Samsung F6500 problem z ncam, ustawienia kraju D,A,CH

Darek_ZG

New member
Witam.
Próbuję uruchomić Telewizję na Kartę HD (TNK HD) na Samsungu F6500 poprzez moduł ncam. Niestety mam problemy z aktywacją długo nieużywanej karty. Problem polega na tym, że po kontakcie z infolinią TNK powinienem czekać na sygnał aktywujący na kanale TVP1 HD, ale nic się nie dzieje. Po wyjęciu karty odbieram kanały FTA z satelity HotBird13E, natomiast po włożeniu karty na wszystkich kanałach wyświetla się komunikat "Nie można wyświetlić usług CI". Od razu nasuwa mi się pytanie czy te problemy mogą być spowodowane wyborem przy początkowych ustawieniach telewizora jednego z trzech dostępnych krajów, a mianowicie: Niemcy, Austria, Szwajcaria. Czy taki wybór może uniemożliwiać odbiór TNK HD. Jak ewentualnie zmienić ten kraj na Polskę. Dodam, że w menu SmartHub udało mi sie zmienić juz kraj na Polskę. Zostały automatycznie zainstalowane polskie aplikacje, m.in. Ipla.
Pozdrawiam.

prezy

New member
Bez reklam
Usługa TNK obowiązuje tylko na terenie Polski, tak jest w regulaminie.
Myślę, że tego nie sprawdzają, ale kto wie.
Ponadto TNK nie jest w obecnej ofercie, obowiązuje tylko NC+ MIX i to może być również przyczyną utrudnionej aktywacji.

Darek_ZG

New member
Witam.
Zacznę może od tego, że do końca nie rozróżniam czy mam TNK HD czy n na kartę HD (chyba te same kanały i te same opłaty), ale działa mi to na dwóch telewizorach: w jednym na dekoderze ITI 5800S a w drugim na module ncam. Wszystko działa bez zarzutu.
Po drugie wydaje mi się, że niemożliwe jest sprawdzenie czy dekoder jest używany w Polsce czy zagranicą, ale może w tej kwestii niech wypowiedzą się bardziej znający temat. Na pewno wiele osób korzysta z takich zestawów zagranicą i nie mają z tym problemów.
Ja pisałem o tym, że telewizor ma do wyboru kraj użytkowania Niemcy, Austrię i Szwajcarię a nie, że tam jest używany. Niejako to ustawienie miało po części wpływ na instalację. Okazało się, że po zmianie ustawień w menu serwisowym na kraje EU uzyskałem dostęp do ułatwionej instalacji n na kartę.
Problemem przy wcześniejszych próbach okazała się luźna karta w module ncam. Pomogło dociśnięcie plastikową podkładką.

Do góry