, czy takie ustawienie głośników frontowych zestawu ma sens, no ale jak już sami widzicie, miejsca nie mam za dużo.
Ostatni aspekt to cena, zestaw nie powinien byc wart więcej niż obecnie 1/3 TV (a 1/4 w dniu zakupu) =< 600zł (bez kosztów dostawy).

PS: Wiem, że mam dużo pytań, ale jak chciałbym wykorzystać najważniejsze funkcje TV i ew zestawu.

bFrank

New member
witam,
tez mam sharpa i kino samsung i bardzo ladnie ze soba wspolpracuja (tzn. tv wylacza sam swoje glosniki i wlacza/wylacza kino domowe - jeden mniej guzik na pilocie do wciskania)
tak wogole to polecam Ci jednak podciagnac kabelki i zrobic sobie 5+1
co do tych dekoderow to musisz sprawdzic dokladnie jakie masz mozliwosci wyjscia audio w TV i wejscia audio w kinie (HDMI w kinie sluzy raczej tylko za wyjscie) wiec dzwiek musialbys puscic jakos naokolo (optycznym, albo kilkoma chnichami badz jackami) - na marginesie dodam, ze to raczej tylko zbedna gimnastyka - watpie zeby TV dawal lepszy dzwiek niz kino.

pozdrawiam i powodzonka zycze

ziupo

New member
Przede wszystkim z chciałem podziękować za odpowiedź.
Wracając do meritum, to ten zestaw nie posiada akurat SRS TrueSurround XT, a miałem okazję go posłuchać na innym sprzęcie i różnica jest in plus dla SRS.

Co miałeś na myśli pisząc "HDMI w kinie sluzy raczej tylko za wyjscie"? Czyli, że nie mogę wysłać dźwięku po HDMI do kina? Chciałem z kina korzystac także podczas oglądania programów w TV. Po co się bawić chinchami skoro jest optyczne.
Liczyłem głównie na to, że TV będzie wstanie wysłać dźwięk do kina po uprzednim potraktowaniu go dekoderem SRS lub DD [nie jestem pewien, czy ten model Samsunga ma DD] i w zasadzie bez znaczenia czy zrobi to po HDMI czy optycznie.

Z tego co do tej pory się dowiedziałem chodząc po różnych salonach z RTV, to ten zestaw można postawić i położyć, sama jednostka w kwestii wymiarów jest dla mnie do przyjęcia.

W grę wchodzi jedynie 2.1, takie ułożenie pokoju, wystroju oraz mebli, a poza tym to nie mój pokój więc nic na to nie poradzę.

Do góry