Samsung HMX-T10 ... Dlaczego tak jasno ?

w126sec

New member
Witam
Kupiłem niedawno kamerkę full HD, narazie jestem w fazie, powiedzmy testów , ogólnie nie mam jakichś większych zastrzeżeń , obraz jest ładny i ostry jednak zauwazyłem że nagrywany obraz jest jakby zbyt jasny, mówię o ustawieniach auto. Nie we wszystkich ujęciach jest aż tak mocno jak na filmiku poniżej ale i tak mam wrażenie że jest zbyt jasno. Najlepiej jak zobaczycie to na filmiku na którym widać to aż dobitnie, dodam że filmowałem to ujęcie w letni, dość słoneczny dzień jeśli to ma znaczenie. Mam możliwość ręcznego przestawienia różnych parametrów jak EV, balans bieli, przysłona , migawka, może tu trzeba coś przestawic...

youtube.com/watch?v=K2S9uuqCfAE

Z gory dzięki za jakąkolwiek pomoc.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jak sam napisałeś kamera ma możliwość dokonania ręcznych regulacji parametrów jak najbardziej trzeba z nich skorzystać!

w126sec

New member
Jak sam napisałeś kamera ma możliwość dokonania ręcznych regulacji parametrów jak najbardziej trzeba z nich skorzystać!

Który parametr za to odpowiada ? Nie chcę kombinować na chybił trafił , wolę zapytać kogoś kto się na tym zna. Aha, i jeszcze jedno , w trybie auto kamera sama dostosowuje parametry do otoczenia, a jeśli ustawię np. przysłonę na niższą wartość na "sztywno" to w dużym nasłonecznieniu będzie OK ale już w domu będzie zbyt ciemno , mam rację?

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
No tak to już jest. Nie ma idealnych ustawień odpowiednich dla każdego otoczenia! Zmiana warunków oświetleniowych - zmiana ustawień. I właśnie jest odwrotnie niż napisałeś - sam musisz dojść do tego jakich ustawień używać - metodą prób i błędów. Poćwicz poustawiaj i sam dojdziesz do tego, raczej inaczej się nie da....
Zrób kilka próbnych ujęć zmieniając parametry - jak to powiadają trening czyni mistrza...
Przysłona, czas, balans bieli tak jak napisałeś te parametry trzeba ustawiać...

Ostatnia edycja:

szeniek

New member
Poczytałem chwilę instrukcję twojego sprzętu i natknąłem się na coś takiego:
Back Light (Tylne oświetl.) Off (Wył) str.56
Sprawdź czy przypadkiem nie masz tej opcji ustawionej na "On" - wtedy będzie tak jak na twoim filmie. Podswietlenie matrycy spowoduje rozjaśnienie obrazu i wygląda on tak jak była by włączona opcja filmowania w nocy. Może się mylę ale sprawdź to ustawienie w menu kamery.

Pozdrawiam :)

fransua

New member
Który parametr za to odpowiada ? Nie chcę kombinować na chybił trafił , wolę zapytać kogoś kto się na tym zna. Aha, i jeszcze jedno , w trybie auto kamera sama dostosowuje parametry do otoczenia, a jeśli ustawię np. przysłonę na niższą wartość na "sztywno" to w dużym nasłonecznieniu będzie OK ale już w domu będzie zbyt ciemno , mam rację?
I dlatego te tryby nazywają się auto lub manual ;-) W trybie auto kamera udowadnia nam, że jest mądrzejsza od operatora co idealnie widać na Twoim nagraniu. Jak wejdziesz w tryb manualny to ty decydujesz o parametrach obrazu i musisz je cały czas kontrolować.

w126sec

New member
Poczytałem chwilę instrukcję twojego sprzętu i natknąłem się na coś takiego:
Back Light (Tylne oświetl.) Off (Wył) str.56
Sprawdź czy przypadkiem nie masz tej opcji ustawionej na "On" - wtedy będzie tak jak na twoim filmie. Podswietlenie matrycy spowoduje rozjaśnienie obrazu i wygląda on tak jak była by włączona opcja filmowania w nocy. Może się mylę ale sprawdź to ustawienie w menu kamery.

Pozdrawiam :)
Hej , Ty chyba masz rację :cool:, teraz jest wieczór ale skierowałem kamerkę na monitor, w ekranie kamery był dość mocno rozświetlony i po wyłączeniu tej funkcji ( rzeczywiście była włączona) , rozświetlenie monitora mocno zmalało, tak że da się bez problemu dostrzec wyraźny tekst.
To będzie chyba to, zaraz po zakupie włączyłem tą funkcję bo wydała mi się przydatna ale myślałem że będzie aktywna tylko jeśli kamera uzna że jest potrzebna a tu wygląda że ona cały czas była aktywna
Jutro popróbuję w dzień , na dworze i dam znać co wyszło...

szeniek

New member
Widziałem kiedyś film znajomej nagrany w dzień z opcą filmowania nocnego - stąd moje przypuszczenie. Jeśli rano będzie OK to cieszę się że mogłem pomóc :-D.

pzdr.

team1212

New member
Gdy nadal będzie za jasno, polecam włączyć tryb ''Reflektor'':
1. Wciskamy klawisz ''Q.Menu''
2. Wybieramy ''i SCENE''
3. Wciskamy ikonkę czwartą od lewej (kółko z osobą w środku).

Ten tryb najlepiej włączać w słoneczny dzień ;)

Gucio50

New member
Bez reklam
Witam
Kupiłem niedawno kamerkę full HD, narazie jestem w fazie, powiedzmy testów , ogólnie nie mam jakichś większych zastrzeżeń , obraz jest ładny i ostry jednak zauwazyłem że nagrywany obraz jest jakby zbyt jasny, mówię o ustawieniach auto.

W ładny słoneczny dzień, idź do parku i zrób film z dziećmi, kwiatami i zielenia nad stawem.

W domu musisz ocenić czy tak było.
Jak nie to zanieś do serwisu, nie czekaj aż Ci się skończy gwarancja. :-o

Do góry